Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral
La CE flexibilizará la normativa de jornada laboral ante el incumplimiento generalizado
05 gen 2004
BRUSELAS, 5 Ene. - La Comisión Europea (CE) se dispone a suavizar la normativa que regula la duración máxima de la jornada laboral y establece estándares mínimos para el reposo y el cuidado de la salud de los trabajadores europeos, ante la evidencia de que, diez años después de su adopción, los Estados miembros no la acatan "de manera satisfactoria". Bruselas mantendrá consultas con los Gobiernos nacionales y actores sociales, y lanzará una propuesta de reforma a partir del próximo 31 de marzo.
La Directiva sobre jornada laboral, aprobada en noviembre de 2003, busca prevenir los efectos nocivos sobre la salud del trabajador que causan un horario excesivo, la insuficiencia de pausas de reposo o una mala organización del trabajo. Además, aspira a mejorar la productividad de la economía europea y a posibilitar la conciliación entre vida profesional y familiar.

Con estos fines, la norma establece estándares mínimos de obligado cumplimiento, al menos en teoría, para los Estados miembros de la Unión. Así, fija un máximo de 48 horas por semanas para la jornada laboral media, incluyendo horas extras; prevé un descanso obligatorio de un día por semana trabajada y vacaciones pagadas de cuatro semanas al año.

Asimismo, contempla un receso de al menos 11 horas al día; prohibe trabajar más de ocho horas en horario nocturno y obliga a realizar una pausa de reposo cuando se superen las seis horas consecutivas de faena.

Diez años después de su promulgación, la Comisión Europea ha analizado el grado de cumplimiento en el conjunto de mercados laborales de la UE. Las conclusiones "no son muy satisfactorias", según reconoció hoy la comisaria europea de Empleo y Asuntos Sociales, Anna Diamantopoulou.

En primer lugar, sólo cuatro Estados miembros --Portugal, Irlanda, Grecia y Reino Unido-- respetan la provisión de que el tiempo medio de trabajo semanal se calcule en función de periodos de referencia de cuatro meses --o de doce meses, si así lo estipula el convenio colectivo de los trabajadores de una empresas determinada--.

CLÃ?USULA DE RENUNCIA

Además, los socios comunitarios tienden a acogerse de manera generalizada a una cláusula que permite a las empresas soslayar los estándares de la norma, siempre que cada trabajador así lo asuma de manera individual, libre y voluntaria.

Reino Unido fue el primero en negociar y aplicar esta 'puerta de atrás'. En la actualidad, el 16 por ciento de sus trabajadores --cerca de cuatro millones de personas-- trabajan más de 48 horas semanales, una cifra superior a la que registraba al principio de los años 90 --15 por ciento de los trabajadores, 3,3 millones de personas--.

Diamantopoulou, que consideró "preocupantes" estas cifras, advirtió de que un horario excesivo suele repercutir sobre la salud del empleado, y sostuvo además que una mayor flexibilidad laboral no va ligada necesariamente "al crecimiento del PIB".

El estudio de la Comisión también constata que las garantías previstas por la Directiva para esta cláusula de renuncia no siempre se respetan. En particular, alerta de que el trabajador se ve obligado con frecuencia a firmar la renuncia al mismo tiempo que el contrato de trabajo, lo que "limita su libertad de opción".

No obstante, la comisaria admitió la necesidad de adaptar los estándares mínimos en materia de horarios, a las necesidades específicas de sectores como la Salud, en el que Francia ya aplica una cláusula de renuncia a las prerrogativas de la Directiva, mientras que España, Países Bajos y Alemania se disponen a hacer lo mismo. Por su parte, Luxemburgo permite la renuncia en el sector de la hostelería.

Por otro lado, Bruselas no está satisfecha con la definición de 'jornada laboral' que prevé la directiva: "cualquier periodo durante el cual el trabajador está trabajando a disposición del empleador y realizando sus tareas en de acuerdo a la legislación o a las prácticas de cada país".

Diamantopoulou abogó por encontrar una fórmula "mejor" para evitar que, "como ocurre hoy, un marco legislativo flexible se transforme en una fuente de complicaciones inútiles". Particularmente, apostó por adecuarla a las recientes sentencias del Tribunal de Justicia de la UE al respecto.

Así las cosas, la Comisión Europea ha optado por promover una revisión de la Directiva, al objeto de hacerla "más flexible" y "adecuada a las necesidades de la economía" y de permitir que los Estados miembros puedan cumplirla "más fácilmente", dijo la comisaria.

Desde ahora y hasta el próximo 31 de marzo, Bruselas recibirá y analizará las aportaciones de gobiernos, actores sociales y otras partes interesadas en torno a cinco cuestiones claves: duración de los periodos de referencia; definición de tiempo de trabajo; condiciones para la cláusula de renuncia; equilibrio entre vida profesional y familiar; y equilibrio general de la norma. Diamantopoulou adelantó que la propuesta formal podría llegar en torno al próximo otoño.

