Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004
Carta oberta al "Fòrum Universal de les Cultures 2004" de Oficina 2004
06 mai 2004
traducció al català de
"CARTA ABIERTA AL "FORUM UNIVERSAL DE LAS CULTURAS 2004" de Oficina 2004
http://www.sindominio.net/sic/carta.html
http://barcelona.indymedia.org/front.php3?article_id=28289
Carta oberta al "Fòrum Universal de les Cultures 2004" de Oficina 2004

Distingits Senyor/es,

La història del Fòrum que vostès preconitzen per a Barcelona durant l'any 2004 és, com a mínim, una història confusa i desgraciada.

Durant llarg temps ningú ha prestat la més mínima atenció a aquesta proposta que, a més, estava completament per definir. Únicament quan el perill del seu enfonsament era imminent, tot el Sistema de Partits ha reaccionat com un sol home per a salvar-la. Però en el moment crític en el qual intentaven reflotar el Fòrum 2004, les torres de Nova York s'han vingut baix i la guerra ha començat. Després d'un desconcert inicial, el responsable màxim de l'esdeveniment ha reaccionat: "El Fòrum Barcelona 2004 és més necessari que mai". I la proposta ha començat a ser definida...

Que el tret que marca la seva sortida sigui el foc real és una casualitat summament il_luminadora. Efectivament ARA el Fòrum universal de les cultures és més necessari que mai. Perquè l'Estat-guerra ha de vestir-se per a no mostrar la seva nuesa freda i criminal. Per a això el discurs cultural és
indispensable.

- el Fòrum 2004 parla de sostenibilitat mentre l'Ajuntament s'ha convertit en el major dels especuladors. Es privatitzen espais públics, es permet la construcció de gratacels, es converteix la ciutat en un gran parc temàtic destinat al turisme.

- el Fòrum 2004 parla de la diversitat com un valor a defensar, mentre l'Altre és reconegut justament per a poder encadenar-lo millor a l'explotació. L'Altre no és un treballador sense papers, és un Altre, un estranger. La llei d'estrangeria serveix per a gestionar aquesta borsa de força de treball clandestí.


- el Fòrum 2004 parla de la cultura de la pau: la tolerància i el diàleg deuen estendre's i convertir-se en educació per a tots. Però l'Estat-guerra avança insidiós sota la forma de càmeres de televisió en els carrers, de policia privada... de control generalitzat que persegueix la localització de l'enemic en qualsevol lloc.

El Fòrum 2004 és certament més necessari que mai. Perquè és una peça essencial de l'Estat-guerra. Perquè gràcies a ell la globalització armada es tenyeix amb els colors de l'arc de Sant Martí. Per això els seus organitzadors no només són uns venedors de fum. Són uns assassins refinats que empren el discurs cultural com un instrument de guerra. Són els que s'encarreguen de traduir la proclama de Bush "O estan amb nosaltres o estan amb els terroristes". I per a això volen tancar-nos en la presó de la obvietat. L'obvi és: la pau, la diversitat i la sostenibilitat. Qui hi estarà en contra? Qui en el seu sa judici defensarà la mort i no la Vida? Desmineralitzem l_obvietat fins que les pedres plorin per nosaltres. Que el discurs cultural no oculti més el dolor i la desesperació causats per l'Estat-guerra.

Fa tres anys va haver una okupació a Barcelona. En acabar una manifestació es va okupà l'antiga Delegació d'Hisenda (carrer Avinyó) i el Centre Social Okupat es va anomenar OFICINA 2004. El manifest que allí es va llegir concloïa:

"Nosaltres també volem contribuir als esdeveniments del 2004 i, per aquesta raó, ens hem constituït en OFICINA. En altres paraules, volem donar-los l'oportunitat que si són tan tolerants ens reconeguin mentre que diferencia... Obrint en el centre de la ciutat l'OFICINA 2004 la qüestió que es planteja és la següent: quant temps suportarà el poder que existeixi una diferència la sola presència de la qual desvetlla com hipòcrita i falsa tota la seva actuació?".

De matinada - la policia sempre arriba de matinada - l'OFICINA 2004 va ser desallotjada. La "gran festa per la tolerància i la diversitat", "la gran trobada del món per una cultura de pau", el Fòrum 2004, iniciava una complicada marxa. Que no se celebrés a Barcelona la reunió del Banc Mundial va ser una pilota d'oxigen. Però l'ombra de Gènova és llarga, com llarga és la permanència en el carrer dels immigrants subsaharians. Es van organitzar razzias per a caçar-los com animals. S'han desallotjat més i més cases. Vendre que Barcelona és la ciutat de les diferències és cada vegada menys creïble. Quant sofriment necessitaran per a imposar la seva cultura de la pau i de la tolerància?


+ info

web de la efimera okupa oficina 2004.

El qual somia de nit és inofensiu perquè simplement manté la seva salut mental. El que somia de dia és un il_lús perquè persegueix utopies inassolibles. Només el que durant la nit està despert fa por. Però la política nocturna està encara per inventar

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Carta oberta al "Fòrum Universal de les Cultures 2004" de Oficina 2004
15 gen 2006
quins son els colors de l'arc de sant marti?
Sindicat Terrassa