Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral : dones
per què l'atur de les dones és el doble que el dels homes?
27 abr 2004
Per què l’atur femení dobla el masculí a Espanya?

Les raons de la major incidència de l’atur en les dones són múltiples i diverses, i, és probable que encara restin raons per visualitzar.
En primer lloc, aspectes històrics com el fet de tenir un passat dictatorial com el franquisme (que relegava el paper de la dona a ser mare i depenent) i una democràcia recent (de manera que els drets polítics i socials s'han desenvolupat de forma tardana), han condicionat les característiques de les relacions laborals actuals, que, a la vegada, han condicionat el món laboral.
En segon lloc, la creació d’ocupació no ha crescut amb la mateixa intensitat que ho ha fet l’activitat femenina. Dit d’una altra manera, tot i que ha crescut el nombre de llocs de treball, el fort augment de l’activitat laboral femenina ha impedit que la forta creació de llocs de treball ocupats per dones es tradueixi en una disminució de l’atur femení(1).
En tercer lloc, l’Estat del Benestar de l’Estat Espanyol és marcadament familista i pren com a base d’atencions al conegut “male breadwinner�(home, blanc, amb una feina estable i una família per mantenir). D’aquesta manera, l’atur es concentra, sobretot, en les persones que busquen un segon lloc de treball a la llar, entre aquestes les dones. L’Estat doncs, tendeix a desenvolupar polítiques per estabilitzar la situació del cap de família concebent com a secundàries aquelles mesures que podrien millorar la creació d’ocupació per les dones i les seves condicions i estabilitat.
Finalment, també per l’escàs desenvolupament de l’Estat del Benestar(sumat al caràcter familista d’aquest) el sector públic es troba molt poc desenvolupat, de manera que, a diferència d’altres països, no es creen llocs de treball des del sector públic, i, per tant, tampoc per les dones.
Tot això porta a que les dones, tot i voler un treball remunerat, tinguin serioses dificultats per accedir-hi i així amb el gran desequilibri existent entre l’oferta i la demanda d’ocupació s’obre la porta a la precarització.
Dit amb altres paraules, les dones s’incorporen al món laboral per la porta de l’atur i la precarietat. Això, evidentment, té greus efectes en la desigualtat de gènere existent i contribueix a que les dones es trobin en situació de dependència i desigualtat respecte els homes i en un major risc de caure en la pobresa.

(1)Toharia(1999). Panorámica de la evolución del empleo en España y perspectivas a medio plazo. Ponencia presentada en la Conferencia Internacional “El empleo en las sociedades avanzadas�. Sevilla

This work is in the public domain

Comentaris

Re: per què l'atur de les dones és el doble que el dels homes?
27 abr 2004
Si ja saben treure els diners als pobres homes, perque haurien de treballar?
Re: per què l'atur de les dones és el doble que el dels homes?
27 abr 2004
Estar a l'atur significa voler treballar i no poder fer-ho.
totes les dones treuen dines dels homens?
27 abr 2004
per favor!!!....
si una dona te ha fet aixo, no generalitzes...
la gran majoria, com mostra l'enquesta depend economicament del home o d la familia, i rarament en una dependencia surt guanyant la persona q depend.

tindre treball per a la dona es independencia, encara q tinga q fer tambe el treball d casa perq hi ha homens q no col·laboren. hi ha molta dona amb doble precariat : a casa i al treball.
Re: per què l'atur de les dones és el doble que el dels homes?
27 abr 2004
La Terra es Femenina i mare. I un Patriarcat malaltis está matan aquesta mare i sucidanse de pas.
Humans....
Re: per què l'atur de les dones és el doble que el dels homes?
13 mai 2004
Crec que la causa es deguda a la gran demanda que hi ha en oficis (fontaneria, món de la construcció,...) oficis dominats per homes.Hi ha una manca en quant a feines que requereixen uns estudis universitaris, treballs que dominen les dones.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more