Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anàlisi :: amèrica llatina
Solidaritat amb l'aixecament revolucionari del poble haitià!
17 feb 2019
Coincidint amb l'aniversari de la caiguda del dictador Duvalier i els dos anys de l'inici del govern de l'empresari Jovenel Moïse, del partit dretà PHTK, a partir del 7 de febrer s'ha desfermat una massiva rebel·lió popular a Haití.

Corejant consignes contra la corrupció en el maneig del fons de Petrocaribe, exigint la caiguda del govern i reivindicant el dret a viure dignament, centenars de milers han omplert els carrers de Port-au-Prince, Cap Haitià i les principals ciutats del país.

Donant mostres d'una gran combativitat, els manifestants no han retrocedit davant la repressió del règim, que s’ha cobrat més de 15 víctimes fatals i centenars de ferits. Per contra, la violència del govern ha abocat més combustible a les flames revolucionàries.

Des de fa una setmana hi ha en els fets una vaga general, amb els bancs, escoles, gasolineres i gairebé tot el comerç tancats. Un gran nombre de manifestants ha apedregat la residència presidencial, en diversos llocs han posat en fugida als cossos repressius i fins i tot hi ha hagut una fugida de desenes de detinguts en una presó als afores de Port-au-Prince.

La recent declaratòria d'urgència econòmica per part del govern clarament no va convèncer a gairebé ningú que existeixi la menor intenció d'enfrontar la creixent inflació, que s'aproxima al 20% anual, parar la devaluació que ha portat la taxa de canvi a més de 85 gourdes per dòlar, ni fer justícia davant els escàndols de corrupció. Recentment es va conèixer la implicació directa d'una empresa del president en la corrupció de Petrocaribe. La crisi política, que afligeix al govern des de la seva elecció fraudulenta en 2017, es va agreujar al gener quan el parlament no va aprovar el pressupost de 1.650 milions de dòlars.

El primer esclat que va obrir aquesta nova situació política va ser el de les jornades de juliol de l'any passat, en les quals el poble va derrotar l'intent del govern d'aplicar un augment despietat dels combustibles, aconseguint a més la renúncia del primer ministre. El gran moviment per l'esclariment de la destinació dels diners del fons de Petrocaribe i per portar a la justícia als corruptes, ha jugat un paper molt important en l'ascens de les lluites, a partir d'agost de l'any passat, especialment en les grans mobilitzacions d'octubre i novembre.

El desfalc al fons de Petrocaribe s'estima en al voltant de dos mil milions de dòlars, una suma major al pressupost anual de l'Estat haitià. Senadors i diputats opositors també apareixen assenyalats en els informes parlamentaris sobre la corrupció de Petrocaribe, per la qual cosa gran part del moviment que lluita contra el govern no té cap confiança en el parlament de majoria opositora ni en els seus partits. El govern veneçolà, a través del seu ambaixador a Haití i portaveus de la petroliera estatal PDVSA, ha defensat la gestió dels recursos per part del govern haitià, demostrant la seva complicitat i probable involucrament en la corrupció. Lamentablement el programa de Petrocaribe, la implementació del qual es va aconseguir superant les maniobres i obstacles interposats pel govern dels EUA, va acabar sent una font de corrupció desmesurada i escassament va beneficiar al poble haitià.

Els esforços de l'imperialisme per sostenir al govern i propiciar acords amb l'oposició han fracassat. El repudi popular s'estén, en conseqüència, també a la ingerència del Core Group, instància multilateral que inclou a representants de la missió d'ocupació militar-policial de l'ONU, la Minujusth, així com de l'OEA i dels governs d'Alemanya, el Brasil, el Canadà, Estat espanyol i els EUA. El Core Group ha publicat una declaració criticant a les protestes populars i elogiant el "professionalisme" dels cossos policials haitians, precisament mentre duien a terme assassinats i violacions als DDHH als carrers.

Donem suport a les exigències centrals de la declaració del Reagrupament per a l'Acció Revolucionària a Haití (RARA), partit socialista haitià que participa en el procés de lluita i exigeix la renúncia incondicional de Jovenel Moïse i el gabinet encapçalat pel primer ministre Jean H. Ceant, el càstig als corruptes de Petrocaribe, i la dissolució del grup policial d'operacions especials BOID, responsable de molts dels crims repressius de l'última setmana, mentre que repudia la ingerència del Core Group.

A baix el govern corrupte de Jovenel Moïse i el PHTK! Visca la rebel·lió haitiana! Fora la Minujusth! Per un govern de les organitzacions obreres i populars, que deixi de pagar el deute extern i recuperi els recursos robats per a posar-los al servei de les necessitats del poble!

Unitat Internacional dels Treballadors-Quarta Internacional (UIT-QI)

15 de febrer de 2019

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Solidaritat amb l'aixecament revolucionari del poble haitià!
17 feb 2019
A la mierda con todos los gobiernos y todos los partidos políticos fuera la CUP de indymedia Trotsky genocida (A)

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more