Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
Judici contra 8 independentistes pels fets del 23-abril-97
02 feb 2004
2004-02-11 Judici als detinguts el 23/04/97
Judici contra 8 independentistes pels fets del 23-abril-97
El 1997 foren detinguts 8 joves catalans a mans del cos de la Policia 'Nacional' Espanyola en la vesprada de la diada de Sant Jordi. Les dotacions de la policia de paisà, els va detenir i acusar d'haver participat en uns enfrontaments directes contra la policia, els que ocorregueren a la finalització d'una manifestació en defensa dels Països Catalans, la qual, se celebra cada any en aquest dia de Sant Jordi pels carrers de la ciutat de Barcelona. Aquest és un resum dels fets ocorreguts en paraules dels propis encausats.

"Em van detenir uns policies de paisà a les 22:00h aproximadament, des del començament els cops de puny i de peu no van parar, a la poca estona s'hi van afegir els antiavalots donant-me cops de porra per tot el cos.", "Durant la nit, no ens van deixar dormir en cap moment, es dedicaven cada quart d'hora a cridar al costat de les nostres cel·les "arriba españa, polacos de mierda, etc...""(Ll.C)

"Un home se'm va tirar a sobre per l'esquena. Pocs segons després em trobava al terra esposat i rodejat d'antidisturbis de la Policia Nacional que em va colpejar amb les porres per tot arreu i fins i tot em van pegar cops de peu al cap", "Els seus insults eren: "polaco de mierda, ahora sabrás lo que és bueno""(J.D)

"A terra, em van començar a agredir amb porres i cops de puny sense rebre cap mena d'explicació ni identificació dels policies", "em van aixecar, esposat, del terra pels cabells; mentre em deien "catalán, que asco!", "Em van voler fer menjar un adhesiu que portava, el que posava "catalana si, espanyola no""(M.S)

"Jo anava en direcció a la furgoneta, juntament amb el meu germà i la seva xicota. Anàvem per un carreró, on vam veure moviment i contenidors cremant, anàvem caminant a poc a poc, no enteníem res, quan de cop i volta, una sèrie de persones se'ns van tirar a sobre donant-nos cops, puntades de peu, etc...", "A la comissaria de la Verneda no van parar d'amenaçar i insultar: "catalanes de mierda, hijos de puta, os vamos a matar rojos de mierda", "donant cops de porra a les cel·les, i cridant crits com "arriba españa! o putos catalanes!"" (A.A)

"Caminàvem per una placeta quan de cop i volta vaig notar un cop al cap, vaig caure a terra i uns individus em van començar a donar puntades de peu i cops de puny per tot el cos, però sobretot al cap", "Tot i estar emmanillat em continuaven colpejant i insultant, em deien: "rojo de mierda, catalanista hijo de puta", i més coses que no puc precisar"(F.R)

Aquests són part dels relats dels fets, que part dels joves van fer dies després de la seva detenció. Queda palès la brutalitat demostrada pel cos de la Policia Nacional espanyola, actuant violentament contra tot allò que es mogués i contra tot allò que ensumés a català, un dia, el 23 d'abril, on precisament la catalanitat de la ciutat s'accentua. Les diferents lesions exercides als joves van quedar documentades gràcies als informes mèdics posteriors, ja que els informes del forense van ser lamentables: "el metge va passar de mi com una merda i només em va donar una pastilla pels nervis"(M.S), "els metges ens van tractar molt malament, no van anotar a l'informe policial les lesions que teníem"(F.R) Entre les lesions destaquem: un esquinç de braç, un timpà rebentat i contusions varies a la casi totalitat dels detinguts. Aquestes, van ser motiu de la presentació, dies després, de denúncies per tortures i maltractaments cap a la majoria dels joves. Tot i les proves documentals, totes elles varen ser arxivades.

A dins de la comissaria de la Verneda, la implicació del grup 6 de la Brigada d'Informació, acusada en reiterades ocasions d'estar darrera de les diverses denúncies per tortures i maltractament interposades en altres casos, es fa present en l'interrogatori il·legal a diversos del joves:

"A l'arribar a la comissaria de la Verneda vam ser objectes de més maltractaments, sobretot vexacions i humiliacions", "M'interrogaren il·legalment els de la brigada d'informació, amenaçant-me a mi, a la meva família, a la meva companya i als meus amics. L'interrogatori va durar més de dues hores i en tot moment van demostrar que sabien coses de la meva vida personal"(Ll.C)

"A la Verneda van substituir les agressions físiques per la humiliació (em van fer despullar i fer flexions mentre reien)"(J.D)

"Ens van portar a una habitació, i a partir d'allà tot van ser tortures psicològiques"(M.S)

"Em van fer despullar dos cops, perquè em sentis més dèbil i indefens"(A.A)

"Em van tancar a una habitació amb dos policies, van tancar les finestres i em van increpar fortament. Caminaven per darrera meu, petant-se els dits com si es preparés per donar-me un cop de puny."(F.R)

Han passat 7 anys, i la instrucció del cas, així com la petició fiscal, han sobtat per la seva irregularitat i duresa. El jutge instructor a sobrepassat les seves funcions ordinàries per passar a ser un jutge partidista i sentenciador. Les peticions fiscals s'eleven fins els 9 anys de presó per alguns dels joves, amb un total de 48 anys de presó repartits entre 7 dels detinguts, així com la imputació de fins a 5 càrrecs contra els joves, els de manifestació il·lícita, danys, lesions, atemptat a l'autoritat i desordres públics. Els que van ser torturats i maltractats passen a ser culpables de suposades agressions a policies, lesions on hi manquen els informes mèdics. Com s'ha dit, les denúncies per maltractaments i tortures dels detinguts varen ser arxivades, poc després de començar la instrucció del cas, s'hi va interposar recurs, el que també va ser arxivat per l'Audiència Provincial de Barcelona. Una autèntica injustícia de la justícia.

Aquests doncs, són els fets dels detinguts d'aquella vesprada de Sant Jordi, el proper 11 de febrer, a les 10 del matí, la justícia espanyola els jutja.

MOBILITZACIONS:

-Divendres 6 de febrer a Molins de Rei, Baix Llobregat:
20:00. Concentració per l'absolució dels encausats davant de l'ajuntament i posteriorment sopar solidari.

-Dissabte 7 de febrer a Capellades, Anoia:
18:30. Manifestació en demanda l'absolució dels encausats, pels carrers de la vila. Sortida des de la plaça de l'ajuntament.
22:00. Concert solidari a càrrec de Berri txarrak, Inadaptats i Familia Tonelli, al teatre la Lliga de Capellades.

-Dimarts, 11 de febrer a partir de les 10 del matí concentració davant
dels Jutjats de Barcelona.

Comentaris

Re: Judici contra 8 independentistes pels fets del 23-abril-97
03 feb 2004
a espanya es tortura amb el silenci complice de la societat en general
Re: Judici contra 8 independentistes pels fets del 23-abril-97
03 feb 2004
Practica la resisténcia contra la repressió feixista. UNITAT ANTIREPRESSIVA.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more