Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Mor un jove de 21 anys en una protesta ecologista a França
26 oct 2014
Els fets han succeït la matinada de diumenge en una protesta convocada contra la construcció d'un embassament als aiguamolls de Testet (Occitània), que ha acabat en enfrontament amb la policia


El del camp francés no és un entorn amable i la zona del Tarn no n'és excepció. Societat de caçadors i de catolicisme línia dura, la riquesa del paisatge i el patrimoni arquitectònic contrasten una realitat marcada per l'atur, el caciquisme i l'èxode juvenil que servix –per força– grans resultats al Front Nacional (FN).

La radiografia dels moviments socials en els darrers anys, d'altra banda, no és extensa ni optimista. A l'activisme polític i cultural occitanista cal sumar-hi tres grans temes propis: la lluita contra els projectes d'extracció de gas mitjançant fracturació hidràulica i la lluita contra els transgènics –comunes amb altres regions– i el conflicte del ZAD –zone à deféndre– del Testet en què s'emmarca la tragèdia actual, presentat i explicat abastament per este mateix mitjà no fa encara un mes.

Amb la mort de Rémi, el conflicte pren un to encara més tràgic. Els fets, succeïts als aiguamolls del terme de L'Illa d'Albigés (Lisle-sur-Tarn, en francés), durant una jornada reivindicativa marcada pel seu to festiu, són poc clars i de versions contradictòries. Mentre testimonis asseguren que el jove ha caigut ferit durant unes càrregues nocturnes amb gas de la policia, gendarmes parlen de crisi cardíaca i asseguren haver trobat i recollit el cos mort hores després dels fets, a la matinada.

Hi ha previstes diverses mobilitzacions solidàries arreu de l'Estat francés en els propers dies.
Mira també:
https://directa.cat/actualitat/mor-un-jove-de-21-anys-en-una-protesta-ecologista-franca

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Mor un jove de 21 anys en una protesta ecologista a França
26 oct 2014
info de la directa:

Ocupació forestal i resistència en defensa dels aiguamolls de Testet
La possible construcció d'una presa, finançada amb fons públics, amenaça de destrossar l'entorn natural
Un activista disfressat de pallasso sota la mirada d'un 'gendarme' durant la protesta.
Remy Gabalda
Dani Rius / Testet
04/10/2014
“Per fi l'homofòbia es castigarà i la impunitat s'acabarà”
La gentrificació forçada dels barris populars de Perpinyà

Ens trobem a inicis de setembre. Som als aiguamolls de Testet, 60 quilòmetres al nord-est de Tolosa. Tot i que les desenes de tendes plantades arreu ens ho poden fer pensar, no són uns campaments. Tampoc no és una rave ni un wagenplatz, tot i que hi ha un camp ple de furgonetes i caravanes estacionades i que, algunes nits, hi ha qui encara té esma per fer una mica de gresca. Al gran chapiteau de circ instal·lat, no hi ha trapezistes ni lleons, si bé –per art de màgia– a tota hora apareixen olles fumejant, queviures i begudes, productes mèdics i materials de construcció, que formen part dels donatius i la solidaritat de les persones de la zona que, dia rere dia, s’apropen a donar suport.

Es tracta de la Zona a defensar (ZAD) de Testet, on conflueixen persones ben diverses, unides sota un objectiu comú: defensar els aiguamolls de Testet contra l'amenaça del projecte de construcció de la presa d'aigua de Sivens. ZAD, del francès Zone À Défendre, és un terme sorgit fa uns anys arran de la lluita contra el projecte d’aeroport a Notre-Dame-des-Landes (Loira Atlàntic). Des de llavors, en territori francès, s'usa per designar diverses lluites contra grans projectes imposats, caracteritzades per una ocupació i una resistència in situ de les zones amenaçades.

