Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

ca - Criteris de Moderació a Indymedia Barcelona

[Leer en castellano]

L'agència de notícies independent (Indymedia Barcelona) és un mitjà de comunicació que neix amb l'objectiu facilitar el periodisme no professional i la comunicació de persones i col·lectius en desavantatge respecte els mitjans del règim. Tot això en condicions de seguretat per qui exerceix la llibertat d'expressió i comunicació.

En pocs anys aquest portal d'Internet, alhora que va créixer exponencialment en usuaris i públic, ja fou exposat a una inundació d'aportacions i comentaris que, en comptes de contrastar i enriquir la informació, assetgen la comunitat de forma egocentrista o destructiva i a expenses dels recursos autogestionats.

La Recerca de l'equilibri entre la llibertat de comunicació i la supervivència de l'eina ens va portar a establir criteris de moderació, però mantenint la transparència i la publicació oberta.

El col·lectiu que dediquem tantes hores setmanals a mantenir viu el projecte no som detentors de la veritat ni de la justícia, però ens veiem constantment abocades a intervenir sobre les aportacions de publicació lliure per a evitar que es perdi el valor d'Indymedia i l'enorme hemeroteca des del primer de març del 2001. Aquestes decisions han estat preses en costoses assemblees i per consens, es poden revisar les intervencions al mateix web, i es pot contactar per aquesta causa al nostre correu electrònic.

Igual que des de la seva creació, a Indymedia Barcelona es continua sense esborrar definitivament articles o comentaris a menys que afectin directament la supervivència de l'eina o de les persones i la seva llibertat.

A la columna de publicació lliure es distingeix entre «Publicació moderada» i «Publicació descoberta». Només si demaneu «Publicació descoberta» veureu alhora les aportacions apartades per l'equip editorial amb un d'aquests criteris de moderació (ocultació):

A) La llibertat i el respecte

 1. INSULT o VEXACIÓ al mitjà o als demés usuaris
 2. AMENAÇA de violència o opressió (publicacions diana, amenaces de mort o sofriment)
 3. IDENTIFICACIÓ: Publicació de la identitat d'una persona no pública (persona pública: qui intervé voluntàriament en actes públics; premsa, oratoria al carrer,..) [->Eliminació de la identificació, com a mínim]
 4. EXPOSICIÓ d'adreces, telèfons o altres dades de caràcter personal d'altres persones [->Eliminació de les dades, com a mínim]
 5. TITULAR-GANXO: Sense relació entre el titular i el contingut.
 6. CELEBRACIÓ o MOFA de la mort o patiment de les persones
 7. NEGACIONISME: Discurs negacionista sobre les matances massives provades amb escreix (Alemanya nazi, Espanya a llatinoamèrica, Espanya nacional 1936-, USA a Vietnam, USA a Hiroshima&Nagasaki, Croades catòliques medievals, Rwanda, Burundi, Armenis durant l'Imperi Otomà, etc.)
 8. OPRESSIÓ (que no debat) sobre característiques innates, sexuals o sociològiques de les persones (dona, sexualitats, cultura, origen, religió, aspecte físic, pobresa material, pobresa intel·lectual)
 9. VULNERACIÓ DE COPYLEFT, en manipular indegudament el contingut o l'autoria en copiar continguts
 10. PROVOCACIÓ: en atacar el mitjà o els demés usuaris sense argumentar, o sense enriquir ni contrastar la informació.
 11. MANIPULACIÓ D'ORIGINAL: Publicació parcial, modificada o amb afegits simulant ésser l'original
 12. Ostentació de REPRESENTACIÓ IMPROBABLE: Autoria o continugt simulant representar genèricament un grup de població o tot un corrent ideològic.

B) L'espai polític i social

 1. Article d'ORGANITZACIÓ FEIXISTA en general (nazis, falangistes, franquistes/nacional-catòliques, militaristes, feudals/nobles, policials, carcelleres)
 2. ENALTIMENT DE líders històrics FEIXISTES
 3. ENALTIMENT DE l'ús de la VIOLÈNCIA o l'OPRESSIÓ (incloent les presons, la policia, les armes i la guerra)
 4. PROJECCIÓ OCULTADORA DE LA PRÒPIA IDEOLOGIA: com per exemple els feixistes titllant de feixistes els demés, o els feixistes intervenint com a antifeixistes.
 5. Article d'organització GOVERNAMENTAL o EMPRESARIAL
 6. POLÍTICA-FICCIÓ: política esportiva, història familiar de l'aristocràcia, telesèrie de ficció, superficial o fals debat entre polítics, crítica per càlculs electorals
 7. SUCCESSOS SENSE ANÀLISI: Relatant una crònica sense aportar un context social ni històric.
 8. PROPAGANDA ELECTORAL (tant si és en època oficialment electoral com si no)
 9. PROSELITISME RELIGIÓS: Article d'organització religiosa i/o secta. Propaganda religiosa.

