Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
1O: el poble i les seves gàbies
22 set 2017

http://segadores.alscarrers.org/1o-el-poble-i-les-seves-gabies/

Introducció: Comença la tempesta?

S’apropa l’1 d’octubre i amb ell, un possible referèndum sobre la independència política de Catalunya. A mesura que s’acosta la data, els ambients estan cada vegada més caldejats: més ressò a la premsa, més publicitat electoral i contra el procés, inclús més Guàrdia Civil fent escorcolls i lluïn les seues armes fóra de les comissaries.

Partim de la idea de la necessitat d’estar presents a tot conflicte social, tot i que les dicotomies establertes per la premsa i els partits oculta qualsevol camí realment alliberador. Hem de ser nosaltres, entre altres, qui obrim aquell camí. En aquest sentit estem d’acord amb la posició exposada en Solidaritat Obrera, “Cal anar-hi”.

Tot i això, pensem que sota la catifa de la actualitat sociopolítica catalana, no hi trobem un procés real d’independència econòmica ni d’independència social i cultural. A base de bombo i plat ressona sense parar la data. Però, què hi ha sobre la taula? Ens enfrontem a un canvi real?

Excepte per a aquells que creuen que les institucions estatals són eines adequades per guanyar vides lliures d’explotació i alienació (hipòtesi mai comprovada a la història humana i molts cops desmentida), el «procés» no és capaç d’alliberar-nos. No volem ser simplistes i dir que és pur espectacle (tot i que d’espectacle té molt), perquè reconeixem l’existència d’una base social i cultural amb reivindicacions històriques i és aquest moviment popular i no les institucions que ho controlen el qui li dóna la seva força. Aleshores, veiem important desenvolupar un anàlisi relacional per tal de prendre partit sobre les nostres vides, davant de qualsevol moment d’incertesa o possible mobilitat social.

Com a anarquistes que som, veiem fonamental contextualitzar-nos per portar a cap vides plenes. És molt difícil viure apartada del context, i sense una implicació local en les lluites no podrem mai fer projeccions més globals i coherents. A més, és important que els esdeveniments no ens pillen desprevingudes i que mai assumim rols irrellevants i passius davant d’un conflicte social, cal sempre pensar-nos per prendre acció front a un moment històric segurament important. Vivint a Catalunya podem sentir com a dia de hui existeix aquest rebombori sociopolític que està removent més d’un cos, forçant en ocasions a posicionar-se. Molts cops ens hem de posicionar per la intuïció o per estar al costat d’aquelles que estan lluitant, però sempre que sigui possible crear un moment de reflexió abans d’un conflicte previsible, l’anàlisi que resulta pot ajudar-nos a posicionar-nos de forma més estratègica.

Certament, no són poques les crítiques anarquistes que s’han argumentat contra els canvis polítics institucionals. En ocasions tenim la sensació de fer treballs d’investigació i difusió, que després no es tenen en compte, i òbviament, això pot contagiar sensació de desesperança o frustració.

No obstant, algunes companyes del moviment anarquista sentim l’absència de textos analítics explícitament sobre el referèndum de l’1-O. Hem vist com s’han desenvolupat diferents debats en major i menor profunditat, però potser no els estem projectant pel que fa a possibles posicions davant de distints escenaris que podem viure en uns mesos. Pensem que la situació és bastant complexa i no hi ha una única línia. Pel que ens trobem amb la necessitat de compartir pensament i posicions...article sencer:
http://segadores.alscarrers.org/1o-el-poble-i-les-seves-gabies/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 1O: el poble i les seves gàbies
22 set 2017
jo el milloret que he llegit sobre el tema es això:
http://www.grupreflexioautonomia.org/ca/manifest-pel-no-si/

encara que es feu pel 9N, segueix sent plenament actual
Re: 1O: el poble i les seves gàbies
23 set 2017
Jo el milloret que he vist de algún compa anarquista es la posicion de estibarna y estibadores de tarragona contra la carga de suministros a las fuerzas de ocupación españolas,sigue asi compadre que algun dia encontrras tu posición politica y tu sitio en este mundo.animo!!
Sindicat Terrassa