Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
12-O: esquema d’una jornada.
11 oct 2013
“No fan sinó despedaçar-les, matar-les, angustiar-les, afligir-les, atormentar-les i destruir-les per les estranyes i noves i diverses i mai aital vistes, ni llegides, ni escoltades, maneres de crueltat”: aquest acarnissament dels conquistadors castellans amb les persones americanes, inèdit fins la data, descrivia a la cort hispana el 1552 el monjo franciscà Bartolomé de las Casas, el primer denunciant del genocidi que van exercir els conquistadors als pobles americans des de la descoberta del continent, el 12 d’octubre del 1492. Una data que tornarà a celebrar enguany la dreta espanyolista dels Països Catalans. I per segon any, a Catalunya, el 12-O servirà per a que aquests sectors reivindiquin la unitat de l’Estat enfront de l’ampli clam pel dret a decidir.


Com el 2012, diversos grups d’ultradreta pretenen aprofitar aquestes manifestacions espanyolistes per presentar-se a la societat i guanyar adeptes, dissimulant el seu missatge entre el de la resta de mobilitzats. Però enguany, aquesta ultradreta dissimulada que pensa assistir a la plaça de Catalunya haurà de competir amb una ultradreta que no amaga el seu discurs violent i amenaçant i que es pensa tornar a trobar a Montjuïc, com cada any, però aquest cop reunificada en la plataforma la España en Marcha i revifada després d’acaparar l’atenció arran del seu atac a la seu de la Generalitat a Madrid. El 12-O servirà per prendre el pols a l’espanyolisme català, però també per observar com les plaques tectòniques de la ultradreta s’estan movent en ple procés pel dret a decidir i per comprovar si el discurs gens dissimulat de la España en Marcha qualla en una ultradreta catalana que darrerament havia fet esforços per adoptar aparences menys nostàlgiques.

Desplegament informatiu sobre el terreny. A la xarxa amb l'etiqueta #12ODirecta

La Directa ha organitzat un ampli dispositiu per, d’una banda, informar minut a minut dels esdeveniments de la jornada i, de l’altra, oferir-ne les claus per interpretar-la. Més enllà d’aquesta informació en profunditat, però, el mitjà també vol oferir a la seva comunitat informació de servei: en una jornada que entranya riscos, donada la presència d’elements ultres als carrers de Barcelona, la Directa monitoritzarà i informarà minut a minut els seus lectors dels perills que puguin sorgir. Per això, el mitjà informarà permanentment de la situació a través de l’etiqueta #12ODirecta.


08:00, plaça de Sants: el barri recupera el clam “no passaran”
El veïnat santsenc s’ha organitzat ràpidament davant de la intenció de la ultradreta més violenta de tornar a marxar pels carrers del barri. Després d’assaltar la seu de la Generalitat a Madrid durant la Diada, la España en Marcha, la plataforma sota la qual s’han agrupat des de fa uns mesos diversos grupuscles de la ultradreta madrilenya en resposta al sobiranisme, havia anunciat la seva intenció de marxar des de la plaça dels Països Catalans fins a Montjuïc el 12-O. Se sentien prou forts com per reprendre unes marxes que la ultradreta havia fet als anys noranta i havia hagut de deixar de fer davant la resposta veïnal santsenca. Una resposta que s’ha reactivat enguany davant de l’amenaça. Finalment, la marxa ha estat prohibida dins del barri de Sants i haurà de començar a la plaça d’Espanya, just sota les torres venecianes. La plataforma Sants Antifeixista, però, manté la convocatòria a concentrar-se des de les vuit del matí a la plaça de Sants, on hi haurà esmorzar i activitats.

11:00, plaça d’Espanya-12:00, plaça de Sant Jordi: la prova de foc de la España en Marcha
Arriba la prova de foc per a la España en Marcha. La convocatòria més nostàlgica i netament ultradretana del 12-O, la tradicional marxa des de la plaça d’Espanya fins a la plaça de Sant Jordi de Montjuïc i l’acte polític allà que se celebren des del 1983, servirà enguany per comprovar quanta atracció real a la capital catalana és capaç de suscitar aquesta plataforma sorgida a Madrid i especialment radicalitzada en contra de l’independentisme. Després d’acaparar titulars i tertúlies des del seu atac a la Diada, hom podrà observar si aquest discurs antiindependentista netament violent és capaç de fer reviscolar un acte que ha anat perdent força a mesura que els elements ultres autòctons han mirat de dissimular el seu discurs rere el populisme i han anat abandonant l’acte de Montjuïc.

11:30, carrer Aragó/Passeig de Gràcia: L’espanyolisme dividit
Una altra novetat d’aquest 12-O és la divisió dins d’un unionisme que, l’any passat, articulat entorn del ‘Moviment Cívic d’Espanya i Catalans’, era massa recent com per haver patit ja fractures. Poc després, però, es van celebrar eleccions autonòmiques, i la simpatia gens dissimulada del llavors cap visible del moviment, l’exregidor del PP Manel Parra, cap aquest partit, va incomodar alguns espanyolistes provinents del socialisme. Alguns d’aquests es van agrupar al ‘Moviment 12-O’, que convoca una marxa que arrencarà del carrer Aragó amb Passeig de Gràcia i anirà a parar a la plaça de Catalunya.

