Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : pobles i cultures vs poder i estats
Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
16 set 2009
Com ja és habitual, la manifestació de l'Onze de Setembre de la tarda ha comptat amb la presencia d'el Bloc Negre o Antiautoritari.
Bloc 1.jpg
bloc2.jpg
Aquest any, l’Onze de Setembre ha anat marcat en bona part pel context de la crisi econòmica del capitalisme. Pel matí sindicalistes i treballadors d’empreses en conflicte de Nissan i Roca, han escridassat els polítics responsables de l’aprovació dels respectius ERO’s, que aquestes dues empreses travessen. Aquest ha sigut l’eix reivindicatiu triat també pels manifestants del Bloc Negre. El citat Bloc ha iniciat la seva marxa darrera de la manifestació unitària de l’Esquerra Independentista, sota el lema "Davant la crisis global; la millor reacció la cooperació" i el subtítol “Deslliurem-nos de transnacionals i imperialistes”.


El Bloc ha comtat amb la presència d’abundants banderes negres i crits de "ni Espanya, ni França, ni Estat català", "visca la terra, mort als imperis", "contra la crisi, lluita obrera", "no hi som totes, falten les preses", etc.... Alhora s'han fet vàries versions "karaoke" d’”A les barricades”.El fet anecdòtic d’aquesta diada ha estat marcat per l’intent de provocació protagonitzat per un equip de reporters de la TV ultradretana i espanyolista Intereconomia que es va resistir a abandonar la cua de la marxa, malgrat els requeriments dels presents de que no gravessin.

Finalment, després de llegir el manifest, el Bloc s'ha dissolt al Fossar amb el cant d’”A les barricades” i d’”Els Segadors”. En fi, s’ha donat "el punt negre" de la Diada, i 295 anys després, la bandera negra de la llibertat o la mort, ha tornat un altre cop a onejar a Barcelona.Crida l’atenció també, l’aparició d’alguna que altra bandera negra, entre les nombroses rojes, violetes i estelades a la manifestació unitària, exhibides per alguns militats d’organitzacions de l’Esquerra Independentista, oposats a les tesis estatistes.El que ara s'anomena Bloc Negre, va començar d'una forma informal, en base a converses entre activistes de l'àrea de l'autonomia barcelonesa, que no sentint-se representants en cap del blocs estatistes, feien una pancarta i, mitjançant el boca orella, es congregaven a la cua de manifestació, al costat dels migrants sense papers o el FAGC.


Poc a poc, especialment des de l'any 2004, el citat Bloc Negre o Autònom (com s'anomenava al principi) a anat implicant a un ventall més ampli de gent, i ha anat assumint cada cop més un treball previ de preparació, consolidant-se com a punt de trobada de diferents sectors, els quals han volgut fer visible, especialment en aquesta data, el seu rebuig als estats i a la delegació de la lluita en partits polítics i sindicats grocs. I per afirmar que la llibertat dels Països Catalans, com la de tots els pobles, no passa per la consecució de cap estat ni per la creació de més fronteres, sinó per la dissolució de les existents i la creació d'espais horitzontals de contrapoder lliurement federats que substitueixin i deslegitimin els propis estats.

[Manifest Bloc Autònom 2004]

Construïm uns països catalans sense estats ni fronteres.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/118571/index.php

[Crònica 2004]

Escridassada al Fossar i bloc autònom a la mani de la tarda

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/119194

[Cartell Bloc Negre 2005]

Cap Estat[ut] ens farà lliures.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/199575/index.php

[Comunicat i cartell Bloc Negre 2006]

Avui com fa 70 anys enrere. Un poble sobirà, és un poble ingovernable.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/272507

[Cartell Bloc Negre 2007]

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/314642/index.php

[Fotos Bloc Negre 2007]

http://www.negrestempestes.org/index.php?option=com_content&task=view&id

[Comunicat Bloc Negre 2007]

Mani qui mani, anti-autoritaris sempre.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/316176

[Cartell Bloc Negre 2008]

