Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: corrupció i poder
Què passa amb La Caixa?
06 mar 2004
LA CAIXA

El 9 de maig de 2003 el diari econòmic Expansión publicava una llista d'empreses espanyoles que obtindrien contractes a l'Iraq administrat pels EUA. En aquesta llista hi figurava la Caixa. Cal fer notar que la Caixa ja havia estat nomenada com a beneficiària abans de saber què li tocaria exactament: a tu et tocarà alguna cosa, ja veurem què. Per què aquesta deferència? Per què la designació política d'aquesta empresa?

La promesa es fa realitat
El 29 d'agost de 2003 es va saber quin era el regal que obtindria la Caixa. L'Autoritat Provisional de l'Iraq de Paul Bremer va anunciar la concessió del Banc Comercial de l'Iraq a un consorci de tretze bancs liderats pel JP Morgan Chase. Entre aquests tretze, la Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (quan es tracta de negocis la catalanitat de la Caixa desapareix com les armes de destrucció massiva del Saddam).

Gran negoci a la vista
El Banc Comercial de l'Iraq serà finançat amb fons de l'ONU provinents del petroli iraquià (inversió mínima per a la Caixa) i a la llarga serà un gran negoci per al consorci perquè serà la institució encarregada de finançar les importacions i les exportacions. L'Iraq globalitzat que estan dissenyant serà un paradís de les multinacionals i la privatització, i no serà precisament un país autosuficient. Caldrà, doncs, que importi moltes coses i, per suposat, exportarà molt, molt petroli. I aquí hi ha el gran negoci per a la Caixa.

Què hi diu la Caixa
La Caixa no ha fet publicitat dels seus negocis amb el Paul Bremer ni dels seus acords amb el govern espanyol. En comptes d'això, si entreu en una de les seves oficines hi trobareu fulletons de "solidaritat amb el poble iraquià que pateix" i peticions que feu donacions al compte corrent que la Caixa ha habilitat per a Intermón Oxfam. Cortina humanitària per tapar els seus negocis colonials.



Fonts:

Reuters (29-08-2003)
http://uktop100.reuters.com/latest/J_P_Morgan_Chase/top10/default.asp
Una copia d´aquesta informaçio aquí

www.publicintegrity.org (30-10-2003)
http://www.publicintegrity.org/wow/report.aspx?aid=74
Una copia d´aquesta informaçio aquí

Diario Expansión
www.expansion.com, (accessible només per a subscriptors)



Els 13 integrants del Consorci del Trade Bank of Iraq

JP Morgan Chase (Estats Units)
National Bank of Kuwait (Kuwait)
Standard Chartered PLC (Regne Unit)
Australia and New Zealand Banking Group (Austràlia)
Credit Lyonnais (França)
Millennium Bank (Polònia)
The Bank of Tokyo-Mitsubishi (Japó)
San Paolo IMI (Itàlia)
Royal Bank of Canada (Canadà)
Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (Estat espanyol)
Standard Bank Group Limited (Sud-àfrica)
Banco Comercial Portugues (Portugal)
Akbank (Turquia)
Sindicato Sindicat