12:00, plaça de Catalunya: El PP, C’s, PxC, España2000, FE de las JONS i el Casal Tramuntana, de la mà
La casa gran de l’espanyolisme. Sota el lema ‘Som Catalunya. Somos España’, l’espanyolisme català es donarà cita per segon any al cor de Barcelona amb motiu del 12-O. Com l’any passat, el PP i C’s donen suport a la convocatòria. I això malgrat que, com l’any passat, està previst que vagin de la mà de PxC i del Casal Tramuntana. Aquesta entitat neofeixista, de fet, és una de les que millor ha contribuït a publicitar l’acte: l’entitat, que té la seu en un local del Clot que l’Ajuntament tolera malgrat no tenir llicència, ha demostrat el seu bon estat de salut desplegant una ingent tasca de difusió de la concentració: porta setmanes penjant cartells i repartint fulletons arreu de l’àrea metropolitana. Ni això ni la intenció de FE de las JONS i d’España2000 d’acudir a la plaça de Catalunya inquieten els organitzadors. El seu portaveu, l’exdiputat de Ciutadans José Domingo, ha assegurat que seran benvinguts tots aquells que no portin simbologia ultra. Una limitació que ja van saber acceptar l’any passat els activistes de PxC i del Tramuntana sense problemes a canvi de poder airejar el seu missatge al cor de Barcelona.

12:00, plaça Universitat: La resposta de la Plataforma Antifeixista...
No ho faran, però, sense resposta. A pocs metres de la plaça de Catalunya es concentraran, també al migdia, els ciutadans convocats per la Plataforma Antifeixista en el marc del que ha anomenat ‘Jornada de lluita antifeixista’. Serà la segona part d'un cartell d'activitats que s'inicia la tarda de divendres 11 d'octubre al recinte santsenc de Can Batlló. A partir de les 17:30h s'hi ha previst els parlaments de representants d'Antifaschistische Aktion Berlin,Coordinadora Antifascista de Madrid, Varsòvia Antifa i de l'escriptor i militant antifeixista rus Petr Silaev. Mitjançant una videoconferència també s'escoltaran les paraules de l'escriptor italià Guido Caldiron.

19:00, plaça de la Mercè: ...i la resposta de 12-O, res a celebrar
El 12-O de Barcelona servirà per fer aflorar la diversitat d’opcions i els matisos tant de l’espanyolisme conservador com de l’ultradretà. Però també, la pluralitat de respostes que la societat civil és capaç de donar al neofeixisme. Així, mentre la Plataforma Antifeixista ha optat per convocar una manifestació de rebuig al 12-O prop de la plaça de Catalunya i a la mateixa hora que la concentració de ‘Som Catalunya. Somos España’, altres entitats han optat per fer el mateix però amb més distància espacial i temporal. Diverses organitzacions socials i polítiques englobades dins la plataforma 12-O, res a celebrar, amb l'impuls de l'Assemblea Bolivariana de Catalunya i d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, han convocat un acte unitari a les set de la tarda a la plaça de la Mercè, amb parlaments i actuacions musicals de cantautors com Feliu Ventura, Meritxell Gené, Quico Pi de la Serra i Amadeus Casas o el palestí Nabil. El lema de la concentració és ’12 d’octubre, res a celebrar. No a la impunitat del feixisme. Contra el genocidi i el racisme. Per la sobirania dels pobles. Per la convivència i la diversitat’.

Tarragona: lluita per la memòria històrica
Si el 12-O les mirades se centraran en Barcelona, el 13-O ho faran sobre Tarragona: l’arquebisbat pretén homenatjar centenars d’eclesiàstics que van morir en la Guerra del 36, el que l’església va titllar en el seu moment de ‘croada’. Caldrà veure quants dels ultres empalmaran el 12-O a Barcelona amb la jornada tarragonina. Contra aquest homenatge massiu s’han organitzat dues plataformes a la capital del Camp, que han organitzat sengles protestes.

12 d’octubre, a les 18:00 a l’estàtua dels Despullats
Diversos col·lectius de l’Esquerra Independentista, com la CUP, Arran, el SEPC, i també organitzacions com la CGT, Revolta Global, el Brot Bord o l’Ateneu Llibertari Alomà pensen respondre a l’homenatge eclesiàstic amb una manifestació que recorrerà Tarragona en la vigília de la trobada organitzada per l’arquebisbat. En els dies previs, aquestes entitats han organitzat una campanya d’apostasies entre la ciutadania.

13 d’octubre, a les 11:00 al cementiri de Tarragona
Per un altre costat, la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat ha agrupat organitzacions com ICV, EUiA, JEV, AJ, CCOO, UGT, la JSC, l’Ateneu Republicà o l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona. L’entitat, que dijous va entregar a l’arquebisbe 1.700 firmes contra l’homenatge, organitza un homenatge a les víctimes del franquisme que se celebrarà de forma paral·lela a l’acte eclesiàstic al cementiri de la ciutat, on el règim afusellava i enterrava els lluitadors antifranquistes.

País Valencià: la visita de FE de las JONS

Alacant, 12:00, plaça de la Muntanyeta

España2000 se suma a la concentració de la plaça de Catalunya de Barcelona i alguns dels seus membres hi acudiran, però la seva agrupació a Alacant també ha convocat la seva pròpia manifestació amb motiu del 12-O. Després de la marxa i d’hissar la bandera espanyola, els militants pensen dinar a la seu alacantina del partit.

Vinaròs, 12:00, pèrgola del Passeig Marítim
Com PxC o el Casal Tramuntana, també FE de las JONS mira de desmarcar-se de la España en Marcha i dissimular més el seu discurs. Per això, el partit que es reclama hereu del de José Antonio Primo de Rivera pensa manifestar-se a la plaça de Catalunya de Barcelona, però també ha anunciat una marxa a Vinaròs. En tot cas, lluny de Montjuïc.
Mira també:
http://directa.cat/noticia/12-esquema-d%E2%80%99una-jornada

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat