Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
pobles i cultures vs poder i estats
26 set 2017
Creat: 26 set 2017

1-O DESOBEDIÈNCIA ALS CARRERS

Després de la consulta del 9-N de l'any passat, la Generalitat va fixar data per al referèndum d'autodeterminació de Catalunya, l'1 d'octubre de 2017, que s'ha reafirmat després de la multitudinària participació popular en la Diada.

Aquesta convocatòria per a independitzar Catalunya de l'Estat Espanyol, s'ha trobat amb el rebuig i la ferma oposició del govern que, en comptes d'obrir un diàleg, en nom de la democràcia ha recorregut a l'autoritarisme de l'amenaça policial i a la judicialització del conflicte, per atemptar a la Constitució, a la monarquia i a la unitat d'Espanya, declarant el referèndum il·legal i la seva organització delicte.

El referèndum té com a promotors a la CUP, Junts pel Sí (ERC + CDC), Òmnium Cultural i ANC, i fan una crida a la desobediència al govern espanyol, instant al poble català a sortir massivament a votar l'1 d'octubre, corrent, de moment, un espès vel sobre la gran corrupció de la seva classe política.

Per ordre del govern i judicial hi ha registres policials de mitjans de comunicació i impremtes, i intervé paperetes de vot, urnes i cita els responsables. La seva entrada massiva a Catalunya intervé «de facto» a la comunitat autònoma, així com ho han estat els recursos econòmics de la Generalitat.

El poder judicial ordena a la policia que no permeti l'obertura de locals de votació, i ha citat a declarar a nombrosos càrrecs públics, però la majoria s'ha presentat per no declarar.

Els promotors del referèndum criden a prendre els carrers. Des d'altres comunitats, s'ha expressat el suport al procés d'autodeterminació de Catalunya, i estan essent objecte de prohibició o impediment d'actes.

Aquesta convocatòria ha polaritzat la societat catalana en particular i l'espanyola en general, i els moviments socials de Catalunya, llevat d'excepcions, majoritàriament s'han situat recolzant el referèndum, plantejant algunes organitzacions sindicals, com la COS, CGT o CNT, la convocatòria d'una vaga general, o com els treballadors de l'estiba, negant-se a realitzar tasques en els ferris on s'allotgen les forces policials.

Apart del suport d'amplis sectors de la població, el referèndum també ha suscitat diverses controvèrsies més enllà de l'àmbit dels partits i organitzacions polítiques. Una part dels anarquistes, apel·lant a l'ortodòxia, alerten de l'error sobre l'eterna trampa de votar per a una lluita aliena, obrint el debat sobre la creació d'un altre estat. Mentre que altres parts d'aquest moviment, han respost amb la decisió d'afrontar les contradiccions del moment, no tant definint-se a favor del referèndum, sinó a ser part del conflicte que s'ha obert entre l'estat espanyol i la societat catalana, recolzant la desobediència o responent a l'estat policial.

Després de l'1 d'octubre es demostrarà com moviments socials i partits tindran capacitat per portar el conflicte i els canvis reivindicats.

Participa en el seguiment de la jornada a través d'Indymedia Barcelona
Sindicat Terrassa