Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Entrevista :: guerra : dones
Dones txetxenes i russes treballen per la pau. Parlaran demà a Barcelona
08 mar 2004
Entrevista de Mònica Bernabé
Entrevista d'«El Punt» a Natalia Etemirova (txetxena) i Elena Vilenskaya (russa)

* Txetxènia ja no surt als mitjans de comunicació.

(Contesta Natalia)
** El Govern rus ha fet tot el possible perquè aquest conflicte s'hagi oblidat, de la mateixa manera que també va fer tot el possible perquè no s'anomenés guerra allò que va ser una guerra en tota regla. Durant la invasió de Txetxènia del 2000, els militars russos van matar tot el que van trobar al seu pas. Tant era que fossin persones com gossos. Desenes d'infants van morir pels bombardejos i 300.000 persones van perdre la seva llar. Es matava obertament. Els assassins no s'amagaven, perquè sabien que podien actuar amb total impunitat. No es va jutjar ningú aleshores, ni sembla que ara tampoc es vulgui portar ningú davant els tribunals.

* Aleshores, la situació d'impunitat continua?

** Des de meitat de l'any passat s'han començat a produir segrestos. Arriben carros militars, envolten una casa, s'enduen el cap de família i la família ja no torna a saber res més d'ell. De vegades apareix el cadàver al cap de molts dies amb marques d'haver estat torturat. Però moltes vegades els cossos els cremen o els dinamiten directament.

* Quins homes segresten?

** Són homes joves en edat reproductiva. L'objectiu dels segrestos és el genocidi. El Govern rus vol exterminar tots els homes joves perquè no hi hagi noves generacions de txetxens. Ens volen eliminar com a nació.

* La independència, seria la solució?

** Ara no, perquè Txetxènia és una nació ferida per la guerra, que, com una persona malalta, no es pot valer per ella mateixa. Primer el Govern rus ha de restablir tot el que ha destruït.

* Quines notícies sobre tot això arriben a la població russa?

(A partir d'aquí contesta Elena)
** Cap ni una. Hi ha un control total dels mitjans de comunicació i una manipulació de la informació. Els txetxens sempre són presentats com a terroristes, i la població russa no sap què està passant a Txetxènia. Ni el que passa a Txetxènia ni el que passa a Rússia, perquè ara la situació dels txetxens a Rússia és com la dels jueus a l'Alemanya feixista, o fins i tot pitjor.

* En quin sentit?

** La policia atura en el metro qualsevol persona amb cabells negres que tingui aspecte de txetxè, i li demana la documentació o el deté. Així mateix, una persona txetxena difícilment trobarà un lloc per viure. Ningú no vol llogar-li un habitatge, ni tampoc donar-li feina, perquè creuen que són terroristes. Han de treballar sempre il·legalment. La Comunitat europea també contribueix a aquest genocidi, perquè tots els països de Schengen neguen sistemàticament el visat als txetxens.

* A vostè la consideren una traïdora perquè els dóna suport?

** Ens diuen que col·laborem amb els terroristes, però a la meva associació, les Mares dels Soldats Russos de Sant Petersburg, ja hi estem avesades. Nosaltres creiem que s'han d'aprofitar totes les oportunitats que hi hagi per al diàleg. Si vols solucionar un conflicte, has de negociar amb totes les parts.

* Les dones, són pioneres, en aquest diàleg?

** No crec que les dones siguem pioneres, però sí que és cert que ara som més actives que els homes, perquè a Txetxènia els homes encara viuen en una situació de perill i són vulnerables. Es pot dir que les dones estem en primer pla, protegint els homes.

Natalia és de l'associació Memorial, que exigeix la investigació dels crims de l'exèrcit rus i denuncia la violació de drets humans. Elena pertany al col·lectiu Mares dels Soldats Russos de Sant Petersburg, que intenta informar la població russa sobre el que està passant a Txetxènia, i de dissuadir el reclutament de joves per a l'exèrcit rus.

Totes dues parlaran demà, a les 19 hores, a la Casa del Món, carrer Tàpies 4, de Barcelona.
Sindicato Sindicat