Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Jornades sobre Anarquisme i Alliberament dels Pobles a Mallorca
14 des 2013
Hem trobat necessari realitzar unes jornades sobre l’anarquisme i l’alliberament dels pobles els dies 20 i 21 de desembre. Hem decidit fer-ho en dates pròximes al 31 de desembre, dia en que les tropes de Jaume I entraren dins Madina Mayurqa, oficialment anomenat avui dia Dia de l’Estendard. No per retre homenatge ni molt manco. Si no per debatre sobre la part de la que no se’n parla.
anar_web2.jpg
#file_1#

Són moltes les falses concepcions i fal·làcies que es tenen sobre l’anarquisme i les anarquistes. Generalment, això és fruit del desconeixement i part important d’aquest és fomentat per les mateixes llibertàries, que ens definim com a tals sense aprofundir en l’immens abast, tant temàtic com de corrents, que té l’anarquisme. Així es conformen els tòpics i la parafernàlia, quedant obsoletes en l’actualitat gran part de les dues coses.

És molt freqüent pensar que a l’anarquisme hi ha “buits” teòrics i especialment pràctics sobre determinats temes. I n’hi ha! Però n’hi ha que tenim en el present i no en el passat i viceversa. Aquests temes molts de pics són tractats de la pitjor manera, és a dir, com si fossin tabú i amb eslògans basts per desmuntar-los. Desgraciadament això encara és molt comú. Uns d’ells n’és l’alliberament dels pobles i tot lo relacionat: el nacionalisme, la llengua, la cultura, la tradició, etc.

En l’escenari en el qual ens trobam, Mallorca i l’actual situació política-territorial integrats en cos i ment dins l’Estat espanyol i Europa, en deriven molts de conflictes centrats en la despossessió de la cultura autònoma per una de global, el consumisme i l’individualisme més agressiu. Això en fets concrets es tradueix en una substitució lingüística, una pèrdua dels costums col·lectius, l’assimilació d’esquemes territorials arrelats en grans imperis i una infinitat de situacions imperceptibles per la població, ja que es troben al fons de l’imaginari col·lectiu i és molt costós traure-les d’aquest fons. Les anarquistes, o les que ens considerem anarquistes, no escapam d’aquesta ceguera encara que creguem tenir el conflicte superat amb el ‘’Ni banderes, Ni fronteres’’. De fet donada la situació actual on els conflictes anteriorment mencionats s’estan accentuant i cada cop floreixen més contradiccions, la resposta de l’entorn llibertari no s’està adequant a les exigències històriques. És més necessari que mai fugir de tot prejudici i plantejar juntes qüestions que són claus, encara que no ho paresquin, a l’hora de lluitar per una societat de persones i comunitats lliurement associades entre sí. Aquestes qüestions són la llengua, les tradicions, el marc territorial, la història col·lectiva i tot el que enquadra allò que denominam pobles, països i nacions.

Per tot això esmentat i més, hem trobat necessari realitzar unes jornades sobre l’anarquisme i l’alliberament dels pobles els dies 20 i 21 de desembre. Hem decidit fer-ho en dates pròximes al 31 de desembre, dia en que les tropes de Jaume I entraren dins Madina Mayurqa, oficialment anomenat avui dia Dia de l’Estendard. No per retre homenatge ni molt manco. Si no per debatre sobre la part de la que no se’n parla. També com de tot allò que hi ha darrere i davant, és a dir, a favor o en contra. Així com de les interrogants que planteja el fet de voler construir unes relacions territorials i personals lliures de tot tipus d’opressió.

Al llarg de les jornades es farà una xerrada/debat entorn de l’anarquisme i l’alliberament nacional, a mode d’introducció per el debat dins el moviment llibertari mallorquí. Un altre acte serà la intenció de crear un debat sobre la paradoxa que suposa la idea d’un anarquisme espanyol i, de la mateixa manera, una xerrada/debat sobre el 31D, la seva història i significat actual. També comptarem amb una lectura de poemes llibertaris en català de Felip Cortiella i el seu llibre Anarquines més sopar vegà durant el dos dies.

Esperem que aquestes jornades servesquin per obrir el debat i incentivar a què es mantengui i s’hi profunditzi. Però també per compartir un espai lliure de l’oci de consum on ens valem dels nostres mitjans per relacionar-nos.

Les jornades es realitzaran els dies 20 i 21 de desembre i seran al Local de la CNT-Estel Negre (C/Joan Alcover 54, baixos dreta).

