Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: corrupció i poder
¿Per què fer una lectura de la nit electoral del passat 23-J?
31 jul 2023
A les anarquistes, els processos electorals ens serveixen per fer anàlisi de la cultura política actual, i de quines tendències ens podem trobar dins d’aquest cicle.
El fet és que les eleccions del 23-J venien precedides de l’ensurt de les municipals del 28-M. En aquella convocatòria es va produir una victòria de les dretes per incompareixença de les esquerres. Pedro Sánchez va saber llegir la situació i va convocar eleccions immediatament per mobilitzar el seu electorat i veure si treia del mig Unides Podem. La jugada li ha sortit prou bé al President Sánchez, i malgrat que no ha guanyat les eleccions es pot considerar que revalida el Govern i manté el pacte d’investidura actual.

En aquest sentit el vot de Junts cobra rellevància. A cap dels dos blocs els arriben les xifres per conformar una majoria absoluta. Per tant, el partit de Puigdemont té la clau del govern. Amb tot, el 23-J l’independentisme ha estat un dels perdedors. S’ha notat el fastigueig de l’electorat de tanta impostura. El mapa de Catalunya s’ha tornat vermell-socialista i ERC ha perdut la meitat del seu suport. La CUP desapareix del congrés espanyol. Queda patent la desafecció de l’electorat independentista d’esquerres, que no s’espera res del Parlament espanyol o que podria haver votat Sumar com a vot útil. Com deia en Rufián “són les eleccions espanyoles més espanyoles” dels darrers anys.

Dèiem al maig que un dels motius de la convocatòria electoral era la pressió de la UE perquè Espanya tingués un govern fort i legitimat de cara a la tardor. I és que s’apropen temps d’austeritat. La UE vol finalitzar la inestabilitat política d’una vegada i que les polítiques antisocials tinguin acceptació entre tota la classe política. Però el resultat no ha acabat amb la inestabilitat.

Tot indicava, segons les enquestes, que el PP i Vox sumarien prou. Està clar que la por a l’entrada de l’extrema dreta en un govern de l’Estat ha espantat molta gent i l’ha fet votar a l’esquerra. Es poden veure amb claredat dos grans blocs que sumen entre 10,5-11 milions de vots. El Bloc de la dreta involucionista s’ha vist perjudicat per la mobilització de l’altre bloc. A Feijóo ja se’l considera un cadàver polític i dins les seves pròpies files es coreja el nom de l’Ayuso. Vox ha dretanitzat tota la política espanyola i ha complert amb el seu paper. Ara a les elits oligàrquiques de l’Estat ja els aniria bé un PP escorat a la dreta amb Ayuso de dirigent. De tota manera, com dèiem, hi ha un empat entre blocs.

¿Com es pot trencar aquesta situació d’empat tècnic? La dreta ja està mobilitzada al màxim i no suma. Una opció, que a les eleccions d’ahir va resultar perdedora, era la dels partits de l’Espanya “vaciada”. Cap d’ells va aconseguir representació. Per tant cal buscar un altre factor disruptor.

Doncs està clar que algú hi està treballant. L’aparició d’opcions “rojipardes” és una clau d’aquestes eleccions. Els 46.000 vots del Frente Obrero i els 5.600 d’Olona indiquen que s’obre una petita opció política que amb una mica més de desenvolupament i de finançament podria assolir algun escó. La seva funció seria prendre algun escó de l’esquerra per a pactar amb la dreta més reaccionària.

Queda patent que vivim temps reaccionaris. El jovent (especialment els nois joves) s’està tornant reaccionari gràcies a la feina feta pels think-tanks de l’alt-right a través de tiktok, dels youtubers i d’altres xarxes socials. Els cavalls de batalla d’aquesta nova Reacció 2.0 són el rebuig a la plurinacionalitat de l’Estat, al feminisme, a l’ecologisme i a la immigració. És un rebuig a qualsevol idea que qüestioni la forma de vida que porten a l’actualitat. Aquest discurs és compartit per Vox, pel Frente Obrero o per l’FNC, que es diferencien solsament perquè apel·len a identitats diferents: els primers a un nacionalisme espanyol que arriba fins a la paròdia més casposa, els altres a una classe obrera folclòrica buidada de contingut i els altres a la identitat catalana “pura” i benestant, tots tres tenen cada cop més influència, i cadascú té el seu target, però compartint tots trets d’una cultura política reaccionaria comuna.

Serem clares: aquesta dretanització de la societat és una forma de disciplinament i de preparació que s’està donant a tot Occident. Hi ha, en l’àrea internacional, una constatació de la pèrdua d’influència d’Occident, i algú deu haver arribat a la conclusió que es necessiten més guerres, o conflictes, perquè la màquinaria d’acumulació capitalista no s’aturi. La guerra de Rússia i Ucraïna ens ha deixat un conflicte enquistat amb una mobilització massiva de la població. El nacionalisme i el militarisme fascistoïde era necessari perquè desenes de milers de joves acceptessin de bon grat anar al front.

Sigui com sigui, els moviments populars tenim molta feina al davant. En l’àmbit electoral no signifiquem absolutament res. Mantenim que la via és la mobilització a través de l’acció directa i del poder popular. La construcció d’un Poble Fort és més necessària que mai. La creació d’una contrahegemonia socialista i llibertària és una prioritat. Aquesta contrahegemonia passa per demostrar que un altre món és possible, desitjable i necessari, cosa que no permet veure la cosmovisió de l’esquerra parlamentària.

