Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: pobles i cultures vs poder i estats
+ bibliografia relacionada amb el tema anarquisme i qüestió nacional
14 abr 2004
Més bibliografia relacionada amb el tema anarquisme i qüestió nacional
Hola...
Fa poc van passar una notícia molt interessant amb un recull de bibliografia relacionada amb el tema de l'anarquisme i la qüestió nacional.
Ahí teniu una mica més sobre este tema per a qui li puga interessar. Sobretot és bibliografia contextualitzada al segle XIX. És la primera etapa o l'etapa de formació de l'anarquisme català, que a més coincideix amb el moviment modernista i on trobem la relació d'una part menuda d'este moviment amb el llibertari, i on el punt de confluència entre els dos moviments vendria a ser més o menys el federalisme. Si a alguna persona li interessa, fa poc he fet un treball sobre les relacions entre anarquisme i modernisme, podria passar-lo sense cap problema, ara bé tampoc vos espereu que siga el Apoyo mútuo de Kropotkin.

- BROSSA, J., Regeneracionisme i modernisme a cura de Joan-Lluís Marfany, Barcelona, Ed. 62, 1969.

- CASTELLANOS, Jordi, Aspectes de les relacions entre intel·lectuals i anarquistes a Catalunya del segle XIX (A propòsit de Pere Coromines), Els Marges, 6 (febrer 1976), p. 7-28.

- COROMINES, P., Els anys de joventut i el procés de Montjuïc. Edició a cura de Max Cahner i Joan Coromines, Barcelona, Curial, 1974.

- DUARTE, A., Pere Coromines: del republicanisme als cercles llibertaris (1888-1896), Barcelona, L’Abadia de Montserrat, 1988.

-GABRIEL, P. , Anarquisme i catalanisme, p. 194-210, article extret de Catalanisme. Història, Política i Cultura, Barcelona, L’Avenç Col·lecció Clio-7, 1987.

- LITVAK, Lily, España 1900: modernismo, anarquismo y fin de siglo, Barcelona, Anthropos, 1990.

- LITVAK, Lily, Musa libertaria. Arte, literatura y vida cultural de anarquismo español (1830-1913), Barcelona, Antoni Bosch editor, 1981. (Ací és molt interessant el punt sobre les revistes de llibertàries de l'època, amb comentaris sobre la Tramontana que fou una de les primeres revistes lliure pernsadores en català)

- OLIVÉ I SERRET, Enric, La renaixença vista per anarquistes i obreristes (1868-1895), p.71-99, extret de Actes del col·loqui internacional sobre la renaixença (18-22 de desembre de 1984) vol II, Barcelona, Curial Edicions Catalanes, 1994.

- PLA I ARXÉ, Ramon, "L'Avenç (1881﷓1915): la modernització de la Renaixença", Els Marges, 4 (maig 1975), p. 23﷓38.

- PLA I ARXÉ, Ramon, (Tesi Doctoral) (la puc passar a qui li interesse)

Que vos aprofite

This work is in the public domain

Comentaris

Re: + bibliografia relacionada amb el tema anarquisme i qüestió nacional
14 abr 2004
Està molt bé, però te'n deixes un grapat.
Per exemple sobre la premsa del XIX (Josep LLunas i la Tramuntana; Roca i Roca, etc.)

-També sobre en Pere Coromines (empresonat pel procés de Montjuïc)
-Felip Cortiell (dramaturg anarquista de l'època del modernisme)
-sobre lliurepensament i maçoneria (N'hi ha un d'en Pere Sánchez que està prou bé)

etc etc etc

Per cert, la tesi aquesta d'en Ramon Pla de què va ben bé. La tens en pdf o Word?
Re: + bibliografia relacionada amb el tema anarquisme i qüestió nacional
15 abr 2004
El que tinc realment és un apartat de la tesi anomenat L'anarquisme a L'Avenç on ens parla més o nenys de les possibles relacions entre anarquisme i una part del modernisme, és a dir, si hi va haver contacte, qui va tindre el contacte realment i en quin grau. La seua conclusió és que hi participa gent del modernisme però molt poca, tan sols Brossa i Coromines.
Pel que fa al format ho tinc fotocopiat ja que m'ho va passar un mestre, a més trobe que està escrit a màquina, o siga que deu ser bastant antic. Però si t'interessa t'ho puc enviar sense problemes.
Gràcies per la nova info
Re: + bibliografia relacionada amb el tema anarquisme i qüestió nacional
15 abr 2004
Gràcies a tu.
Pel que fa al Modernisme et recomano que et miris la figura de Felip Cortiella. Està molt poc estudiada. Marisa Siguan el tracta en un estudi que té sobre la recepció de l'Ibsen.
Però sobretot en Josep Llunas i en Josep Roca i Roca (és clar, que hi ha més gent com Josep Lluís Pellicer -divuixant- i l'Antoni Pellicer -tipògraf i de Revsita social.

Bé, jo he tocat una mica aquests temes. Però són inacabables. Hi ha més suc que ens imaginem..

Et recomano un buscador d'estudis que es diu TRACES, i depèn de l'UAB. des del google el pots trobar fàcilment. I pots introduir-hi autors o temes i t'apareixen tots els articles relacionats. però té més relació amb la literatura que amb la història.


salut
Sindicat Terrassa