Coordinadora Llibertària de Mallorca
Mira també:
http://coordinadorallibertariamallorca.cat/
http://contrainfo.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jornades sobre Anarquisme i Alliberament dels Pobles a Mallorca
14 des 2013
Bé per les jornades, però l'actitud a la defensiva de "Són moltes les falses concepcions i fal·làcies que es tenen sobre l’anarquisme i les anarquistes" ... escolteu, no són falses concepcions. En el sí de l'anarquisme català (és a dir, anarquistes que viuen i "treballen" als Països Catalans, per dir algo), hi ha diverses sensibilitats. La gent que parteix de l'alliberament nacional o dels pobles sense que signifiqui construir un nou estat, és totalment cert que està en creixement, ara, tampoc vingueu a dir que no hi ha anarquistes espanyolistes (igual que nhi ha de comunistes), que no són de fet encara massa presents en el sí de l'anarquisme i que són fal·làcies perquè "haberlos haylos", que dirien els gallecs.

A Euskal Herria, per exemple, la majoria de l'anarquisme no és ni molt menys com el d'aquí, i no per això són de l'esquerra abertzale. Allà qualsevol pot dir que és anarquista, que és d'Euskal Herria i que es caga en Sortu i tothom ho veu normal, aquí si algú comença parlant de "nosaltres anarquistes dels Països Catalans...." la gent ja el miraria amb cara de "uiiii, de quina CUP deu haver sortit aquest..." (almenys el tema de parlar en català en públic i fer agitació en aquesta llengua ja s'ha superat molt més que fa 10-15 anys, on el castellà era pràcticament llengua única).

I per cert, quan l'EI (llavors Catalunya Lliure) va instaurar la diada del 31-D (perquè va ser així, després altres sectors polítics tipus PSM, ERC, etc. s'han sumat) no era per retre homenatge a cap rei, sinó per a tenir l'excusa de que Mallorca tingués una diada.

Si vosaltres feu actes entorn el tema nacional amb motiu de la diada (com tots els altres sectors), ja és una victòria i es demostra l'encert de l'EI fa 20 anys en dotar a la illa de diada popular quan no hi havia.

Tot això a part de que Jaume I fos un genocida sense destacar a la resta de reis de la seva època.

Dit això, salut i ànims a la Coordinadora llibertària, ara mateix dels projectes que ofereix més prespectives pel món llibertari als Països Catalans.
Re: Jornades sobre Anarquisme i Alliberament dels Pobles a Mallorca
15 des 2013
Un cop més amb la FALÀCIA de "O ets pro-indepe o ets ESPANYOL".

Mira, ves a cagar, els Països Catalans, el Principat i tota aquesta delimitacions POLÍTIQUES a mí me la pelen tot i ser anarquista i no sentir cap simpatia per Espanya.

A més se't veu el llautó amb comentaris com el de Jaume I: evidentment que va ser un GENOCIDA i ja que tothom es dedica a fer-se palles entorn a la seva figura (i no a la qualsevol altre "rei de la seva época") cal deixar-ho ben clar.

O què pensaries que el 12 d'Octubre, quan sortim a denunciar el genocidi de la "conquesta d'Amèrica", també mencionessim de pas a Jaume I per contextualitzar?

Doncs això, menys tonteries de "haberlos haylo", simplement accepta que hi ha moltes llibertàries que mai comulgarem amb el nacionalisme de cap mena i menys encara quan l'objectiu sigui crear nous Estats enlloc de destruir-los.
Re: Jornades sobre Anarquisme i Alliberament dels Pobles a Mallorca
15 des 2013
Que sí que sí, el que vulguis, tothom ens hem entès.

No és el mateix un anarco de Negres Tempestes, o l'Ullal, o ni tan sols cal que sigui d'un col·lectiu específic, no és el mateix un que es mogui per Can Vies o pel Kasalet que per distrito VI. No és el mateix CNT Olot que Tarragona. No és el amteix CNT Mallorca que Sagunto, que ni tan sols el nom de la ciutat l'escriuen en la llengua pròpia.

Però ep, si tu vols exercir de estalinista dient que no existeixen diferències "en el partit", la "unitat espiritual de tots els anarquistes" en aquest tema és total, tu mateix@.

Els que ens volíem entendre, ja ens hem entès. La teva propaganda absurda te la deixo per tu.
Re: Jornades sobre Anarquisme i Alliberament dels Pobles a Mallorca
15 des 2013
Fixa't que parlo de JO i no de cap partit o unitat espiritual, tros de subnormal.

El que et dic és que no totes comulguem amb la vostra merda nacionalista i que acusar-nos de "ESPANYOLS" continua sent l'insult més pobre amb el que podrieu sortir, ho escriguis en una línea o en 18 aparentant que estàs argumentant alguna cosa.

Les que volem entendre ja ens entenem, les CUP pacten la pregunta de la consulta amb CiU i demés voltors el mateix dia que es desallotja el bloc okupat de Salt i que es readmet als mossos els 8 assassins d'en Benítez.

És aquest el vostre alliberament, que ens portareu de la maneta de les èlits catalanes, oi? Quin gran país independent que ens espera.
Re: Jornades sobre Anarquisme i Alliberament dels Pobles a Mallorca
15 des 2013
Jo vaig a Can vies i al Distrito VI i a tot arreu soc benvingut :)
Sindicat Terrassa