Comentaris

Re: La CE flexibilitzarà la normativa de jornada laboral davant l'incompliment generalitzat
05 gen 2004
BRUSELAS, 5 Ene. - La Comissió Europea (CE) es disposa a suavitzar la normativa que regula la durada màxima de la jornada laboral i estableix estàndards mínims per al repòs i la cura de la salut dels treballadors europeus, davant l'evidència que, deu anys després de la seva adopció, els Estats membres no l'acaten "de manera satisfactòria". Brussel·les mantindrà consultes amb els Governs nacionals i actors socials, i llançarà una proposta de reforma a partir del pròxim 31 de març.

La Directiva sobre jornada laboral, aprovada al novembre de 2003, busca prevenir els efectes nocius sobre la salut del treballador que causen un horari excessiu, la insuficiència de pauses de repòs o una mala organització del treball. A més, aspira a millorar la productivitat de l'economia europea i a possibilitar la conciliació entre vida professional i familiar.

Amb aquestes fins, la norma estableix estàndards mínims d'obligat compliment, almenys en teoria, per als Estats membres de la Unió. Així, fixa un màxim de 48 hores per setmanes per a la jornada laboral mitjana, incloent hores extres; preveu un descans obligatori d'un dia per setmana treballada i vacances pagades de quatre setmanes a l'any.

Així mateix, contempla un recés d'almenys 11 hores al dia; prohibeix treballar més de vuit hores en horari nocturn i obliga a realitzar una pausa de repòs quan se superin les sis hores consecutives de feina.

Deu anys després de la seva promulgació, la Comissió Europea ha analitzat el grau de compliment en el conjunt de mercats laborals de la UE. Les conclusions "no són molt satisfactòries", segons va reconèixer avui la comissària europea d'Ocupació i Assumptes Socials, Anna Diamantopoulou.

En primer lloc, només quatre Estats membres --Portugal, Irlanda, Grècia i Regne Unit-- respecten la provisió que el temps mig de treball setmanal es calculi en funció de períodes de referència de quatre mesos --o de dotze mesos, si així l'estipula el conveni col·lectiu dels treballadors d'una empreses determinada--.

CLÀUSULA DE RENÚNCIA

A més, els socis comunitaris tendeixen a acollir-se de manera generalitzada a una clàusula que permet a les empreses esbiaixar els estàndards de la norma, sempre que cada treballador així l'assumeixi de manera individual, lliure i voluntària.

Regne Unit va ser el primer a negociar i aplicar aquesta 'porta de darrere'. En l'actualitat, el 16 per cent dels seus treballadors --prop de quatre milions de persones-- treballen més de 48 hores setmanals, una xifra superior a la qual registrava al principi dels anys 90 --15 per cent dels treballadors, 3,3 milions de persones--.

Diamantopoulou, que va considerar "preocupants" aquestes xifres, va advertir que un horari excessiu sol repercutir sobre la salut de l'empleat, i va sostenir a més que una major flexibilitat laboral no va lligada necessàriament "al creixement del PIB".

L'estudi de la Comissió també constata que les garanties previstes per la Directiva per a aquesta clàusula de renúncia no sempre es respecten. En particular, alerta que el treballador es veu obligat amb freqüència a signar la renúncia al mateix temps que el contracte de treball, el que "limita la seva llibertat d'opció".

No obstant, la comissària va admetre la necessitat d'adaptar els estàndards mínims en matèria d'horaris, a les necessitats específiques de sectors com la Salut, en el qual França ja aplica una clàusula de renúncia a les prerrogatives de la Directiva, mentre que Espanya, Països Baixos i Alemanya es disposen a fer el mateix. Per la seva banda, Luxemburg permet la renúncia en el sector de l'hostaleria.

D'altra banda, Brussel·les no està satisfeta amb la definició de 'jornada laboral' que preveu la directiva: "qualsevol període durant el qual el treballador està treballant a la disposició del empleador i realitzant les seves tasques en d'acord a la legislació o a les pràctiques de cada país".

Diamantopoulou va advocar per trobar una fórmula "millor" per a evitar que, "com ocorre avui, un marc legislatiu flexible es transformi en una font de complicacions inútils". Particularment, va apostar per adequar-la a les recents sentències del Tribunal de Justícia de la UE referent a això.

Així les coses, la Comissió Europea ha optat per promoure una revisió de la Directiva, a fi de fer-la "més flexible" i "adequada a les necessitats de l'economia" i de permetre que els Estats membres puguin complir-la "més fàcilment", va dir la comissària.

Des d'ara i fins el pròxim 31 de març, Brussel·les rebrà i analitzarà les aportacions de governs, actors socials i altres parts interessades entorn de cinc qüestions claus: durada dels períodes de referència; definició de temps de treball; condicions per a la clàusula de renúncia; equilibri entre vida professional i familiar; i equilibri general de la norma. Diamantopoulou va avançar que la proposta formal podria arribar entorn de la pròxima tardor.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more