Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona) V
27 jul 2019
EAOS0bPW4AAl3OJ.jpg
portada-web.jpg
LOS_ANARQUISTAS_ESPAOLES_Y_EL_PODER_-_Csar_Martnez_Lorenzo.jpg
7jO2qNiG.jpeg
I

El passat divendres a les 7 de la tarda es va realitzar a aquest espai independentista hortenc, una xerrada “oberta” (després explicaré el perquè) amb la organització juvenil llibertària Batzac de recent creació. Després d’excusar la inassistència dels membres d’un sindicat estudiantil llibertari, que havien de compartir l’acte, i de que un company fes una breu presentació de l’activitat, un militant de Batzac va explicar que l’organització es fundà el 2017 i que té nuclis actius a Barcelona, Tarragona i Lleida. La seva creació s’emmarca, ens va comentar, en iniciatives similars (desconec fins a quin punt ho són) com les noves Joventuts Llibertàries de Mallorca. L’activitat de Batzac diu basar-se en idees com compartir el coneixement, la formació ideològica i política i l’ajuda mútua. Afirmen que els seus referents són organitzacions com la CNT, la CGT i Embat. També defensen el Socialisme com a Escola Econòmica, conseqüentment el “Control Obrer”, el “Feminisme de Classe” i l’Internacionalisme.

Citaren també el seu suport al “Dret a l’Autodeterminació”, l’Ecologisme i l’Anti-especisme. Insistiren en què s’emmarquen dins del que defineixen com “anarquisme social i organitzat” entenent-lo com un moviment polític que busca la inserció en la societat i “canviar les mentalitats de la gent”, organitza la seva acció en diferents fronts com l’estudiantil, el laboral i l’habitatge. Es basen també, entenc que a fi de garantir la seva cohesió interna, en la “Unitat Estratègica” i realitzen una Plenària al mes. També van comentar que actualment el nucli de Barcelona s’ha dividit en dos (Nord i Sud) degut a l’augment de la militància i justificaren, de forma general, el seu model d’organització al considerar-lo el més eficaç, a fi d’aconseguir la permanència en el temps i el relleu generacional, en clara referència al model de grups d’afinitat que troben ineficaç i inestable.

II

Una de les qüestions més xocants fou que al ser qüestionats en quan a la seva voluntat real d’agrupar al conjunt de la joventut llibertària, per una banda, i utilitzar reiteradament les categories d’una corrent molt determinada de l’anarquisme com és l’especifisme, per l’altra (d’organitzacions com la Federación Anarquista Uruguaya o la catalana Embat i que no s’ha de confondre amb qualsevol organització de tipus específic), respongueren amb evasives (afirmant la existència de vàries corrents al seu si, quan és evident que de ser-hi deuen estar supeditades a la línia “especifista” general) o, fins i tot, senyalant la seva “incomoditat” amb una suposada situació on “homes adults” estarien mostrant una complexitat teòrica inabordable per a ells i elles. Puc entendre que es tracta d’una organització de joves que acaba de començar, però si no es volen veure abocats a la crítica pública, sense cap condescendència, llavors el format “xerrada oberta” no crec que sigui el millor, sincerament.

Fa un cert temps que penso que la utilització reiterada d’adjectius innecessaris o prescindibles com “social i organitzat” o, en vàries ocasions, “polític”, forma part d’una estratègia discursiva tendent a construir falses dicotomies per estigmatitzar un sector de l’anarquisme. Ni els plantejaments d’Embat i Batzac són els únics “socials” o “organitzats” ni tot el que en resta al marge és una caricatura de “ratolins de biblioteca-fanzinoteca insurreccionalistes”: la introducció d’un discurs polaritzador en aquest sentit, inexistent abans de la seva aparició orgànica, va arribar a l’extrem, per part de qui presentava l’acte, d’acusar a tots els que no formen part de la seva corrent de professar l’anarco-capitalisme de la dreta “llibertariana”.

Per altra banda, bussejant en la història del moviment llibertari, i concretament de la CNT, veurem com la insistència en definir l’anarquisme com un moviment “polític”, al marge de que etimològicament pugui ser cert, té el seu origen en les posicions “possibilistes llibertàries” de figures com Salvador Seguí, Joan Peiró i Àngel Pestaña que elaboraren la seva primera “Ressolució Política” a la Conferència de Saragossa de juny de 1922 i que enervaren als “anarquistes ultres”, definits així pel possibilista César M. Lorenzo, que van tombar aquests acords. L’ús de les paraules no és innocent, doncs, i en un context de monopoli del sistema en la creació de significats ens hem de plantejar fins a quin punt podem re-significar certes paraules, tenint en compte la desigualtat existent, o fer un esforç per utilitzar conceptes nous i més adients.

III

L’acte va concloure amb la intervenció d’un antic militant de les Joventuts Llibertàries dels 90 qui va criticar el nacionalisme com una cortina de fum, reivindicà els grups d’afinitat per basar-se en una confiança que les grans organitzacions reprimeixen i cità les lluites autònomes, el situacionisme i l’heterodòxia anarquista de figures com Luis Andrés Edo com a referents del període de l’organització que a ell l’hi tocà viure. El militants de Batzac, tot i reivindicar-se com a joventuts llibertàries, van deixar clar no tenir res a veure amb aquests plantejaments anteriors. Uns plantejaments que jo tampoc comparteixo del tot, i em semblen contradictoris en alguns punts com negar l’existència de la classe obrera (confonent al meu entendre unes determinades condicions de vida amb el fet de que existeixi, efectivament, la idea de la necessitat de superar-les de forma revolucionària) i reivindicar igualment les seves lluites autònomes, però que (en tot cas) hi sóc més afí que a aquesta versió reformista de l’anarquisme juvenil.

Al contrari del que es pugui pensar l’acrítica idea de la unitat a tota costa, deixant per un futur incert les discussions de fons, és més nociva que posar sobre la taula, des d’ara mateix, les diferències de plantejament, doncs, sinó aquests poden rebrotar amb més virulència quan menys oportú sigui que ho facin. Com deia Karl Marx “La nostra tasca és la crítica despietada. I molt més contra aparents amics que contra enemics oberts”. Un aforisme que, tot i provenir del principal rival polític del company Bakunin, crec sincerament que hagués compartit del tot un revolucionari que no es va cansar de criticar l’executivisme i el centralisme del mateix Marx al si de la Internacional Obrera.

Alma apátrida
Mira també:
https://alma-apatrida.blogspot.com/2019/07/polemitzant-amb-les-jovesllibertaries.html
https://alma-apatrida.blogspot.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona)
27 jul 2019
Conceptos que recojo del texto:

https://es.wikipedia.org/wiki/Especifismo
https://es.wikipedia.org/wiki/Anarcocapitalismo
https://es.wikipedia.org/wiki/Situacionismo

... en la edad contemporánea, la crítica a la conciencia de clase (obrera) conlleva a una defensa de la conciencia nacional.
En esto no hay siglo XXI que lo pueda disfrazar.
Re: Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona)
27 jul 2019
Es interesante el debate y la propia existencia de nuevos núcleos que lo intensifiquen (Por cierto, ¿no hubo un grupo de nombre batzac que si no recuerdo mal era trostskista?). No hay que tenerle miedo a las discrepancias y no deben de ser óbices para la coordinación en las luchas
Re: Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona)
27 jul 2019
¿En que local de la cup me puedo conseguir el carnet para militar en batzak?
Re: Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona)
28 jul 2019
torra-terroristas-ok-655x368.jpg
tll.jpg
1 a aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaana.jpg
Paco Cela, el histórico del GRAPO, fue entrevistado en 'Faqs' (TV-3) la pasada semana. Tuvo un especial interés antropológico escuchar a un hombre que, además de haber pasado 33 años en la cárcel, sigue viviendo en una prisión mental que le lleva a invocar a Lenin. Cela asegura que las masas harán suyo el marxismo leninismo, se muestra orgulloso del “testimonio de resistencia” de los GRAPO y defiende la “insurrección armada”. “Hemos sembrado”, dijo. Sí, exactamente, 84 muertos. La Generalitat PDeCat y ERC con el apoyo de CUP, destina casi un 30% menos a sanidad que antes de la crisis. Están ejecutando en Catalunya el programa electoral del PP y VOX. podemos es askeroso solo hay que ver con quien se alia. Y ahora hablan de derrotar a la abstencion, que llegan a ser cretinos los del centralismo democratico. https://www.youtube.com/watch?v=BFVwaq70KBI
Demonitzen companyes per xarxes, a les quals després es margina políticament i es nega la vida social a través dels vetos en espais polítics i d’oci. No tenen cap mena d’empatia ni escrúpols a l’hora d’infringir linxaments que generen conseqüències emocionals extremes. https://www.youtube.com/watch?v=65kjSkW423g
Re: Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona)
28 jul 2019
En mi opinión, es una muy interesante crónica del acto y además, aunque no la comparta plenamente, una buena crítica con argumentos que nos pueden ayudar para la reflexión y el debate. Gracias "alma apátrida" por compartirlo y por hacerlo sin prejuicios, ni resentimientos.

El texto es otra muestra más de la diversidad de las ideas de los y las anarquistas. Sintiendo curiosidad por el significado del nombre Batzac, y viendo que su nacimiento es en Catalunya, me aparece que es un sinónimo de "embat", "atac", etc...

Desconocía la existencia de Batzac, pero sí que he tenido oportunidad de leer algunos textos de Embat, y me parece que los planteamientos de ambos no son muy dispares, aunque sí que se distancian de lo que conozco que podrían ser las juventudes libertarias.

Desde la más absoluta ignorancia de sus luchas, por lo que se dice en la crónica del acto, parece que la propuesta de Batzac se aproxima a un anarquismo más posibilista y, aunque no comparta esos planteamientos, lo de posibilista no lo expreso en sentido peyorativo, sino descriptivo.

No comparto la opinión de "a". La crítica a la conciencia de clase obrera, puede desembocar en la defensa de la conciencia nacional, pero no toda crítica a dicha conciencia es patriótica o nacionalista. Por lo que han relatado algunos de los anarquistas que fueron parte de la revolución, la conciencia de clase de entonces y la de ahora. distan de encontrarse en un mismo punto. Cómo desandar ese camino que nos trajo hasta acá, es parte de la lucha revolucionaria y la conciencia de clase obrera, no queda al margen de la crítica como plantearían organizaciones del comunismo autoritario.

"Juan si Tierra", si no estoy equivocada, supongo que el partido troskista al que se refiere es uno que me parece se constituyó en Navarra y que se llamaba Batzarre.
Re: Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona)
28 jul 2019
No, es un Batzac que existió en Catalunya, creo que a finales del XX y comienzos del XXI y tenía sede en Gracia.
Batzarre existe aún y está integrado en algunos de los agrupamientos de Navarra.
Re: Polemitzant amb les Joves Llibertàries: Crònica de la xerrada “oberta” amb Batzac a l’Ateneu Popular La Bugadera (Horta-Barcelona)
30 jul 2019
"Juan sin Tierra", gracias por la información. Desconozco todavía muchas cosas de esta tierra a la que llaman Catalunya, y desde luego, con la diversidad de nombres que existen, la coincidencia no es nada afortunada.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more