Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: pobles i cultures vs poder i estats
Cinefòrum «Stop al expolio de los bienes comunales» (30 de març)
24 mar 2015
«Per mi el que hi ha darrere de tot això és carregar-se definitivament la vida dels pobles. La vida dels pobles, el poc que queda d’ella, és des del meu punt de vista on està representat el que és un model autònom, no depenent dels grups de poder. Per això s’han carregat la vida del medi rural i s’han carregat la pagesia, perquè la pagesia es podia permetre el luxe de ser autònoma. L’autonomia i l’autogestió xoquen amb l’Estat, que està al servei del capital i no està al servei de la gent. És un xoc brutal d’interessos. (…) Venen per aquest 50% del territori dels béns comuns que representa en termes de superfície a Castella i Lleó.»
11019576_591111117692193_494465167863602870_n.jpg
El proper dilluns 30 de març a les 19h s'organitza a AureaSocial (c/Sardenya 263, Barcelona) un cinefòrum sobre el documental Stop al expolio de los bienes comunales, obra del grup del 15M lleonès i de la Plataforma por la Defensa de las Juntas Vecinales de Omaña.

Comptarem amb l'especial participació de Cristal Alaejos, membre de l'equip realitzador del documental i impulsora de la Coordinadora Defensores de los Bienes Comunales, iniciativa d'àmbit ibèric. Hi haurà:

* Presentació del documental

* Projecció del documental (35')

* Xerrada-debat sobre el tema i presentació de la Coordinadora Defensores de los Bienes Comunales

Dos dies després, l'1 d'abril, a Castelló, l'acte es repetirà al local del sindicat d'oficis varis de CNT La Plana.

La Coordinadora es presenta així:

«Després de la llei anomenada Racionalización y sostenibilidad de la Administración Local els drets humans i socials s'estan veient mermats, així com un intent d'expoliació dels recursos naturals del nostre patrimoni rural, substracció i frau del mitjà de vida de la majoria dels pagesos i ramaders, actualment del camp. (...) La coordinadora es crea amb l'objectiu de coordinar futures accions a l'hora d'impedir l'espoli dels comunals amb la nova Reforma Montoro. Ens agradaria fer nexe d'unió per un mateix objectiu entre molts col·lectius. (...) La La Coordinadora Defensores de los Bienes Comunales s'està formant en les següents províncies: Lleó, Burgos, Palència, Valladolid, Salamanca, Oviedo, Gijón, Àlaba, Teruel, Barcelona, Castelló, València, Madrid, Santander, Jaén. (...) Els consells oberts han estat la manera activa de viure en molts d'aquests pobles, i nosaltres volem reactivar-la en altres llocs, on amb el temps es va perdre per altres desamortitzacions. El restabliment de la comunitat autogestionada, en oposició a la societat de propietat privada i patromoni públic. Volem retornar a les persones l'ús del seu territori. L'exemple de les juntes veïnals de les més de 3.700 viles situades en tot el territori peninsular exposa la creixent necessitat de demanda d'espais dús participatiu i veïnal. Sense l'ordre establert per grups polítics o ajuntaments sense escrúpols, sentenciant una societat mercantilista i neoliberal. Encara que el nostre discurs pugui sonar exagerat. (...) Els nostres objectius són:

- Defensar les Juntes Veïnals de l'espoli de la Reforma Montoro
- Ampliar els consells oberts per tota la geografia ibèrica
- Promoure la comunitat i l'autogestió dels consells oberts
- Mantenir les propietats consellistes d'usdefruit veïnal
- Abastir l'aprofitament veïnals de les suertes, quiñones, arrotos
- Fomentar per a mont i dehesas, praderas, i prats d'aprofitament comunal
- Defensar els béns comunals: recursos de sòl; recursos en llavors, vegetació autòctona i hortícola; recursos en boscs; recursos hídrics (rius, aigua, afluents, arroyos, manantials i costes); així com tots els béns aforats pels consells
- Implantació en la societat de Models d'Autogestió Activa
- Impedir la seva privatització
- Impedir l'espoli dels recursos naturals
- Impedir la desaparició dels consells oberts

(...) Animem tots els col·lectius a sumar-se a la defensa de la sobirania comunal, necessitem estar units en totes les províncies davant l'agressió d'aquells qui volen acabar amb la democràcia participativa, que sempre ha estat la forma d'organització de les Juntes Veïnals. Junts, des de la solidaritat, podem crear una xarxa de suport mutu entre les diferents províncies, perquè en el moment adequat, quan alguna província ho necessiti, estiguem junts per donar-li suport, per exemple, mitjançant assessorament legal o per a les accions conjuntes dels diferents grups als espais espoliats (denúncies, desallotjaments, manifestacions, concentracions i suport a mobilitzacions contra l'espoli). També aconseguirem un seguiment dels pobles i els seus recursos comunals quan tinguem representacions a totes les províncies per poder controlar la gestió del govern als espolis. Units, per evitar que s'acabi amb la gestió del comunal, tradicionalment feta per tots i per a tots i amb la democràcia participativa que dóna el poderl al poble per al poble i s'organitza en conjunt i no individualment, donant benefici a tots i compartint espai i vida en comú.»
Mira també:
http://cooperativa.cat/30-de-marc-cineforum-stop-al-expolio-de-los-bienes-comunales-a-aureasocial/
http://stopexpolio.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Cinefòrum «Stop al expolio de los bienes comunales» (30 de març)
24 mar 2015
Aquest documental centra la seva atenció en els béns comunals i en com aquest llegat ha passat de generació en generació atenent la cura i conservació d’aquests. Des de mitjans del segle passat s’ha programat un despoblament dels nostres pobles. S’han retirat els serveis educatius, les consultes mèdiques, els transports s’han vist encarits o suprimits. Una nova agressió en forma de llei es cerneix sobre la vida rural i la sostenibilitat mediambiental a l’Estat espanyol. L’avantprojecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local proposada pel Govern Central pretén espoliar els béns comunals dels pobles espanyols. El malestar que ha causat als nuclis rurals veient amenaçats els seus patrimonis i els seus territoris ha generat una protesta en contra que aconsegueix frenar la devastadora “Nova Desamortització” dels béns comunals que han complert un paper social, mediambiental i econòmic per als pobles. Aquest documental ofereix una aposta per les alternatives de gestió de recursos naturals d’una forma humana, ètica i gestionada pels veïns. Per últim, fa una crida a la defensa d’aquell patrimoni que pertany als pobles.
Re: Cinefòrum «Stop al expolio de los bienes comunales» (30 de març)
24 mar 2015
Felicitats, sembla que esteu a tot arreu, però no us veu per cap lloc. Us sembleu a "memocracia real ya", i ja sabem que d'aquelles tempestes ens arriben llots com Podemos.

Esperem que en aquesta ocasió tingueu una mica més de coherència i no ens humilieu convidant al vostre amic Félix Rodrigo Mora, perquè parli del "Concejo abierto".

Que vagi de gust!
Sindicat