Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
Volem una bona Constitució europea
05 set 2003
VOLEM UNA BONA CONSTITUCIÓ EUROPEA

Primer de tot ha de quedar ben clara una cosa: no anem «contra» una Constitució europea. Volem una «bona» Constitució. Què vol dir una «bona» Constitució? Entenc que, entre molts altres aspectes, una «bona» Contitució hauria d'assegurar tres avantatges:

1. Més drets socials. El nivell dels drets socials a Europa és desigual, segons la història de cada país. Però si hem de ser «una» comunitat, el nivell ha de ser igual, i, naturalment, a l'altura dels que en tenen més (països nòrdics), ja que d'aquí en deriva el benestar de les persones. Volem uns drets socials amplis i inviolables (iguals en temps d'expansió que en temps de crisi). I encara més: uns drets socials que no siguin un afegit a la condició de ciutadà, que es pugui posar i treure. Han de ser uns drets socials que «formin part» de la condició de ciutadà. I també, és clar, que els tinguin «tots» els ciutadans europeus, hagin nascut on hagin nascut.

2. Iguals drets a les nacions sense Estat que a les nacions amb Estat (per corregir una injustícia històrica que ja dura massa). Nacions com Catalunya, Euskadi, Occitània, Bretanya, Escòcia... haurien de tenir, de primer i per començar, drets iguals en les institucions comunitàries: representació parlamentària pròpia, comissaris i càrrecs propis. Temps a venir es podria estructurar la UE a base de «regions naturals». No cal que aquesta Constitució digui ara això. Sí que cal que «no ho prohibeixi», que deixi aquest camí «obert».

3. Un grau de democràcia superior al dels actuals Estats. Això voldria dir: a) Plena llibertat d'expressió per a tots els grups sòcio-polítics, trencant els actuals monopolis informatius. b) Llei de control de «lobbies» (la UE avui és un cau de «lobbies»). c) Limitació de despeses electorals. d) Sistema proporcional d'accés al Parlament. e) Supeditació total del poder executiu al Parlament. f) Mecanismes de participació directa: referèndums per a decisions importants, facilitat per a iniciatives legislatives populars, pressupostos «participatius».

L'actual projecte de Constitució europea, redactat per una colla de «notables» lligats al sistema, ens ofereix:

1. Un nivell baix i «inconcret» de drets socials.
2. Ignorància de les nacions sense Estat.
3. Una democràcia pobra i burocratitzada.

Doncs... No hi ha més remei: hem de rebutjar-la, preparar un NO ben gros per al referèndum de juny del 2004 i, tot seguit del NO, començar una autèntica negociació de gran volada per a «la» Constitució convenient, que s'acosti tant com sigui possible a l'ideal que hem dibuixat.

Abans, però, encara hi ha un pas previ: pel desembre, a Roma, es reuniran els Estats Generals dels Moviments Socials de tot Europa, per presentar una alternativa (o diverses alternatives), al projecte oficial. Serà la primera gran batalla, després els referèndums de cada país i, si calgués, continuaríem...

Antoni Ferret
http://www.terra.es/personal2/aferret

Comentaris

Re: NO Volem CAP Constitució europea. EUROPA ÉS UNA FARSA
05 set 2003
Doncs jo no vull cap constitució europea. Per començar, perquè la UE, des dels seus orígens, des del seu funcionament (sistema electoral per ex), que no és democràtic, està pensada, única i exclusivament, per enriquir als de sempre.
No es tracta que ens plantegem com hauria de ser la constitució europea. Es tracta que ens plantegem què hi fem a Europa, què és tot això? Perquè ens hem de federar amb Noruega i no amb el Marroc, per exemple si hi tenim moltíssims més vincles?? I no tinc res contra els noruecs i les noruegues, és un exemple.
La UE mai no serà justa, és una organització supraestatal més, responsable parcial de la merda de món en el que vivim.
NI NOUS ESTATUTS NI CONSTITUCIONS QUE ENS OPRIMEIXIN! INDEPENDÈNCIA I SOCIALISME
Re: Volem una bona Constitució europea
05 set 2003
Crec que hem de treballar per democratitzar les institucions europees, fer-les nostres. Posar-les al nostre servei per evitar, com dius, que estiguin al servei dels de sempre. Al servei, per exemple, de l'estat espanyol.

Per exemple, aconseguir el reconeixement que es mereix el català com llengua més parlada, precisament, que el noruec. I que el danés, el finés, l'eslové, l'estonià, etc.

Estic totalment d'acord amb les demandes de mínims -drets socials, polítics, nacionals, etc.-que ha esmentat l'Antoni Ferret per encetar la construcció d'una Europa realment democràtica.
Re: Volem una bona Constitució europea
05 set 2003
fe en les institucions, fe en el sistema
Re: Volem una bona Constitució europea
05 set 2003
Quina fe? Ningú parla de fe. Parla de treball i lluita.
Re: Volem una bona Constitució europea
05 set 2003
treball i lluita no hi son a les institucions, hi son fora
Re: Volem una bona Constitució europea
06 set 2003
És surreal... dir que es vol una millor constitució europea és com dir que vols perfeccionar les eines que s'utilitzen per portar les societats a la voluntat del capital...

I si, aneu reclamant la presència del català mentre estan muntant una europol (amb espanya promocionant-ho el primer) que farà d'europa un conglomerat d'estats tant o més repressius que els EUA (i estic a favor de la defensa del català). Aquesta es la "lluita" institucional?
Re: Volem una bona Constitució europea
06 set 2003
A més em dóna la sensació que cada cop més ens anem americanitzant... o sigui que ni català ni castellà.. aviat haurem de parlar en anglès. I cada cop tenim menys serveis publics, més treball precari, més religió, mes garrulisme a les aules, més futbol, més violencia cojuntural en definitiva... la degradació final.

Aconseguir canvis en una europa controlada per la dreta feixista es com demanar-li a un empresari que cedeixi l'empresa per l'autogestió obrera..
Re: Volem una bona Constitució europea
06 set 2003
EUROINMERSIOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!
NAZIOeUROPA

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more