Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
Patacada europea total al Pla Hidrològic Nacional del govern del Partit Popular
06 mar 2004
• La Direcció General de Medi Ambient de la UE desaconsella finançar el transvasament de l'Ebre
• El document planteja nombrosos dubtes sobre el pla i alerta que pot incomplir directives
L'informe sosté que l'obra és inviable si s'hi oposa la Generalitat
Els experts consideren que el cost de l'obra s'ha subestimat
Les aspiracions del Govern central de poder aconseguir finançament de la UE per al Pla Hidrològic Nacional (PHN) i la seva obra estrella, el transvasament de l'Ebre, van encaixar ahir un dur revés. La Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea va redactar el 20 de febrer un informe en què sosté que hi ha dubtes sobre el projecte i que no és recomanable que la UE els financi.
La direcció general, que depèn de la comissària de Medi Ambient, Margot Wallström, va redactar l'informe sobre el transvasament com a part del procés per respondre a la sol.licitud de fons comunitaris que va fer el desembre passat l'Executiu de José María Aznar. El Govern central pretén pagar amb càrrec a la UE el 30% dels 4.200 milions d'euros (gairebé 700.000 milions de pessetes) que --segons els càlculs oficials-- costarà l'obra.
El document, subscrit per la directora general, Catherine Day, sosté que no és clar que l'obra tingui un benefici mediambiental suficient per merèixer els fons de cohesió comunitaris. En l'informe s'afegeix que s'han sobrevalorat els avantatges del transvasament i que, al contrari, se n'han subestimat els costos. Així mateix, considera que no s'ha provat que hi hagi suficient aigua per cobrir l'extracció d'aigua de l'Ebre.
IMPACTE AMBIENTAL
El dictamen comunitari fa un repàs detallat dels problemes que, a judici de Day, comporta el PHN. La directora general de Medi Ambient expressa els seus dubtes que el benefici mediambiental als ramals del transvasament que porten a Catalunya i al Xúquer "hagin de ser recolzats amb diners del fons de cohesió".
A més a més, el departament responsable de l'informe destaca la "incertesa" sobre el cabal que hi haurà al baix Ebre en el futur. També assenyala que no es coneix el règim de gestió que serà necessari per protegir la zona final del riu i el seu delta. I suggereix que, si s'acaba portant a terme el transvasament, es podrien infringir les directives comunitàries, ja que es posarien en perill diverses espècies animals.
En el text s'esmenta el risc que les espècies invasores (com ara el musclo zebra) ocupin altres conques, una cosa que la normativa europea pretén evitar. "El projecte no ha tractat aquesta qüestió des d'un punt de vista satisfactori. No s'han proposat solucions reals", argumenta el document.
CAPACITAT
L'informe alerta de la falta de dades sobre la capacitat d'emmagatzematge de les conques receptores per guardar l'aigua d'hivern, ja que durant els mesos d'estiu s'interromprà la detracció d'aigua de l'Ebre. L'informe revela així mateix que hi ha hagut "elements essencials" que no s'han presentat a consulta pública.
Els experts consideren que el cost de l'obra s'ha subestimat
EL PERIÓDICO
BARCELONA
El projecte de transvasament de l'Ebre tampoc ha superat l'anàlisi financera i econòmica de la Direcció General de Medi Ambient. El dictamen sosté que el cost de l'obra i el preu de l'aigua transvasada s'han subestimat. Al mateix temps, segons asseguren els autors del document, s'han sobrevalorat dades com la demanda potencial d'aigua o la repercussió del pla hidrològic en l'ocupació. El departament assenyala que les alternatives al transvasament s'han aparcat amb una excessiva celeritat.
El text destaca "la no rendibilitat financera" del projecte. "La inversió de fons públics en aquest projecte no pot ser el més rendible, i això ens porta al fet que les opcions alternatives proposades (com la dessalinització) han estat potser descartades massa ràpidament", diu.
"Els costos d'inversió i de renovació s'han subestimat", segons l'anàlisi, que no accepta com a hipòtesi que una obra d'aquestes dimensions tingui una vida útil --en el càlcul financer del PHN-- de 50 anys, molt més de l'habitual.
MENYS DEMANDA
Els tècnics alerten del fet que la demanda a les conques receptores podria arribar fins al 50%, perquè, entre altres coses, el preu de l'aigua cedida podria superar els 0,30 euros per metre cúbic. "És bastant probable que un augment, fins i tot lleuger, de la tarifa condueixi a una forta disminució de la demanda agrícola".
L'informe sosté que l'obra és inviable si s'hi oposa la Generalitat
EL PERIÓDICO
BARCELONA
Si el Govern català arriba a la conclusió que no necessita o no vol aigua del transvasament, és impossible imaginar-se que el transvasament septentrional es porti a terme". Amb aquesta contundent afirmació, el document sobre el PHN de la Direcció General de Medi Ambient de la UE alerta sobre les greus dificultats que suposaria tirar endavant l'actuació en contra de Catalunya, l'única comunitat afectada i, alhora, beneficiada per l'obra.
Un dels arguments del departament que dirigeix Margot Wallström és el rebuig al transvasament expressat pel tripartit. Assenyala l'informe que el Govern català ha comunicat als comissaris de Medi Ambient i de Política Regional que no recolza aquesta obra i que està revisant la seva necessitat d'aigua. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va traslladar en persona als responsables de l'Executiu comunitari el rebuig al transvasament
El document admet que es podria argumentar que aquest és un problema polític intern d'Espanya, però afegeix: "És poc probable que es pugui portar a terme el proposat transvasament septentrional en contra dels desitjos del Govern català".
ACTUAR CONTRA CATALUNYA
El document adverteix que si s'actua contra Catalunya el problema augmentarà. "És conseqüent amb el nostre deure examinar l'impacte que podria tenir en la viabilitat del transvasament", diuen els serveis de Medi Ambient. "A causa de les nostres reserves en aquesta qüestió --afegeixen--, recomanem a la Comissió que consulti amb el Banc Europeu d'Inversions sobre aquest expedient".
El cap de llista d'ICV a Barcelona per a les eleccions legislatives, Joan Herrera, es va felicitar ahir a la nit del dictamen de la UE.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more