Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
La consulta, més endavant
09 abr 2014

La relació de Catalunya amb el conjunt d’Espanya passa per moments altament problemàtics. La resposta negativa del Congrés a la demanda catalana de competència per convocar un referèndum ja era prevista. Però alguns pensàvem que hi hauria una contraoferta per part del Govern central. No ha estat així.

I això complica molt les coses. Si el Govern actual de Catalunya persisteix en la decisió de convocar el referèndum per les bones o per les males, hi pot haver una topada altament inconvenient. Hi pot haver una suspensió temporal de l’autonomia. I això només seria bo per a aquells que vulguin optar a una sortida oportunista o personalista (aparèixer com a víctimes i «herois», etc.).

Una observació tan sols superficial de la realitat ens permet veure que, a causa de greus errors populars en el moment de votar, tenim dos governs indesitjables. El Govern d’Espanya no és, en rigor, un govern pròpiament dit, sinó una camarilla de facinerosos: gent amb mans tacades de diners negres; gent venuda al capital; gent amb un nul sentit d’Estat; gent sense ni idea ni amor en relació a l’Espanya real, més enllà de la idea fanàtica que ells se n’han fet.

No gaire diferent (no gens diferent) en relació al Govern de Catalunya, que ve a ser per l’estil. Dos governs constitutivament incapaços de donar una sortida al problema plantejat. Ni l’un d’accedir a una consulta, que seria fer una interpretació light de la Constitució, cosa que és perfectament possible, ni l’altre a renunciar, encara que sigui temporalment, a la independència.

Una sortida a la situació d’aquest moment seria esperar que, tant a Catalunya com a Espanya, hi hagi uns altres governs, cosa que se’n va al 2015-2016.

Això implicaria que, per part de diverses instàncies catalanes i per part del Govern de Catalunya, es renunciés a la consulta aquest any. La consulta s’ha de fer, perquè una gran majoria del poble català la demana i perquè és una exigència de la democràcia. Però no és necessari que s’hagi de fer precisament aquest any, si això havia de produir una topada perillosíssima.
L’autèntica sortida al problema actual de Catalunya i d’Espanya és la reforma de la Constitució, més que la mateixa realització de la consulta. I això vol més temps. Per fer-la bé, una reforma generosa amb Catalunya, caldria esperar que a Espanya hi hagi un altre Govern, un Govern d’esquerres.

L’espera pot resultar difícil per a molts, que estan il•lusionats i que volen una solució ràpida, però pot ser necessària per evitar un daltabaix.

Antoni Ferret
http://bonainformacio.blogspot.com

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more