Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004
El gran circ de les cultures
06 mai 2004
Article de Manuel Delgado, professor dâAntropologia de la Universitat de Barcelona, sobre el Fòrum 2004. Publicat al País lâonze de Setembre del 2002.

El gran circ de les cultures

El IX Congrés dâAntropologia organitzat per lâInstitut Català dâAntropologia acaba de reunir a Barcelona a més de 600 estudiosos de les cultures de tot lâEstat i de 20 països més, que han adoptat com a tema central les relacions entre cultura i política i els usos polítics de la diversitat cultural. Com a conclusió, els congressistes varen aprovar una declaració pública en la qual es denuncia la manera com un cert discurs a propòsit de la diferència entre cultures està servint-aquí i en altres llocs-per justificar ideològicament polítiques migratòries basades en lâexplotació, la brutalitat i la injustícia. El racisme, en efecte, és en lâactualitat davant de tot cultural, i on abans es parlava de âraces inferiorsâ? avui es parla de âcultures incompatibles amb els nostres valorsâ?.

En aquest context- polítiques de i per lâabús i la negació de drets humans, ocupacions discriminatòries de la noció de cultura- no podia deixar dâalarmar-nos- i així es recollia en el document- que Barcelona es prepari com a escenari dâun macroesdeveniment titulat precisament Fòrum Universal de les Cultures. Els postulats podran ser ben intencionats, però tot suggereix que lâesdeveniment serà una apoteosi de âles culturesâ? com a tema per la demagògia política i per la trivialització mediàtica, una diversió en que la pluralitat cultural es veurà reduïda a una pura paròdia destinada al consum de masses i a la bona consciència institucional.

Barcelona viu un colossal procés de transformació urbanística que, com altres vegades, sembla requerir algun esdeveniment que la legitimi simbòlicament. Ningú ha impugnat la bona arquitectura, ni les dinàmiques dâurbanització, ni els espais públics de qualitat dels que el Fòrum 2004 pretén ser la concreció. Però una cosa és la bona arquitectura de, per exemple, lâAuditori de Josep Lluís Mateo i una altra cosa és que aquesta bona arquitectura es posi al servei de polítiques de tematització, terciarització i reapropiació capitalista de la ciutat. Una cosa són els espais públics de qualitat i una altra cosa són els espais públics monitoritzats i hipervigilats. Una cosa és urbanització i una altra molt diferent el que el geògraf Francesc Muñoz ha anomenat, titulant un excel.lent llibre seu, urbanalització, és a dir, triomf absolut dâallò fàcil en el disseny de les ciutats.

En realitat, tot el projecte del Fòrum 2004 està orientat des dâuna concepció visionària de Barcelona, somni dâun espai racional, higiènic i desconflictivitzat, habitat per ciutadans lliures i responsables que sâavenen en tot moment a col.laborar i que assisteixen entusiasmats a les posades en escena mitjançant les quals el poder polític sâexhibeix en tot el seu esplendor. Una vegada aconseguida la coherència en els plànols i les maquetes, una vegada disposats els ornaments i les proclamacions, ja només cal esperar que la ciutat així concebuda es desplegui victoriosa sobre una societat urbana feta de fragmentacions, incongruències i lluites. Només cal una bona planificació per tal que lâordre de la representació sâimposi sobre el desordre dâallò real.

Però les coses no són així. Sâha volgut justificar lâactivitat de les excavadores amb una trobada fraternal entre les cultures, que entonaran un cant per la pau i a la convivència mundial. Però tot això en una ciutat on regeixen lleis injustes i on es prodiguen actuacions governatives que llavors sâhan de veure denunciades per instàncies internacionals de vigilància dels drets humans. La Barcelona de Gaudí, de Miró i de Cerdà és també avui la Barcelona de García-Valdecasas. I això no es pot oblidar. No es pot amb una mà organitzar una espècie de macrofesta de la diversitat dâalt disseny i amb lâaltra tolerar que a Barcelona existeixin centres dâinternament per a immigrants que han comès lâerror de creure que tots els éssers humans neixen lliures i iguals.

Hi va haver un moment en que Barcelona va perdre tota legitimitat per convocar aquesta meravellosa abraçada universal de les cultures. Fou la tarda del 16 dâAgost de lâany passat, quan la policia atrapà en massa, com si fossin animals, a més de 160 immigrants sense papers que havien acampat a la plaça André Malraux, un dâaquells magnífics espais públics reformats dels que tant presumeixen les nostres autoritats. Llavors vàrem poder assistir a lâal.lucinant espectacle de la policia patrullant pels carrers dels voltants, caçant un a un els que havien aconseguit escapar. Tot això succeí sota el coneixement i lâaprovació de les nostres institucions, incloent-hi lâajuntament, que ordenà a la seva Guàrdia Urbana que tanqués els accessos de lâestació del metro de lâArc de Triomf, per tal que cap âil.legalâ? pogués fugir pels passadissos i túnels.

El âmulticulturalismeâ? a Barcelona és la imatge que al dia següent publicava la premsa, dâuns policies carregant com un cérvol just abatut a un dels immigrants acampats. El Fòrum 2004 hauria pogut ser a lo millor una ocasió pel debat social i intel.lectual que fes lâelogi de la pluralitat i la denúncia de la desigualtat, però les coses no apunten en aquesta direcció. Massa institucions, massa multinacionals i massa diner per creure que el Fòrum pugui ser, com a molt, una altra cosa que un gran parc temàtic al que sâinvitarà a tot tipus de capitostes i gurús, i que la diversitat humana serà exhibida com un grandiós i amable show de llum i de color. Un circ.

This work is in the public domain

Comentaris

los circos son mejores que esta mierda...
06 mai 2004
a veces, cuando un idiota se pone insoportable la gente lo llama pallaso

a los polis la gente los llama perros

pobres pallasos, pores perros, que tendran ellos que ver con tanta inmundicia y falta de gracia (desgrasiaos)

los circos son mejores ke todo eso

el forum no es un circo, es una mierda, es peor que unha mierda, es un cancer...

salute
Sindicat Terrassa