Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Comenta l'article | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí
Ecosofia
16 jun 2024
L'ECOSOFIA. Camí vers un nou paradigma.

L'Ecosofia és Ecologia radical + Filosofia perenne + Ciència holística.
Preconitza harmonitzar els humans i la naturalesa.
L'ECOSOFIA.
Camí vers un nou paradigma.


L'Ecosofia és Ecologia radical + Filosofia perenne + Ciència holística.
Preconitza harmonitzar els humans i la naturalesa.


Ecologia radical. També se l'anomena profunda o integral. L'ecologia tradicional posa èmfasi en la conservació del medi ambient. L'ecologia radical eixampla la percepció: incita a una presa de consciència més completa en profunditat i amplitud, que abasti els diversos aspectes de l'existència. Es tracta d'abordar el coneixement, circumstàncies i problemes de manera holística, és a dir: reconeixent que cada ésser humà, no està separat dels altres, ni de la resta del món natural, sinó que interactua constantment i és part indissociable de l'ecosistema planetari. L'Ecosofia afirma la interdependència i assegura que tot afecta a tot.

És una visió interdisciplinària, que integra coneixements i valors humanistes, científics, ètics... Proposa canvis culturals, socials, polítics, econòmics... Busca pacificar la humanitat i garantir un futur sostenible, més saludable i just per a tots... Única manera d'encarar amb èxit la creixent i perillosa emergència mundial.

La Filosofia Perenne. Sosté, que subjacent a la diversitat aparent hi ha unitat global; que transcendeix les diferències socials, culturals, religioses... Es basa en principis universals inherents a la mateixa identitat humana, que mostren la connexió, la unitat intrínseca entre els éssers humans i l'entorn. Coneixement unitari enfosquit, retorçat, utilitzat per l'egoisme-inconsciència-avarícia-violència... causes i instruments de les castes dominants. La Filosofia Perenne floriria, si es donessin les condicions adequades. Si el sentit de justícia i bondat innata, poc o molt presents en cada persona, poguessin aflorar, expressar-se i cultivar-se, seria un pas molt rellevant, per implementar el paradigma ecosòfic que urgentment necessitem.

El supremacisme blanc ha afectat a tot el món. Les tradicions més antigues: xintoisme, taoisme, budisme, hinduisme... posen gran èmfasi en la comprensió de la naturalesa de la realitat, la consciència i la relació entre l'individu i el Cosmos. (Notables són les similituds amb els conceptes més actuals de la física quàntica). En totes elles hi ha molta saviesa, gran profunditat i coincidència amb l'Ecosofia. Mentre que el judaisme, cristianisme, islam: jeràrquics, sectaris, violents... s'han caracteritzat per una visió dogmàtica, terraplanista, antropocèntrica... obscurantista, en la qual el planeta Terra era el centre de l'Univers i els humans "els reis de la creació". Cosa que ha contribuït molt a l'abús general i a la crisi que se'n deriva.

La Ciència Holística. A diferència de la reduccionista, que fragmenta la realitat i l'estudia per separat, fusiona les diverses disciplines, considerant els fenòmens de manera integral, és a dir global. Tenint en compte la interconnexió i la interdependència entre les parts del sistema, contempla les coses i fenòmens en el seu conjunt i complexitat, tot relacionant les parts i el tot. Així es poden apreciar interaccions, particularitats i processos, que no es perceben quan s'estudien per separat els aspectes que conformen la totalitat. Anàlogament la medicina holística; que busca entendre i tractar integralment al pacient, investigant els components del cos i del psiquisme, no per separat, sinó en el conjunt físic-mental-espiritual-social... que estructura i singularitza cada ésser humà. És la medicina del futur... si futur tenim.

La inconsciència: ignorància-egoisme-avarícia-violència... estan conduint la humanitat a un desastre global: contaminació, canvi climàtic, rearmament... Ja no és una opció l'immobilisme: la situació exigeix canviar de mentalitat. La política, l'economia, la tecnologia, la cultura, l'ètica... es tindrien que subordinar a l'Ecosofia. Aquesta, els Drets Humans, la Carta de la Terra, l'Agenda 2030... haurien de ser guia. Per a poder curar i equilibrar físic-mental-espiritual, necessitem un paradigma unificador, respectuós dels humans i del planeta.

El canvi comença en cadascú. La transformació personal és precursora del canvi social. Cada individu, a través de les seves eleccions de vida, valors, accions i omissions, té la responsabilitat de contribuir-hi. A mesura que més persones es facin més conscients, el seu despertar individual tindrà un impacte significatiu, en ells mateixos i en l'entorn; inspirant altres persones, comunitats i institucions a conscienciar-se, despertar, donar-se ales... La suma de canvis individuals, és capaç de conduir a grans transformacions en la societat i al planeta. Si tu et consciències i canvies, tot canvia... en benefici propi, dels altres i de tot el món.

klimnt olm
Mira també:
http://www.terraindia.cat
http://www.rocaviva.cat

This work is in the public domain
La facilitat d'afegir comentaris als articles publicats té com a finalitat el permetre:
  • Aportar més informació sobre l'article (enriquir-lo)
  • Contrastar la seva veracitat
  • Traduir l'article
ATENCIÓ: Els comentaris apareixen publicats amb retard.
Afegeix comentari senzill (apareix amb retard) Supervisar la moderació
Títol (En Minúscula Normal)
Nom El teu correu-e

Comentari

Codificació
Anti-brossa Introdueix el text a la casella:
Per afegir comentaris més detallats, o per carregar fitxers, mira a formulari complert de comentaris.