Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: ecologia
Plataforma Autovia NO
22 des 2003
• Plataforma Autovia NO d'Inca
• Plataforma Autovia NO de Maria
• Plataforma Autovia NO de Costitx
• Plataforma Autovia NO de Sineu
• Plataforma Autovia NO d'Ariany
• Plataforma Autovia NO de Petra
• Plataforma Autovia NO de Manacor
En aquests moments el Govern de les Illes Balears planteja construir una autovia que uneixi Inca amb Manacor, travessant àrees rurals d'Inca, Costitx, Sineu, Petra, Ariany i Manacor i fer un tercer carril a l'autopista Palma-Inca. Encara que el projecte no està aprovat ni tan sols redactat, el Govern li dóna prioritat. Segons dades contrastades la seva longitud serà de 33 km i el seu cost superarà els 150 milions d'euros (uns 25.000 milions de pessetes).

Els impactes de l'Autovia

• ELEVAT CONSUM DE TERRITORI
La nova autovia consumirà prop de 400 hectàrees de terreny rústic. És una opció desmesurada per l'espai insular de Mallorca, on la conservació del territori hauria d'esser una prioritat.

• OCUPACIO DE ZONES AGR�COLES
Una part molt important dels terrenys que ocuparà la nova autovia són les zones agrícoles de més valor agronòmic de Mallorca, les quals destruirà. A més a més, suposarà xapar centenars (més de 450) de finques, moltes de les quals quedaran inservibles.

• EL COMERÇ LOCAL DELS POBLES EN SORTIRÀ PERJUDICAT
Com ja ha passat en altres casos, la construcció de l'Autovia significarà una pèrdua considerable del petit i mitjà comerç dels pobles afectats i en conseqüència repercutirà negativament les economies locals. A més, l´autovia incrementarà la pressió urbanística i demogràfica d´aquests pobles, amb la conseqüent pèrdua de qualitat de vida pels seus habitants.

• GREU IMPACTE AMBIENTAL I PAISATG�STIC
Una part de la nova via afecta alguns espais naturals, especialment d'alzinar, que quedaran totalment destruïts. D'altra banda el fet que l'autopista afecta a paratges naturals i rurals ben conservats, generarà un impacte paisatgístic negatiu.

• AFECTARÀ MOLTES EDIFICACIONS
La construcció de la nova autovia i la zona de reserva afectarà a un parell de centenar d'edificacions, tant agrícoles com a residencials.

• MÉS PROBLEMES DE TRÀNSIT I MÉS PERILLOSITAT
Es concentrarà tot el trànsit de Llevant, Nord, Pla i Raiguer en un mateix eix cosa que agreugerà els problemes de fluïdesa a l'entrada de Palma (actualment els embussos a l'entrada de Palma comencen abans del centre comercial de Marratxí) A part, les autopistes i autovies prioritzen el factor velocitat enfront del factor seguretat. La xifra de morts que hem de lamentar a l'autopista d'Inca (de 2001 a 2003) és de 8 i només 1 en el mateix periode a la carretera Inca - Manacor.

L'Autovia en xifres

* El cost d'aquesta autovia superarà els 150 milions d'euros (25.000 milions de pessetes). Cada quilòmetre d'autovia costarà de l'ordre de 4,5 milions d'euros.

* L'itinerari proposat és més llarg que l'actual carretera Palma-Manacor. Això implica, pels usuaris que optin per aquesta via, un augment de la despesa pel combustible i pel desgast del vehicle.

* La nova via ocuparà un total de 550 quarterades.

* Cada quilòmetre d'autovia suposa prop de 100.000 m2 de territori, o el que és el mateix 56 quartons.

* Afectarà unes 400 finques.

* Una autovia té un cost 10 vegades més gran que una carretera i se menja 5 vegades més terreny que una carretera.
Mira també:
http://www.autovia-no.org
Sindicato Sindicat