Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Comenta l'article | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
Manifest torismofòbic
14 jul 2024
MANIFEST TURISMEFÒBIC

“FOBIA: Aversión exagerada a alguien o a algo. Temor irracional compulsivo” Diccionario de la Real Academia de la Lengua “FÓBIA: Aversió apassionada, angoixosa i obsessiva, generalment de caràcter patològic” Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC).

SOM TURISMEFÒBICS?

SI!!: tenim una aversió apassionada en contra la turistificació, el que la produeix i tot el que l’envolta, però les nostres fòbies no es limiten al turisme i s’estenen a la majoria dels àmbits de la nostra vida, tenim fòbia a l’autoritat, a la policia, al treball, als bancs, a les escoles, als parlamentaris, a la Generalitat... a tot un sistema que ens explota i aliena mutant-nos en consumidors.
SOM SISTEMFÒBICS!!

No considerem el turisme una opressió diferent del ventall d’opressions que suportem, pot variar de grau però és el mateix, no te barreres territorials. El turisme converteix en mercaderia tot el que toca, per nosaltres moltes coses no son una mercaderia (els paisatges, les olors, l’ambient, la natura, les relacions socials...) fins que un dia trobem que els hi han enganxat una etiqueta amb un preu... això és el que ens passa amb la expansió del turisme.

LA TURISTIFICACIÓ UNA OPRESSIÓ MÉS, PERÒ RES SIGNIFICATIVAMENT DIFERENT A LA RESTA.

El turisme és un mercat limitat que afecta a una part gran de la població del planeta i que s’interseca amb d’altres com el colonialisme, el consumisme, el patriarcat... Hi ha qui viatja per lleure (més o menys un 4% de qui creua fronteres) i una gran massa migrant que sovint acaba treballant en sectors de serveis (mal pagats), entre ells el lligat al turisme .

La turistificació no sols te impacte en determinats països i ciutats “desenvolupades” (Paris, Londres, Roma, Venècia...), bona part d’aquest impacte va a parar a països “exòtics”, on conviu amb el “turisme interior” de les elits locals donant lloc a un extractivisme ambiental i social que empobreix, precaritza i aculturalitza al receptor (com passa d’una manera diferent a la resta de territoris turistificats del nord). Aquestes elits locals de països del sud també viatgen al nord contribuint amb un gra de sorra (més de 15% a Catalunya) a empobrir als subalterns del nord, molts d’ells immigrants del sud.

El 2021 13 milions de catalans (molts d’ells afectats negativament per el turisme) han viatjat fora de Catalunya per oci, o sigui, que hem fet més de dos viatges a la resta de l’estat o a l’estranger... hem fet el turista 2 vegades l’any. No hi ha alternatives personals (virtuoses) ni territorials, sols és possible sobreviure a la turistificació anorreant tot el que ens oprimeix.

El turisme no te sols efectes econòmic i socials, te també funció de perpetuació de rols i de mecanismes de dominació, no s’ha de menystenir el valor del miratge de l’exclusivitat i de ser “d’una altra classe” i de la descarrega i esmorteïment de tensions, sobretot entre els turistes amb menys recursos. L’Activitat turística sobretot la més massiva te també una part de disciplinament: les cues i humiliacions a les fronteres i el repulsiu efecte d’exercir un poder (temporal i vergonyós) sobre els receptors siguin treballadors o habitants de la zona visitada.

ENGOIXAT PER EL TURISME?

Potser sigui una patologia o una compulsió, però el pedaços ens provoquen aversió, així que no ens creiem el decreixement turístic, com no ens creiem o el turisme de qualitat ni el turisme sostenible. Els pedaços son el mateix amb un guarnit lleugerament diferent, quina diferència hi ha entre fer de cambrers per obrers alemanys o fer de servent d’algun xeic del Golf ?

Se’ns queden curtes les propostes gradualistes, les de la transició energètica, les del decreixement... però no desdenyem cap mena d’actuació mentre sigui directa sense mediació, incloses les bretolades.

Fins que deixem de ser turistes, fins que deixem de ser mercaderies!!.
Fins abolir els estats i el capitalisme!!

CONTRA TOT EL QUE ENS OPRIMEIX, SIGUEM SISTEMFÒBICS!!
CONTRA L’EXPLOTACIÓ DEL TREBALL I EL CONSUM!!
SIGUEM TURISMEFÒFICS!!

MES INFO: https://t.me/Terraillibertat
Mira també:
https://t.me/Terraillibertat

This work is in the public domain
La facilitat d'afegir comentaris als articles publicats té com a finalitat el permetre:
  • Aportar més informació sobre l'article (enriquir-lo)
  • Contrastar la seva veracitat
  • Traduir l'article
ATENCIÓ: Els comentaris apareixen publicats amb retard.
Afegeix comentari senzill (apareix amb retard) Supervisar la moderació
Títol (En Minúscula Normal)
Nom El teu correu-e

Comentari

Codificació
Anti-brossa Introdueix el text a la casella:
Per afegir comentaris més detallats, o per carregar fitxers, mira a formulari complert de comentaris.