Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
cal suís: inici de negociació
26 gen 2004
ep família ja fa quasi bé dos mesos que Cal Suís és del poble,la cosa segueix viva i s'estan fent diferents activitats, l'assemblea d'espais va anar força bé i la gent ja s'está currant les sales, tot acondicionant-les per realitzar les funcions que hem anat establint.

Paral·lelament ja fa més d'un mes que s'ha iniciat un procés de definició col·lectiva del projecte cal suis i una comissió está treballant per dinamitzar aquest procés.

El passat dilluns 19 de gener l'assemblea de cal Suís va contactar per telefon amb la tinent-alcalde Pilarica Díaz, per concretar una reunió en la que es volía exposar el nostre calendari de negociacions i entregar un avantprojecte de mínims.

La demócrata-resposta de la "teniente" va ser que no parlaría amb ningú fins que sortíssim de Cal Suís, a més a més la xicota va concretar que tots els portaveus del diferents grups polítics estan d'acord amb aquesta posició.

No sabem del cert si aixó és veritat,de moment hem pensat assistir al ple del próxim dimecres 28 per llegir en veu alta el que l'ajuntament es nega a escoltar, és a dir, l'avantprojecte de mínims que us adjuntem... salute.

**********************************************


DOCUMENT âZEROâ?. INICI DE NEGOCIACIÃ


Com a reflexió prèvia.

Després de 18 anys de gestos, el 29 de novembre, el grup de persones, entitats i col·lectius que avui és lâassemblea de Cal Suís fa un gest més a lâajuntament entrant a Cal Suís, exigint el seu ús social per al poble.

Els primers gestos fets per lâajuntament van ser posar una denúncia i després un altre traient-la, cosa que saludem.

Nosaltres mai ens hem negat a dialogar, negociar i fer política de gestos amb lâajuntament des dâuna posició crítica amb els seus plantejaments. Per a nosaltres, mantenir el diàleg és un gest de bona voluntat i dâenteniment respecte el futur ús de Cal Suís que, amb tot el poble i lâajuntament, volem compartir.

Avui iniciem un gest molt important com és lâinterès en explicar el projecte que somniem i desitgem per Cal Suís al poble dâEsplugues i al seu ajuntament. Esperem que la política de gestos continuï en aquesta línia de no demanar el tot o res i sâiniciï un procés de diàleg i negociació que convingui a tothom interessat en el futur de Cal Suís.


Una mica dâhistòria.

Per comprendre els últims fets ocorreguts a Cal Suís des del passat 29 de novembre, ens hem de remetre a una cadena dâesdeveniments. En el seu origen, fa 18 anys, quan sâanunciava que la finca acabaria essent de propietat municipal, sâestablia també un acord verbal entre lâalcalde dâaquell moment, nâAntoni Pérez,i els veïns i veïnes assistents a una assemblea de lâAssociació de Veïns de Finestrelles, en el qual es definia lâús futur com a centre social pel barri.

Aquest tracte de paraula es recorda a lâactual alcalde, en Lorenzo Palacín, el qual diu que aquesta expropiació és molt cara. A continuació, lâajuntament inicia lâexpropiació de la finca el juliol del 2002. Alhora es pronuncia sobre lâús que vol donar a Cal Suís: cedir la casa a lâHospital de Sant Joan de Déu per fer un âcentre socio-sanitariâ? i deixar part dels jardins oberts al públic.

Es recorda lâantiga promesa al senyor Palacín, el qual subratlla que no estava escrita i signada. Aquest gest és considerat un insult gairebé per part dels veïns, que inicien recollida de firmes i mobilitzacions.

Entre els arguments utilitzats pel Sr. Palacín per defensar la seva opció, hi ha els de què la finca cau a trossos i que no es podria mantenir un projecte així, mentre que es constata que la casa està en boníssimes condicions i que el pressupost destinat només a âarreglarâ? el jardí és de 300.000 â¬.

Lâafer traspassa els límits del barri i passa a ser dâimportància pel municipi. Mentre ajuntament i associació negocien però no admeten variar lâús de la casa.

La creixent indignació porta a gent diversa dâEsplugues a organitzar lâocupació de la finca com a inici dâun procés de diàleg real.

La legitimitat de la nostra acció es basa en el recolzament de totes les persones, entitats i col.lectius de lâassemblea de Cal Suís i de fora dâEsplugues.

Apunts de quin projecte volem per a Cal Suís.

El nostre projecte de funcionament es basa en la creació dâun espai que aixoplugui la demanda de locals i la realització dâactivitats de forma lliure i responsable . Volem crear espais on poder materialitzar els anhels de moltes persones del poble. I, en conseqüència, gestionar lâautonomia plena de decidir, elaborar i executar des de nosaltres mateixos, de forma assembleària, com a experiència oberta a totes les entitats, persones, àvies, nens, homes i dones que se senten part dâaquest projecte.

Així doncs, hem començat a ubicar i engegar les moltes activitats que han sorgit, com taller dâart i plàstica, rocòdrom, hort, dansa, biblioteca, laboratori de fotografia, sala de reunions de diferents col·lectius i entitats, magatzems, taller de bicis, local dâassaig, teatre, cine fòrum, ludoteca, casal dâavis, espai de debat, capoeira, anglès, sala dâestudi, balls de saló, sala dâestar, tai-txi.

Volem treballar conjuntament amb tothom.

Aquest escrit ha pretès ser una breu descripció del que pensem que ha de ser Cal Suís, però el projecte detallat de la seva organització i objectius, actualment està en la fase de debat (per descomptat obert a tothom). Esperem que durant el mes de març el Projecte de Gestió i Funcionament de Cal Suís ja estarà elaborat i en disposició de difondreâs i que sigui capaç dâengrescar als que no han pogut o volgut participar en la seva discussió, tant com ens està il·lusionat a nosaltres.

La nostra intenció és la de treballar conjuntament amb lâequip de govern i la resta de grups polítics en un clima de col·laboració i diàleg que permeti resoldre la manca dâespais que hi ha a Esplugues.


assemblea de cal suís, gener de 2004
Sindicato Sindicat