Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
11 mai 2019
politica-electoralismo-ovejas.jpg
D6KiVubXkAEsivs.jpg
D6Iqz4VUcAIXPuQ.jpg
DLBQfciWkAA5RN_.jpg
El passat divendres 10 de maig a les set de la tarda es va produir, en aquesta localitat del Baix Llobregat Nord, l’inici dels actes de campanya electoral de l’autoanomenada Esquerra Independentista de cara a les municipals. Fins aquí poc a dir. No m’interessa en absolut el què tinguin a dir els que aspiren a gestionar uns Ajuntaments on no es pot, ni en la majoria de les ocasions es vol, canviar res de substancial degut a la multitud d’impediments burocràtics i legals, al servei del capitalisme i la sacrosanta propietat privada, que atrapen com una teranyina enganxifosa qualsevol voluntat real de canvi.

El que ens va crispar però, a mi i a algunes companyes de la CNT, és l’ús de la figura, en aquest acte, de l’anarcosindicalista esparreguerí Dámaso Hinojosa (assassinat per la Guàrdia Civil l’any 1933 quan va intentar acostar-se al local confederal on hi estaven fent un registre policial) dins el marc de la campanya electoral municipal, per varis motius: La Confederació Nacional del Treball (CNT) és, i era aleshores, una organització obrera apolítica (en quan a partits, parlaments etc.) i no és lògic que se n’utilitzi deliberadament el seu llegat descontextualitzant-ne l’ideari de les persones que hi militaven. Aquesta denúncia que fem no és nova: ja fa uns anys la mateixa formació política va homenatjar a Barcelona, amb les seves sigles, la figura de l’anarquista Josep Lluis Facerías rebent una esbroncada de vàries activistes del moviment llibertari.

Tot això es va fer saber als organitzadors d’un acte que en la mitja hora que durà ni tan sols feren esment al nom del sindicat en què militava el company Hinojosa. Davant les crítiques que vam rebre, haig de dir que hi ha mil alternatives de cara a rendir l’homenatge que es mereix aquest anarcosindicalista com, per exemple, no firmar o firmar amb un nom genèric i inclusiu de tots i totes aquelles que se senten interpel·lats a recuperar la memòria obrera i llibertària a Esparreguera o a on sigui (similar procediment van seguir els veïns navarresos de Cascante amb l’anarquista Lucio Urtubia sense caure en aquest despropòsit tot i ser molts d’ells membres i simpatitzants de l’esquerra abertzale). L’esperpèntic acte va continuar al Casal Popular “Les Canyes” on el guru de l’anarco-independentisme Jordi Martí Font va fer la presentació del seu “Llibre Negre” on recull una sèrie de figures i manifestos que enllacen el catalanisme i l’anarquisme. Durant el torn d’intervencions se l’hi va qüestionar vàries de les afirmacions que feu com la idea de que la revolució anarquista a Catalunya hagi estat la més important (obviant la d’Ucraïna i Manxúria) o el fet que Emili Guanyavents continués militant a les files anarquistes en el moment d’escriure la lletra de “Els Segadors”.

La conversa va pujar de to quan es va començar a discutir sobre el caràcter “revolucionari” del Procés o sobre els sous de la classe política parlamentària de la qual la CUP també forma part. Davant d’això es van sentir alguns comentaris despectius respecte l’edat d’un dels nostres companys, totalment fora de lloc, mentre una companya recriminava als organitzadors anà de la mà de Convergència que són els continuadors del franquisme a Catalunya. Aquesta última invectiva va ser resposta amb evasives mentre seguien amb la matraca de “l’anarco-espanyolisme” i demés bajanades identitàries a les que ens tenen acostumades.

El principal problema, suposo, que va radicar en que la nostra presència suposava un modest impediment en la seva estratègia per esdevenir el catch-all party (partit arreplega-ho tot) de l’esquerra radical, barrejant en el seu discurs electoralista les tradicions polítiques més confrontades com l’anarquisme i el comunisme de matriu estalinista. Total per a què? Per acabar participant, a la vegada, en estructures interclassistes com l’ANC de la mà dels principals responsables de l’austeritat capitalista a Catalunya. No es pot estar a missa i repicant, polítics cupaires. Pretendre representar les corrents més revolucionàries de l’anti-capitalisme i a la vegada compartir taula amb qui ens condemna quotidianament a una vida de misèria us acabarà passant la factura política que us mereixeu.

El fet d’utilitzar el llegat ideològic d’una corrent proletària com l’anarquisme dins d’aquesta estratègia és especialment greu per quan suposa intentar atreure els seus simpatitzants (alguns d’ells antics militants de la CNT d’Esparreguera) per defensar una política que, a nivell català, suposa fer de furgó de cua dels seus principals enemics històrics. No es pot tenir a una mà Salvador Seguí i a l’altra Francesc Cambó. Aquest discurs bipolar és d’una nocivitat tal que amenaça en deixar sense referents ideològics revolucionaris a una classe treballadora que, com a conseqüència, pot llençar-se desorientada a recolzar les propostes polítiques més reaccionàries. Total per a què? Per acabar convertint aquests referents en una versió esbiaixada i producte de consum per a la petita burgesia i una minoria d’intel·lectualoides desclassats i estridents.

El moviment llibertari és, i va ser, fonamentalment una expressió social i política dels interessos de la classe treballadora que no són altres que aconseguir millores en les condicions de vida amb la perspectiva final de l’ensorrament del sistema estatal i capitalista. La solidaritat de classe és el que hi era més important, doncs. En aquest context, és perfectament comprensible, i no nego, la presència al seu si de postures diferents en quan al debat territorial. Però voler sobredimensionar aquest aspecte respecte l’anterior, volent derivar un corpus ideològic o doctrinal de situacions conjunturals com va fer Martí Font, només pot tenir la conseqüència de produir una fractura dins la nostra classe per motius identitaris. Per molt que insisteixin l’anarco-independentisme no té sentit com no existeix res organitzat anomenat “anarco-espanyolisme”.

No podem permetre que es vulgui fer partícip a l’anarquisme, doctrina de fraternitat universal, d’aquest debat trampós on les cartes ja estan marcades abans de començar. Mantinguem-nos en peu, doncs, contra tota política contrària a la solidaritat obrera sinó volem que ens converteixin en un significant buit, llest per a ser utilitzat com a reclam electoral, en una societat polaritzada per quelcom que no ho val en absolut.


Visca el comunisme llibertari

Visca l’anarquia


Alma apátrida
Mira també:
https://alma-apatrida.blogspot.com/2019/05/la-cup-desparreguera-faelectoralisme.html
https://alma-apatrida.blogspot.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
11 mai 2019
K kabrons sempre igual els de la cup sin lo pitjo i lo mes contrari a la revolucio ens veiem krak
Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
12 mai 2019
Que gusto que nos da (desde la Pampa Libre -sarjentina-) recibir escritos tan simples y acertados como este; y saber que no todo esta "perdido", en la Catalunya Libertaria. Alma: lo de el "gurú del anarco-independentismo" no tiene desperdicios. ENDAVANT! (A)
PD: Jippunk nos simpatizas mucho que sepáis que no estáis solxs. Abrazos.
Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
12 mai 2019
1 a cupaires.jpg
puigdemontgabriel560_560x280.jpg
Puig-desvincula-Jordi-Pujol-Ferrusola_EDIIMA20150407_0662_5.jpg
La izquierda catalana- como la sanguijuela cobarde y perezosa que es - intenta no estorbar al pujolismo y favorecer la felación cultural masiva para que no le toquen sus propias paguitas, aunque sea a costa de sangre y miedo entre los precarios inocentes.
La derecha española - como la rata cobarde y paleta que es - se esfuerza en materializar lo antes posible el sueño húmedo de los de la cup de tener leyes de excepción y que nos aplasten más rápido a los pobres, aunque sea a costa de sangre y miedo entre los cetrinos inocentes.
La derecha y la izquierda catalanas son como la gentuza universitaria que busca protagonismo en un entierro donde el muerto es el sindicato.
Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
12 mai 2019
1 a estat catala  2.png
1 a aparapolicial..jpg
1_sartre_tarda_otegui.jpg
La Generalitat PDeCat y ERC con el apoyo de CUP, destina casi un 30% menos a sanidad que antes de la crisis. Están ejecutando en Catalunya el programa electoral del PP y VOX. podemos es askeroso solo hay que ver con quien se alia. Y ahora hablan de derrotar a la abstencion, que llegan a ser cretinos los del centralismo democratico. Hartos de la CUPolicia y de los mARRANos.
Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
12 mai 2019
tll.jpg
torra-terroristas-ok-655x368.jpg
1 a aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaescamots.jpg
El pueblo no tiene Patria: así es como dice en un romance catalán -que recojo más o menos en el libro este del Ramo, que seguiré usando un poco- el bandolero catalán cuando después de acabar por detenerlo lo hacen marchar al cadalso para degollarlo; sus últimas palabras que aparecen en la esquina del romance:
Me matan por haber dicho
que el pueblo no tiene Patria.
Esas son las palabras de Bac de Roda, el bandolero catalán que aquí nombro, «el pueblo no tiene patria» y esto va tan en contra de lo que nos imponen, que aunque estuviera diciéndolo cien veces seguidas, pues no me cansaría. No lo voy a hacer.
Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
13 mai 2019
Un text ple de mentides, insults i desqualificacions escrit per una persona que només sap odiar (i no als enemics de classe) perquè l'únic que conserva d'anarquista és un record de dates i sigles, res ni de fraternitat ni de solidaritat.
Conec l'autor del text i els seus acompanyants, conec els que, des de suposades postures anarquistes van intentar aturar la presentació d'aquest llibre que el companyi Jordi Marti va fer i conec la seva falsa feina "sindical". La CNT és un sindicat però la seva CNT no en té res de sindicat, són un grup d'amics il·luminats que repeteixen mantres sense parar.
Conec qui va parlar en aquest acte, conec com ha insultat i agredit companyes i companys, sobretot a partir d'assetjaments específics que res tenen a veure amb l'anarquisme. Conec com aquests assetjaments no els ha fet a gent de la CUP sinó de la mateixa CNT que li hem volgut plantar cara.
És un doctrinari i un autoritari dels més absolutistes. Mentre a al CNT hi hagi personatges com ell la nostra CNT serà només unes sigles, res més, i és patètic que aquest element defensi un suposat "company" que viu de llogar espais que té en propietat. Vergonya de text i d'actitud.
Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
13 mai 2019
Mare meva com els hi ha molestat a algunes que els hi hàgim portat la contrària a un grup de gent que van incloure dins la seva campanya electoral la figura d'un militant confederal partidari de l'acció directa. Intentar aturar? Martí Font va parlar tot el què va voler i a la ronda d'intervencions, no abans, se l'hi va portar la contrària simplement. Estàs mentint descaradament com aquestes agressions i assetjaments que t'acabes d'inventar. I a sobre dius que ets de CNT per defensar que s'apropiin de la nostra memòria històrica amb fins electoralistes. No sé si saps que per aquesta wen no hi tens res a pelar. Au, a cagar a la via.
Re: La CUP d’Esparreguera fa electoralisme amb la memòria històrica del moviment llibertari
17 mai 2019
Jordi Martí?. Llibre negre?. Anarco-independentisme?. Cap estat... ((A))
Sindicat Terrassa