Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : amèrica llatina : pobles i cultures vs poder i estats
Garzón exporta la tortura a Colòmbia
07 ago 2003
Garzón exporta la tortura a Colòmbia per a combatre la insurgència
Bogotá. Agencies/La Haine. 07/08/03.- El jutge Baltasar Garzón i el fiscal "antidroga" Javier Zaragoza, d'Espanya, es van manifestar aquest dimarts en favor d'un "projecte d'estatut antiterrorista" que el govern colombià considera "vital per a combatre als grups armats il·legals".

"En el seu conjunt, aquest projecte és perfectament assumible des d'una perspectiva constitucional en un Estat democràtic. A Espanya anem més lluny", va afirmar el fiscal Zaragoza. El fiscal va considerar necessari l'aplicació d'un estatut antiterrorista a Colòmbia, després de considerar que "l'Estat democràtic no pot quedar contra les cordes".

Zaragoza i Garzón van explicar que en el tema de les garanties processals a Espanya, existeix la figura de la "incomunicació" de detinguts en el marc d'investigacions criminals. "Per a nosaltres és bàsica la incomunicació en els primers dies de reclusió d'un terrorista, d'un narcotraficante o d'un individu que pertany a una organització criminal", va assenyalar el fiscal.

Zaragoza, qui igual que Garzón va participar aquest dimarts en Bogotá en un congrés contra la delinqüència organitzada i el terrorisme, va explicar que aquesta incomunicació "impedeix que hagi un contacte amb advocats al servei de les organitzacions criminals".

No obstant això, en l'Estat espanyol són moltes les ocasions que organitzacions contra la tortura han denunciat l'aplicació de la "incomunicació", atès que és una mesura creada exclusivament per a poder torturar als detinguts. Si un sospitós de "terrorisme" està fins cinc dies en dependències policials sense poder prendre contacte amb advocats ni familiars, això permet a la policia recollir informació amb mètodes de tortura, sigui veritable o no, ja que fins i tot s'han repetit els casos que sota tortura s'obliga als detinguts a signar declaracions falses.

Sense anar més lluny, a l'abril d'aquest any tant el Relator Especial en la qüestió de la tortura de l'ONU, Theo Van Boven, com el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa (CPT), van considerar que l'Estat Espanyol no ofereix garanties suficients contra la tortura en dependències policials.

En aquest sentit es van mostrar contundents respecte a la incomunicació, sobre la qual van opinar que deuria establir-se la il·legalitat de la incomunicació i posar en llibertat sense dilació als incomunicats. van Considerar que els interrogatoris haurien de gravar-se preferentment en vídeo i que no deurien admetre's proves obtingudes en interrogatoris que no han estat gravats.

Informació ampliada sobre aquest tema es pot trobar en la web basca del Grup Contra la Tortura: www.stoptortura.org

Tornant A Colòmbia, el passat 18 de juny el Senat colombià va aprovar en la quarta de vuit votacions el projecte antiterrorista, a pesar que ha estat rebutjat per l'Oficina a Bogotá de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans i la Comissió Interamericana de Drets Humans de la OEA.
Mira també:
http://www.stoptortura.org

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more