Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Esperançador article de L'Atlantic Council a favor de la República catalana europea
26 gen 2014
Avisa que Europa "decidirà si Catalunya serà un estat independent" i reclama a la UE una actitud "proactiva" i es prepari per "quan Catalunya demani el reconeixement"






Font: http://www.directe.cat



(ACN).- El think tank nord-americà Atlantic Council assegura que Europa "decidirà si Catalunya serà un estat independent" i alerta que el continent "no està preparat" per decidir si reconèixer o no un hipotètic estat català. En un informe publicat a la seva pàgina web, l'organisme avisa que després de la votació al Parlament de Catalunya de dijous "és hora de que la UE sigui proactiva i desenvolupi una política per gestionar la demanda d'autodeterminació de Catalunya i la seva possible independència". Segons l'Atlantic Council, l'actitud actual "podria comportar el caos al gran experiment europeu".





"Encara que Espanya s'oposi fermament al referèndum, està clar que els catalans tiraran endavant"





Assegura l'article de l'Atlantic Council, que signen Paul R. Williams i Rooushani Mansoor, del Public International Law & Policy Group, una organització que ofereix assessorament legal gratuït a estats i governs involucrats en negociacions de pau, en la redacció de constitucions després de conflictes o en qüestions de democràcia i governança.

El text assegura que "Espanya i Catalunya estan tancats en un debat legal sobre el dret de Catalunya de fer un referèndum i declarar la independència" però "per Europa, aquest debat legal domèstic és irrellevant". "Si els catalans escullen la independència, buscaran el reconeixement internacional com a estat independent en base a la voluntat del poble, no a les provisions de la constitució espanyola", afegeix.

"Europa està tractant el tema de la independència com una qüestió interna d'Espanya i el Regne Unit, un error que podria trencar la delicada unitat del continent", asseguren els experts en el seu informe. "Serà Europa, al final, la que decideixi si Catalunya serà un estat independent. La fòbia del continent a l'autodeterminació i la seva manca d'una política coherent respecte als nous estats independents, el deixa mal preparat per prendre aquesta decisió, que afectarà els mateixos fonaments d'Europa", destaca l'article.

Els experts especifiquen que "la llei internacional ni permet ni prohibeix als qui aspiren a ser un estat". "D'acord amb la llei internacional, un estat ha de tenir un territori amb una població subjecte al control d'un govern, un criteri que Catalunya complirà. També ha de ser sobirà, el que significa que altres estats l'han de reconèixer. I així es com el tema català es convertirà en un tema dels altres estats europeus", diuen.

El text de l'Atlantic Council argumenta que és "improbable" que "Europa com a globalitat negui el reconeixement a Catalunya" perquè "això crearia un conflicte al centre d'Europa" i "en molts països, el no reconeixement es percebria com un actitud antidemocràtica". "Seria extremadament difícil de justificar, tenint en compte que més d'una dotzena d'estats han estat reconeguts en els darrers 20 anys, i que és probable que Escòcia s'uneixi a la llista", argumenta l'informe.

Amb tot, els dos experts també afegeixen que també és "improbable" que Europa "reconegui Catalunya com a independent i l'admeti a la Unió Europea" perquè això podria "encoratjar més referèndums a Bèlgica, Xipre, Eslovàquia, Romania i possiblement Itàlia". En aquest sentit, els autors del text conclouen que "Europa probablement fracassarà a l'hora de desenvolupar una estratègia comuna, amb alguns estats reconeixent Catalunya i d'altres negant-li el reconeixement".
Mira també:
http://www.atlanticcouncil.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Esperançador article de L'Atlantic Council a favor de la República catalana europea
26 gen 2014
Ningú us ha demanat la opinió. La Independència també serà contra vosaltres gossos imperialistes.

IANQUIS FOTEU EL CAMP
Re: Esperançador article de L'Atlantic Council a favor de la República catalana europea
26 gen 2014
La independència serà del poble o no serà.

Ni UE
Ni OTAN
Sindicato Sindicat