C) La supervivència del mitjà

 1. Intent de SABOTATGE, boicot o manipulació del web o dels continguts publicats
 2. MATEIXOS DISCURSOS de qui anteriorment s'ha dedicat a sabotejar o manipular continguts al web
 3. SUPLANTACIÓ D'IDENTITAT d'usuari, persona o organització [->Eliminació de la identificació, com a mínim]
 4. Publicació amb FINALITATS LUCRATIVES [->Eliminació de l'article sencer]
 5. CONVERSA FICTÍCIA d'un mateix usuari utilitzant diferents pseudònims
 6. ACAPARAMENT del fil de publicacions que dificulta la «supervivència» dels demés articles. Desequilibri en la visibilitat i protagonisme.
 7. EXPLOTACIÓ DEL MITJÀ: publicació d'àudio o vídeo d'entreteniment/recreatiu, publicació d'adreces o enllaços comercials [->Eliminació de l'article sencer]
 8. PICARESCA A BASE D'ENLLAÇ: basar-se en enllaçar a una altra pàgina que viola la política editorial d'aquest mitjà [->Eliminació d'enllaç, com a mínim]
 9. Publicació de PROGRAMARI INFORMÀTIC executable [->Eliminació]
 10. LLENGUA NO MODERABLE: l'article no està en un idioma dels contemplats en aquest portal (català, castellano)
 11. FORA DE CONTEXT: Article o Comentari que no tenen cap interès fora del seu àmbit d'influència, i que no és pas el d'aquest lloc web.

D) La qualitat desitjable

 1. COPIA SENSE REFERÈNCIA: Contingut copiat sense reconèixer la font exacta (enllaç directe, publicació-edició-pàgina, data i lloc d'imatge)
 2. CONVOCATÒRIA SENSE ENLLAÇ: Convocatòria rellevant sense acreditar l'autoria i font
 3. REPETICIÓ d'un mateix article, o d'un comentari en el mateix fil de debat ( = duplicat).
 4. POBRESA de l'article, quan sembla més un comentari que no un article, o qualsevol d'aquests que no aporti res.
 5. FORASENTIT o SOROLL lingüístic sobre el debat (absurds o boicot al debat sobre el tema)
 6. OBSOLET PER CORRECCIÓ del mateix autor; aquest torna a publicar l'article amb algun contingut corregit.
 7. FRACÀS de la publicació (traducció automàtica inintel·ligible, corrupció de dades, comentari a base d'un enllaç que no funciona, redacció incomprensible)
 8. COMENTARI DESVIAT, que ha perdut relació amb el tema de l'article principal
 9. EXCÉS DE TEMES per un mateix article. Quan per exemple es publica una tira de titulars de temes dispars, i no es desenvolupen.
 10. BLOC ESPÈS de text, com 400 paraules en un sol paràgraf, que esdevé illegible.
 11. COMENTARI ORFE, que a causa de la moderació d'un comentari anterior, aquest perd el sentit o el context en seguir la mateixa conversa.
 12. REITERACIÓ DE MISSATGE: S'insisteix en una mateixa publicació, o amb variacions que no enriqueixen o innoven
 13. REITERACIÓ D'IMATGE amb missatge: Es reutilitza la imatge com a missatge recurrent il·lustrant un tema recurrent
 14. TEORIA SENSE FONT: Es defensa una teoria o hipòtesi que no és pròpia i/o sense donar la font exacta d'on està demostrada o publicada respectivament
 15. CITA SENSE FONT: Es defensa o critica el pronunciament de persona o col·lectiu sense donar la font exacta d'allò que van publicar

Cal puntualitzar que la facilitat d'afegir comentaris als articles publicats té com a finalitat el permetre:

 • Aportar més informació sobre la notícia (enriquir-la)
 • Contrastar la seva veracitat
 • Traduir l'article

En algun cas és possible que un mal article no sigui apartat quan la gent, a través dels comentaris, ja ha desmentit la informació.

Tornar a la Biblioteca InfoDoc

Sindicat Terrassa