Idea, Lluita i Organització

Embat, Juliol de 2023


(CAST)

¿Por qué realizar una lectura de la noche electoral del pasado 23-J?

En las anarquistas, los procesos electorales nos sirven para analizar la cultura política actual, y de qué tendencias podemos encontrarnos dentro de este ciclo. ---- El hecho es que las elecciones del 23-J venían precedidas del susto de las municipales del 28-M. En esa convocatoria se produjo una victoria de las derechas por incomparecencia de las izquierdas. Pedro Sánchez supo leer la situación y convocó elecciones inmediatamente para movilizar a su electorado y ver si sacaba del medio Unidas a Podemos. La jugada le ha salido bien al Presidente Sánchez, y pese a que no ha ganado las elecciones se puede considerar que revalida al Gobierno y mantiene el pacto de investidura actual.

En ese sentido el voto de Junts cobra relevancia. A ninguno de los dos bloques les llegan las cifras para conformar una mayoría absoluta. Por tanto, el partido de Puigdemont tiene la clave del gobierno. Sin embargo, el 23-J el independentismo ha sido uno de los perdedores. Se ha notado el fastidio del electorado de tanta impostura. El mapa de Catalunya se ha vuelto rojo-socialista y ERC ha perdido la mitad de su apoyo. La CUP desaparece del congreso español. Queda patente la desafección del electorado independentista de izquierdas, que nada se espera del Parlamento español o que podría haber votado a Sumar como voto útil. Como decía Rufián "son las elecciones españolas más españolas" de los últimos años.

Decíamos en mayo que uno de los motivos de la convocatoria electoral era la presión de la UE para que España tuviera un gobierno fuerte y legitimado de cara al otoño. Y es que se acercan tiempos de austeridad. La UE quiere finalizar la inestabilidad política de una vez y que las políticas antisociales tengan aceptación entre toda la clase política. Pero el resultado no ha terminado con la inestabilidad.

Todo indicaba, según las encuestas, que PP y Vox sumarían lo suficiente. Está claro que el miedo a la entrada de la extrema derecha en un gobierno del Estado ha asustado a mucha gente y le ha hecho votar a la izquierda. Pueden verse con claridad dos grandes bloques que suman entre 10,5-11 millones de votos. El Blog de la derecha involucionista se ha visto perjudicado por la movilización del otro bloque. A Feijóo ya se le considera un cadáver político y dentro de sus propias filas se corea el nombre del Ayuso. Vox ha derechizado toda la política española y ha cumplido con su papel. Ahora a las élites oligárquicas del Estado ya les vendría bien un PP escorado a la derecha con Ayuso de dirigente. De todos modos, como decíamos, hay un empate entre blogs.

¿Cómo romper esta situación de empate técnico? La derecha está movilizada al máximo y no suma. Una opción, que en las elecciones de ayer resultó perdedora, era la de los partidos de España "vaciada". Ninguno logró representación. Por tanto hay que buscar otro factor disruptor.

Pues está claro que alguien está trabajando en ello. La aparición de opciones "rojipardas" es una clave de estas elecciones. Los 46.000 votos del Frente Obrero y los 5.600 de Olona indican que se abre una pequeña opción política que con algo más de desarrollo y financiación podría alcanzar algún escaño. Su función sería tomar algún escaño de la izquierda para pactar con la derecha más reaccionaria.

Queda patente que vivimos tiempos reaccionarios. La juventud (especialmente los chicos jóvenes) se está volviendo reaccionaria gracias al trabajo realizado por los think-tanks del alto-right a través de tiktok, de los youtubers y de otras redes sociales. Los caballos de batalla de esta nueva Reacción 2.0 son el rechazo a la plurinacionalidad del Estado, al feminismo, al ecologismo y la inmigración. Es un rechazo a cualquier idea que cuestione la forma de vida que llevan a la actualidad. Este discurso es compartido por Vox, por el Frente Obrero o por el FNC, que se diferencian sólo porque apelan a identidades diferentes: los primeros en un nacionalismo español que llega hasta la parodia más casposa, los demás a una clase obrera folclórica despejada de contenido y los demás a la identidad catalana "pura" y acomodada, los tres tienen cada vez más influencia, y cada uno tiene su target, pero compartiendo todos rasgos de una cultura política reaccionaria común.

Seremos claras: esta derechización de la sociedad es una forma de disciplinamiento y de preparación que se está dando en todo Occidente. Hay, en el área internacional, una constatación de la pérdida de influencia de Occidente, y alguien habrá llegado a la conclusión de que se necesitan más guerras, o conflictos, para que la máquina de acumulación capitalista no se detenga. La guerra de Rusia y Ucrania nos ha dejado un conflicto enquistado con una movilización masiva de la población. El nacionalismo y el militarismo fascistoide era necesario para que decenas de miles de jóvenes aceptaran con agrado ir al frente.

Sea como fuere, los movimientos populares tenemos mucho trabajo por delante. En el ámbito electoral no significamos absolutamente nada. Mantenemos que la vía es la movilización a través de la acción directa y del poder popular. La construcción de un Poble Fort es más necesaria que nunca. La creación de una contrahegemonía socialista y libertaria es una prioridad. Esta contrahegemonía pasa por demostrar que otro mundo es posible, deseable y necesario, lo que no permite ver la cosmovisión de la izquierda parlamentaria.

Idea, Lucha y Organización

Embat, Julio de 2023
Mira també:
https://embat.info/per-que-fer-una-lectura-de-la-nit-electoral-del-passat-23-j/

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more