Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: @rtivisme
La batalla de Sant Domènec
10 set 2003
Lluita contra la Coca-Cola pel domini de l'espai públic, a Manresa
La Batalla de Sant Domènec

Aquesta Festa Major ha tingut lloc una batalla de gran significació simbòlica, insòlita en els termes i el desenllaç, i que anuncia com poden ser les lluites que veurem en el futur. I quins en poden ser els escenaris, les armes, els actors, les estratègies.
La plaça Sant Domènec és el centre urbanístic i simbòlic de Manresa, ocupa un lloc preeminent en la significació psicogeogràfica de la ciutat, pont entre la Manresa vella i la nova, veritable aparador de la ciutat, centre d'expressió i comunicació, espai de la festa, el comerç i la cultura. Al bell mig d'aquest cor de la ciutat va aparèixer un anunci de la Coca-Cola. Com va ser possible aquesta intrusió és prou il·lustratiu de la prepotència del camp corporatiu i la inconsciència dels teòrics guardians de la cosa pública. L'empresa Coca-Cola no va pagar res per convertir la plaça i la Festa Major en capital per a la publicitat de la seva marca, per apropiar-se d'aquests dos valors per als seus propòsits comercials. Tan sols va deixar una barraqueta. Una barraqueta a canvi d'utilitzar la plaça i la festa com a suports publicitaris de la seva marca, una barraqueta a canvi de 'marcar' un lloc tan emblemàtic! Sens dubte, per al departament de màrqueting de l'empresa era una operació rodona. Per a la ciutat, un lliurament vergonyós.
Això s'inscriu en una tendència del món corporatiu que denota la seva fortalesa i la debilitat de la resistència amb què topa. És la tendència a fer imprescindible la publicitat arreu, no ja com a font de finançament sinó com a component ambiental, estètic, consubstancial a tot escenari i esdeveniment, i, per tant, la tendència a pagar per la publicitat per obtenir el benefici d'associar-te a una marca de prestigi. Com qui paga per una samarreta amb un logo comercial i poder-se convertir en persona-anunci. Arribarà un dia que l'Ajuntament pagarà perquè la Coca-Cola posi els seus logos a la plaça, perquè si no semblaria una festa avorrida, out, no recognoscible com a festa, mancada de l'escenografia necessària en tota festa guai.
El grup de Boicot Preventiu va fer notar aquest robatori i que l'ocupació significava entregar el capital públic -la festa i la plaça- a l'empresa a canvi de res, que això era convertir la plaça Sant Domènec i la Festa Major en decorats d'un anunci de la Coca-Cola, i els músics i els ciutadans en figurants d'un spot. A canvi d'una barraqueta. I tot això enmig d'una campanya de boicot contra la Coca-Cola. Al final l'Ajuntament va fer tapar els logos de la marca -ho va fer!- i va preservar així el caràcter públic del lloc i de l'esdeveniment.
En els inicis de la revolució industrial a Anglaterra el capital es va apropiar de les terres fins aleshores comunals i desplaçà la població del camp a les ciutats. D'aquesta manera es crearen les condicions del que hauria de ser el nou ordre: acumulació de capital i existència d'un proletariat urbà. D'una manera inquietantment semblant, la multinacional d'Atlanta es va apropiar d'un espai fins aleshores comunal, l'espai de socialització i de relació per excel·lència, l'àgora d'on neix la democràcia: la plaça pública. Aquesta apropiació també anuncia un nou ordre: el del domini corporatiu sobre els béns, l'espai i la cultura, o sigui, sobre les coses, els llocs i les ments.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more