Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: amèrica llatina
L'Estat espanyol i Repsol van encoratjar la repressió a Bolívia
29 oct 2003
El govern de l'Estat espanyol va encoratjar la repressió a Bolívia, que va fer un centenar de morts, segons denuncia Osvaldo Peredo, líder del MAS (Moviment al Socialisme), per recolzar els interessos de Repsol.
El govern de l'Estat espanyol va encoratjar la repressió a Bolívia, que va fer un centenar de morts, segons denuncia Osvaldo Peredo, líder del MAS (Moviment al Socialisme), per recolzar els interessos de Repsol.

La companyia ibèrica Repsol tenia la concessió per a importar gas d'aquest país. El líder bolivià Osvaldo Peredo, un de màxims dirigents del Moviment al Socialisme (MAS), va denunciar el 28 d'octubnre a Mèxic que no només va ser el govern d'Estats Units el qual va encoratjar i va contribuir amb la resposta repressiva de l'enderrocat govern de Gonzalo Sánchez de Lozada. Madrid, va dir, també va voler participar en el manteniment de l'enderrocat mandatari en el poder quan el cap de Govern espanyol, José María Aznar, va aprovar una partida de 90 milions de dòlars en recursos per a les forces armades bolivianes. Aquest recurs havia de ser transferit a Bolívia el pròxim desembre. Es pretenia -va denunciar Peredo- 'potenciar la capacitat de l'aparell repressiu' amb la intenció d'un eventual increment de vots en favor dels moviments socials d'oposició en els comicis municipals de novembre. I davant l'eventualitat d'una nova victòria electoral d'aquestes forces insurrectes, donar-li al país 'una espècie de sortida a l'estil Fujimori', va acusar aquest dirigent de la regió dels Yungas, un dels bastions del MAS, que encapçala Evo Morales. Convé recordar que interessos econòmics espanyols van ser afectats directament amb la caiguda del règim de Sánchez, ja que la corporació petroliera hispana Repsol és el consorci que va obtenir la concessió d'importació del gas bolivià, que va anar el detonant d'aquesta última i definitiva crisi.

Peredo, germà menor dels guerrillers Coco i Inti Peredo, companys d'armes del Che Guevara i caiguts en la derrota del brot revolucionari de Ñacahuasú, va reconèixer que en el moment més crític de la confrontació entre l'oposició popular i el règim d'aquest país, al setembre i octubre, diversos oficials de l'exèrcit es van negar a obeir les ordres de reprimir a fons que va donar el mandatari conegut popularment com Goni.

Així doncs, Aznar i el govern neofranquista espanyol del PP poden afegir els morts bolivians als milers d'iraquians assassinats en el còmput les seves intervencions internacionals.
Mira també:
http://www.endavant.org

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more