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/350443/index.php

[Comunicat Bloc Negre 2008]

Ni reis, ni súbdits! Autoorganització social!

http://www.alasbarricadas.org/noticias/?q=node/8453

[Comunicat Bloc Negre 2009]
http://www.alasbarricadas.org/noticias/?q=node/11479

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
16 set 2009
Si s'accepta la crítica o comentari m'agradaria exposar una cosa:
Conec des de fa temps l'espai del bloc negre de l'11 de setembre, i tot i que no és el meu espai polític, prefereixo que aquesta gent, vingui a la mani amb el seu discurs que no pas es quedi a casa.
Però... Com és que nomès l'11 de setembre aquest espai existeix?
Ja sé que l'espai està format per col·lectius anarco-indepes, o antiautoritaris, que fan feina durant l'any. Però, repeteixo, com és que només es posen d'acord un dia a l'any?
És posen d'acord per oposició als blocs de l'EI, de les plataformes i d'ERC, o perque tenen discurs pròpi? Si tenen discurs pròpi, nomès le tenen l'11 de setembre?
Ho dic perquè si aquest espai només fa unitàriament aquest acte, el que fa en certa manera és cumplir amb la data, no pas organitzar l'espai polític, i de pas treure una foto a la Directa, o a qualsevol diari local o de barri.
Aqui deixo el meu comentari.
Salut i lluita per voasltres, independència i socialisme pels PPCC
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
ja te gracia que canteu las barricadas i en la pancarta porteu lo sw la millor reaccio, la reaccio aunque sigui la millor es sempre reaccionaria i ser reaccionari no te res a veure amb ser llibertari, nomes mostra qui sou aquesta pancarta cuan el us del llenguatge es el del opressor no ni ha alliberament nomes es pot ser opressor o oprimit amb sindrome de estocolm.
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
antilaporta: una mica infantil la teva argumentació, oi?
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
A mi em sembla que aquest any erem molta menys penya que d'altres? A que es deu? Amb la crisi se suposa que hauriem d'arribar a mes gent, no trobeu?
Potser el nostre missatge antiestatista no es molt be entes?
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
Si mires les fotos, crec que podràs veure que la quantitat de gent continua sent més o menys la mateixa...
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
Jo crec que aquest any el lema del bloc era una mica confús i descafeïnat. Aquest lema de la crisi el podria haver firmat qualsevol col.lectiu "anticapitalista". Crec que es necessari dir les coses pel seu nom, provocar més i fer-se veure.Jo no hi vaig anar precisament per aquesta raó, no entenia que tenia a veure el tema de la crisi amb la diada ni amb la crítica radical de la realitat que sol fer el moviment anarquista. Massa confús tot plegat. M'agradava més el de l'any passat: "ni reis ni súbdits", al menys s'atacava directament a la figura de l'intocable Jaume I i es buscava el conflicte directe amb gent que suposadament juga al nostre bàndol (potser seria hora d'acabar amb alguns bonrollets, per salut i coherència).
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
Si vols participar de la decisió del tema del bloc negre només cal que et posis en contacte amb algun dels col·lectius que formen part del bloc i que t'informin quan es fan les assemblees on es parla de l'11s.
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
Només dir que aquest any no he pogut participar del bloc negre perqué no hi era. Per aixó pot ser erem un menys. Jaja. No, només volia dir que per a mi aquest és un espai molt necessari i també molt interessant, que s'hauria d'expandir més. Bona sort i anims!
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
Algú pot respondre la meva pregunta, enlloc de marejar la perdiu?
-Jo crec que enguany hereu més o menys els mateixos, potser un menys (ell s'autoinculpa!).
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
Sense formar part de cap col·lectiu convocant, i bo i sabent que provenen de molts llocs diferents (EI tradicional, organitzacions anarquistes tradicionals, llibertaris autònoms, etc.), m'atreviré a provar de contestar a la teva pregunta:

És evident que tots ells fan feina durant l'any, cadascun al seu àmbit d'actuació, i si només es posen d'acord com a bloc en aquesta data suposo que serà perquè comparteixen una certa sensibilitat al respecte, és a dir, es senten catalans, i volen fer-ho palès. I suposo que més que buscar la foto el que busquen és trencar amb l'estatisme imperant al moviment que fa de la catalanitat bandera. No és el mateix ser català que voler un estat català, ni és l mateix defensar el dret a ser i sentir en català que voler imposar aquest ser i sentir a la resta de cultures del país, que és, com sempre ha estat, molt heterogeni.

