Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Lingua Romanica Commun Unificata
11 gen 2004
Romanica
lingua Romanica Commun Unificata
ROMANICA
Pro la union de las linguas latinas Romanica est le resultato del incontro de duos factores. Le primo fuit la formation del stato lingual de la Europa moderna, characterizato per la coexistentia de plures dozenas de linguas separatas, ma non completamente independentes perque in illas se trova ab un latere un vocabulario et ab un altero latere una structura grammatica fundamental et essentialmente commun. Le secundo factor fuit una aspiration a construer per la civilization moderna una lingua auxiliar neutral que poterea jocar le mesmo rolo del latino durante la civilization medieval. Post annos de studios on concludeva que la lingua auxiliar neutral la plus ideal serea un idioma composto ex un vocabulario latinesco prototypico con una grammatica moderna. Academia pro Lingua Romanica
LOS SEX BENEFICIOS DE LA LINGUA ROMANICA Quales son los tractos avantagiosos de iste latino moderno que lo distingue de alteras linguas construitas? 1) Le studio de Romanica adjuta a cognoscer melio la nostra lingua materna. 2) Romanica est un instrumento excellente pro apprender como studiar alteras linguas. 3) Romanica da una clave a omnes las linguas romanicas, mesmo al anglese. 4) Romanica nos approxima al latino. 5) Romanica nos adjuta a trovar nostro loco in le mundo. 6) Romanica est ben usabile como una lingua connexiva supranational.
Mira també:
http://www.geocities.com/linguaromanica/home.html

Comentaris

Re: Lingua Romanica Commun Unificata
12 gen 2004
I per què no utilitzar l'esperanto, en comptes de crear una llengua 'romànica'?

L'esperanto no és ideal i hi ha coses que potser s'haurien de canviar, però una de les coses que més m'agraden d'ell és que cada lletra sempre es pronuncia igual, i això al romànica no ho respecten. Em sembla un error.

Per si us pica la curiositat, un curest d'esperanto en català:
http://www.xtec.es/~pmarti10/kurso.htm
Re: Lingua Romanica Commun Unificata
12 gen 2004
Apa! Prou bien! O que zientos d'años de separazion han feito, que l'ombre o achunte unatra begada. Tornemos ta o LATIN.
Re: Lingua Romanica Commun Unificata
12 gen 2004
és que ja repapiegeu? a qui no sàpiga les virtuts del multilingüisme... idioma únic és astoradorament conseqüent amb pensament únic...
Re: Lingua Romanica Commun Unificata
12 gen 2004
Totes les llengues possibles per la humanitat! :)
Però com a llengua auxiliar una llengua neutral i sense pàtria: L´ESPERANTO.

L´anglés NO és una llengua internacional, és la llengua dels paissos de llengua anglessa i també la 'bussiness language' avui en dia, ahir va ser el castellà o francés.

Avui en dia si que estem obligats a parlar l´anglés en relacions internacionals, en Europa, per exemple, han creat una moneda, per qué no dons la moneda? dons.. per que aquesta Europa no és la Europa dels pobles, sino l´Europa del Capital.

I és que als Governs no els interessa les solucions reals i fàcils, ells només volen caos, dificultats, problemàtiques... és a dir, negoci. No volen una solució ràpida i efectiva, com seria per exemple, ficar esperanto a les escoles, ja que l´esperanto s´aprén molt més ràpid que qualsevol altra llengua... 10 vegades avans que l´anglés, l´espanyol, el rus o el xinés.

Els Governs i dirigents polítics del món no volen que la humanitat es comunique, prefereixen relacions de poder: do you speak english? (Learn it in Wall Street Institute). Prefereixen que no sàpigues que vol la gent a Xina, Cuba, Filipines, Corea del Nort, U.S.A., etc... perque volen contar-ho ells mateixos amb la seva prensa i televisió.

Un lleguatje lliure, fàcil d´aprendre, neutral i de la humanitat: l´esperanto.
Re: Lingua Romanica Commun Unificata
12 gen 2004
les intencions dels esperantistes em semblen més que defensables però l'esperanto fa un tuf a eurocentrisme sobre el que els propis esperantistes haurien de reflexionar per ser coherents, i si pot ser que ho facin conjuntament amb els parlants de TOTES les altres llengües del món, especialment els d'aquelles que no se semblen en RES a l'esperanto.

Em sembla molt més coherent i viable la proposta de lingua franca però en tot cas per damunt de tot, estic amb el company o companya que defensa el multilingüisme.

salut
Re: Lingua Romanica Commun Unificata
12 gen 2004
on diu lingua franca hauria de dir Lingua Romanica.
Colera camping CNT