Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
4 de gener de 1888, els miners de Riotinto s'enfronten a la nocivitat capitalista
01 feb 2014
L'any 1888, el 4 de febrer es celebrava al poble de Huelva Minas de Riotinto una manifestació. S'havien reunit entre 10.000 i 14.000 persones per reclamar la eliminació de les emissions de diòxid de sofre emes per el tractament de les pirites per obtenir coure. Una companyia d'infanteria del regiment de Pavia i una dotació de la Guardia Civil, en total uns 200 fusells van efectuar tres descàrregues contra la multitud. Mai s'ha sabut de cert el nombre de morts, segons la empresa i el govern van ser 13, segons la veu popular puja a 50 o a més de 100 segons les fonts (van ser més de 500 trets) i en total, entre morts, ferits, desapareguts (fugits o enterrats sense registrar) i acomiadats van estar afectades més de 1.000 persones.
expo-nerva2.jpg
La importància d'aquesta revolta és que la van portar a terme sobretot els miners i no els agricultors i ramaders que, des de el punt de vista econòmic, eren els més afectats. Al contrari d'altres conflictes ambientals on els treballadors prenen el partit per la empresa (el partit del salari),com per exemple, recentment, el cas de la mina de potassa de Súria, o fa un temps la Central Nuclear de Santa Maria de Garoña... o el cas dels miners del carbó manipulats per la oligarquia minera.
Malgrat ser un dels primers grans conflictes contra la contaminació industrial a l’Estat i que la Cia. Riotinto va ser en el passat, és ara mateix i serà en el futur una empresa d’anorreament de la terra, no sovintegen els records analítics dels fets. Malgrat tot, encara que hi ha moltes llacunes en el que ha arribat fins nosaltres, podem fer un record d'empatia afectiva vers tots aquells que van arriscar (i perdre) tot el que tenien, inclosa la vida, en defensa de la terra... en defensa de la seva vida.
Ens queda alguna cosa a nosaltres de totes aquestes lluites?Ens queda molt. Ens queda la realitat de que la lluita anticapitalista no ha d’obviar la destrucció de la nocivitat del capitalisme mateix. La nocivitat de les seves mines, dels seus forns, dels seus camps de transgènics, i si els llocs de treball o l’alimentació depenen d’aquesta nocivitat hem de tenir el valor dels miners de Riotinto i rebutjar-la igual que la explotació del capital... al capdavall son dues cares de la mateixa moneda.
Mes info sobre el "año de los tiros" a www.negreverd.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 4 de gener de 1888, els miners de Riotinto s'enfronten a la nocivitat capitalista
01 feb 2014
los trabajadores de Suria, Cardona y del Bages en general estamos hartos de que se nos considere enemigos de la ecologia. Hay que tenerlo claro la ecologia no puede estar reñida con la economia, porque sinó lleva las de perder.
Las empresas destruyen el medio? si, los trabajadores han de luchar contra el capital? si, los trabajadores hemos de destruir las empresas? NO.
El sistema económico autogestionado por los trabajadores limitará los daños, no vale de nada hacer cerrar una empresa, los trabajadores en la calle y se abrirá otra un poco más allá, de hecho las empresas en Lleida abren chiringo en Aragon donde las leyes ambientales son más laxas, la contaminación llega a Lleida, pero los salarios y las inversiones no....

Nota.-Hay que tener muchos huevos para criticar a los mineros del Bages y del Norte!!!
Re: 4 de gener de 1888, els miners de Riotinto s'enfronten a la nocivitat capitalista
01 feb 2014
I a nosaltres que ens importa la política ambiental d'Aragó?... i que ens importa el que va passar fa dos segles a Andalusia?... una mica més de realisme i a parlar del que veritablement ens interessa.
Re: 4 de gener de 1888, els miners de Riotinto s'enfronten a la nocivitat capitalista
02 feb 2014
Si clar, política nazional, oí?
Re: 4 de gener de 1888, els miners de Riotinto s'enfronten a la nocivitat capitalista
02 feb 2014
Be, anonim, sembles més un provocador que altra cosa...

Barricado: potser cal veure fins on podem anar a parar defensant el productivisme, ara mateix fa un dies els dos sindicats més importants del país van signar un protocol amb la patronal del fraking per fomentar el fraking i la ocupació....

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more