Pots dir-ne, això sí, complir amb la data, però no trobo pas malament que sigui així. No tindria massa sentit crear una coordinadora per treballar el tema nacional quan explícitament es renuncia al nacionalisme, ni crear espai polític al si d'un moviment que cerca la creació d'un estat català. No crec que estiguin interessats a posar pals a les rodes de ningú que lluiti. En definitiva, crec que es tracta de que quedi clar que la catalanitat no és patrimoni exclusiu dels nacionalistes.

I em despedeixo amb un acudit:

-Què criden quatre gambes al Fossar de les Moreres?
-Som una ració! Som una ració!
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
canta ignorancia porta una pancarta reindivinca la millor reaccio, i despres cantar las barricadas, i ha sobra tachar de infantil al que el denuncia, de vritat es patettic reaccionar mai, ni en el bon sentit ni de la millor forma, perque os penseu que a la canso es diu ensafonsar a la reaccio, cuanta ignorancia reindivicar al enemic, sou el que sou si reacccionbeu uns reaccionaris, ja u deian els anarkistas de extramadura cuan una festa revolucionria es consumeix alcohol deixar de ser revolucionaria per convertirse en reaccionariA, pero els reaccionaris borratxos tenen mes perdo que vosaltres els no es donan conta per el efecte evasiu del alcohol, pero lo vostre es lopitjor de lo pitjor la ignorancia del que se creu que es millor i el seu orgull nmes le deixa de actuar en contra seva, que ja te bemols dirse llibertari i portar una pancarta a favor de la reaccio per mol t millor que sigui i disfressada de cooperacio, no la cooperacio no potser reaccio. es per que la realitat supera sempre a la ficcio i la ficcio de creure que se es anarkista i se esta a la diada queda retratada amb la vostre pancarta i el lema sou uns reaccionaris, i segurament dirigits per la ignorancia feu voslo mirar.
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
Reacció a la crisi, babau! O et creus que estem en un periode d'ofensiva anticapitalista? Llavors, quan es va fer la lletra de la cançó, es parlava de la reacció enfront la revolució autogestionària obrera. Tros d'ignorant, connecta les neurones que no et farà pas mal.
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
L'acudit de les gambes el podies fer amb simbols madrilenys o andalusos i ficartel per ho et capiga, degraciat!
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
17 set 2009
No formo part de cap col·lectiu, ni indepe ni autònom. Sòc un ciutadà, un treballador o com li vulguis dir, que ha vingut a parar a aquest país i em sembla molt sana i lloable la presència de postures polítiques diverses i que "complexitzen", és a dir, fan més rica la lluita, la resistència, diguem-li com volguem. Ah, i l'humor, quan no és sarcasme barat. Sempre ha estat un element saludable a les relacions socials.
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
18 set 2009
asi que si ha crisis ens tornen reaccionaris, qui es el babau, qui el que no se entera, reaccio mai, ni avans ni ara i ha que usar el llenguatge al nostre favor no en contre, tu saps que vol dir reaccionar, perque diu la canso el que diu, el lema podria haber sigut, la cooperacio la millor revolucio, pero no es millor la reaccio, i jo un babau ja.
Re: Crònica del Bloc Negre del 11 de Setembre
22 set 2009
Quan xerri de la nació andalusa o la madrilenya faré servir els seus símbols per riure-me'n, tros de racista xenòfob.

Visca la terra, mort a la nació.
Sindicat Terrassa