Els aiguamolls de Testet són els darrers que resten al llarg de la conca del riu Tescou, que recorre 51 quilòmetres fins a unir-se al riu Tarn. En termes de biodiversitat, es considera un dels principals aiguamolls del departament i és l'hàbitat de 94 espècies animals protegides i quinze espècies vegetals catalogades de rara existència a la regió. Al llarg de l’aiguamoll, també hi creixen verns, salzes i freixes, que formen un extens bosc de ribera.

La presa polèmica
Cal remuntar-se 40 anys enrere per trobar els orígens del projecte, que s’ha anat modificant i aplaçant al llarg dels anys, fins a arribar als nostres dies. El Consell General del Tarn (CG81) i la Companyia de Desenvolupament de Gascogne (CACG) en són els impulsors i propietaris.

Es preveu que la presa ocupi 1.500 metres de llarg per 230 d’amplada i podria acumular 1.500.000m³ d’aigua, el 30% de la qual aniria destinada a tractaments de dilució de la contaminació. El 70% restant s’utilitzaria per al regadiu de 309 hectàrees de conreus d’agricultura intensiva, propietat de grans productors. Aquesta dada és especialment alarmant si tenim en compte que els 8.400.000 euros que costaria la construcció de la presa provenen, en la seva totalitat, de fons públics, si bé els principals beneficiaris de la seva construcció serien grans industrials particulars.

Les campanyes de denúncia, lluita i difusió contra la presa ja fa anys que funcionen, però, el novembre passat, el col·lectiu Tant qu’il y aura des bouilles va fer una crida a l’acció sobre el terreny per impedir els primers treballs i moviments que començaven a fer els impulsors del projecte. Així, durant la tardor i l'hivern passats, diverses accions van dificultar i impedir les tasques de “desplaçament d’espècies” (hipocresia pseudoecologista per dur a terme el projecte de manera més respectuosa amb el medi ambient) i els càlculs i les operacions d’un equip tècnic.

L’alarma es va reactivar el mes d'agost d'enguany, quan es va saber que la data prevista per iniciar els treballs de desforestació previs a la construcció de la presa era l’1 de setembre. D’aquesta manera, el 15 d’agost es va llançar una crida per ocupar la zona amenaçada. Desenes de persones van anar arribant a la zona i la van ocupar de les maneres més diverses: tendes, caravanes, cabanes a terra i construccions als arbres van transformar els aiguamolls de Testet en una gran comunitat d’activistes.

Tal com es preveia, l’1 de setembre, un gran desplegament policial es va presentar a la zona, seguit de les màquines i els treballadors de l’empresa SEBSO. Fins al dia 18 del mateix mes, s’han desenvolupat una infinitat d’estratègies per defensar la zona: des de la resistència passiva fins a les barricades de foc, passant per l’ocupació d’arbres, activistes enterrades, petits sabotatges, bloquejos de carreteres amb tractors i vehicles i, fins i tot, una vaga de fam indefinida secundada per set persones (encara avui).

Durant aquest període, els esforços enormes i la resistència tenaç de les activistes han retardat i dificultat clarament els treballs de desforestació. Tot i així, l'actuació de la policia, a base de cops de porra, flashballs (pilotes de goma), gasos lacrimògens, desallotjaments i detencions, ha permès que, dia rere dia, els treballadors acabessin entrant a la ZAD i, avui, la totalitat de la zona ha estat desforestada, a excepció d’un arbre ocupat que resisteix enmig d’un panorama desolador.


Si bé la destrucció causada és irreparable, les mobilitzacions sobre el terreny continuen i s’ha convocat una gran trobada per al 25 d’octubre. La ZAD de Testet continua, amb més forces que mai, lluitant contra la presa de Sivens, un projecte que, com tants altres, representa una de les cares més crues del sistema capitalista.
Re: Mor un jove de 21 anys en una protesta ecologista a França
26 oct 2014
manifa en recuerdo de Remi:
https://www.youtube.com/watch?v=pwXkP5r68tc
Sindicato Sindicat