Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats
Prou censura!! +Informació sobre el festival "Eskerrik Asko, Paisos Catalans"!!
25 set 2003
DIUMENGE 28 - DE 10.30 H. DEL MATÃ? A 21.OO H. DEL VESPRE - PARC DE LA CIUTADELLA - BARCELONA

<b>Música</b> de Cheb Balowski (raï algerià-català), Dr. Calypso, Feliu Ventura, Ràbia Positiva, Brazuca Matraca (música brasilera), Brams, Pomada, Pirats Sound System, Revolta 21, Inadaptats, Discipulos de Otilia, La Carrau, Deskarats, Burman Flash i Glissando.

<b>Actuacions culturals</b> de Melura (teatre), Guixot de 8 (jocs infantils), Castellers del Poble, Euskal Etxeko Dantzari Taldea (danses basques), Bastoners de Ribes, Ball de Gitanes del Penedès, Bruixes de Ripollet

<b>Parlaments</b> de Martxelo Otamendi, Vicent Partal i molts més.

<b>Més informació</b> al 93 310 09 51

Plataforma per Egunkaria (integrada per 115 col·lectius d'arreu els Paisos Catalans)

Malgrat els intents de censura i les amenaces del PP -amb la passivitat del PSOE- envers els organitzadors, els artistes i la gent que hi anirem... el festival "Eskerrik Asko, Paisos Catalans" es fa!!

Contra la repressió mediàtica i policial, movilització social!!
<b>ENTREVISTA: MARTXELO OTAMENDI, DIRECTOR D’EGUNKARIA.

�La Guàrdia Civil ens ha sotmès a tortures durant cinc dies� - “M'han fet passejar de quatre potes, nu, amb una bossa al cap i el cos ple de blaus" - "Els únics llaços d'Egunkaria són amb els seus lectors; no ens sotmetem als dictats d'ETA"</b>

Entrevista feta Ferran Casas, a Soto del Real (Madrid)

"Martxelo Otamendi va sortir ahir a dos quarts de deu de la nit de la presó de Soto del Real amb Luis Goya i Immaculada Gomila. Cansat, sense afaitar i també sense els cordons de les sabates, però ben vestit com en ell és habitual, va ser rebut entre aplaudiments pels seus tres germans i per una vintena de redactors d'Egunkaria. Però quan va explicar el que havia passat durant cinc dies va esclatar en plors en diverses ocasions. Instants després va concedir una entrevista a l'AVUI en què denuncia tortures i nega els suposats vincles del diari amb ETA.

Ferran Casas: Com han estat aquests cinc dies de presó incomunicada?

Martxelo Otamendi: Molt durs. Segons els testimonis que he recollit de companys meus a la presó i el que he vist a l'Audiència Nacional, hi ha casos com el de Xabier Alegria, a qui han practicat la tortura de la bossa segons m'ha explicat ell, o Juan Mari Torrealdai [president del consell d'administració], una eminència de la cultura basca, que ha estat colpejat en innombrables ocasions. I jo mateix he rebut dues sessions de bossa... El tracte ha estat d'un nivell que ens van arribar a dir durant els interrogatoris que Martín Ugalde [l'octogenari president honorífic de l'empresa editora] havia mort durant l'escorcoll de casa seva.

F.C. Els han torturat, doncs...

M.O. Efectivament, el tracte ha estat absolutament cruel. És increïble que hi hagi aquestes foscors i ombres d'il·legalitat en algunes institucions públiques i que gent que s'emparen en la força ens tractin com ens han tractat a nosaltres. No val per a res el dret, la Constitució o negar-se a declarar. Ni per als periodistes, que podem comptar amb el secret professional, perquè tot i que el jutge Del Olmo m'admetia les apel·lacions a no revelar les meves fonts, quan més cops ho feia durant els interrogatoris més flexions em feien fer. <b>A les cel·les de la Guàrdia Civil hi ha una total impunitat.</b> Per aquest túnel negre m'hi han fet passejar de quatre potes, nu, amb una bossa al cap, el cos ple de blaus i he fet més flexions que els jugadors del Barça a principi de temporada.

F.C. L'acte del jutge afirma que 'Egunkaria' estava directament controlat per ETA. Què en pot dir d'aquests presumptes llaços?

M.O. Això és fals. Els únics llaços que nosaltres tenim són amb els nostres lectors, que cada matí van al quiosc a comprar Egunkaria i amb els quals treballem dia a dia per normalitzar l'euskera. I vull agrair a tots els companys que fan Egunero que hagin tingut la capacitat de fer-nos sortir cada dia al carrer perquè estiguem amb la nostra gent al quiosc i seguim sent el referent de la premsa en euskera.

F.C. Però la línia editorial d''Egunkaria' la marca ETA?

M.O. Egunkaria no se sotmet a la voluntat de ningú perquè és un mitjà independent i plural. Ni tampoc se sotmet a la voluntat o els dictats d'ETA.

F.C. Quines sensacions té després de conèixer el rebuig majoritari de la societat basca al tancament?

M.O. Ja sabem que dissabte hi va haver una manifestació multitudinària a Sant Sebastià, i són importants tots els que s'han mobilitzat a Euskal Herria donant suport al carrer per garantir que el nostre país pugui seguir comptant amb un diari en euskera, com fins ara.

F.C. S'ha dit que el tancament és un atac a la llengua basca...

M.O. És un atac contra la dignitat d'un país, perquè no és possible que la Guàrdia Civil s'endugui el nucli d'un diari i el sotmeti a això. Hem d'acabar amb aquestes pràctiques pinochetistes.

F.C. Als Països Catalans també s'han multiplicat les mostres de solidaritat des d'àmbits socials, professionals i polítics...

M.O. Doncs vull enviar des d'aquestes línies el meu més sincer agraïment als qui des dels Països Catalans o d'altres parts d'Europa s'han mobilitzat en favor de la llibertat d'expressió. M'alegra que a Catalunya hagi estat així. Fa poc vaig estar amb periodistes catalans i m'agrada veure com, de forma intensa, tenim punts de solidaritat.

F.C. ¿Martxelo Otamendi seguirà sent director del diari?

M.O. No ho sé, perquè ja duc tres sumaris, aquest i dos de Garzón, i acabaré atenent els jutjats i no dirigint un diari.
Sindicato Sindicat