Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Estudi de l'Estat
20 ago 2013
"L’”oblit” que l’Estat és el problema polític, econòmic i social principal de la nostra societat porta a un segon “oblit”, el de la noció i pràctica de la revolució. L’Estat és moltíssim més que una paraula de sis lletres. És l’exèrcit, la policia, l’aparell carcerari, els 16 ministeris, el fisc, el sistema d’adoctrinament i el capitalisme estatal. És, per tant, una minoria organitzada i armada per dominar i espoliar la gran majoria. L’Estat parlamentari no és millor que l’Estat feixista, només una mica diferent. En totes les seves formes és la negació de la llibertat. Posar fi a la seva existència creant un ordre polític autogovernat per mitjà d’assemblees populars sobiranes és la gran tasca de recuperació de la llibertat. La crítica d’aquells qui fan de l’Estat el remei a tots els mals, el PCE-IU per exemple, inclòs el remei al capitalisme, ha de fer-se mostrant que no hi ha capitalisme sense Estat i que l’Estat és el primer sosteniment del capital. Decisiva és la noció de revolució: contra l’Estat fins la seva total destrucció, per la llibertat, contra el capital."
'Estudi de l'Estat' és un assaig de Félix Rodrigo Mora que es va publicar per separat en articles al periòdic 'cnt', entre 2009 i 2010. L’any passat la federació local de Madrid de la CNT-AIT el va publicar en format llibret.

Recentment s'ha traduït al català.

Al marge de les polèmiques personals amb l'autor, no es pot ignorar una aportació com aquesta. Com van dir els companys de Madrid, ara per ara "dins del que podem anomenar “opositors al sistema capitalista” és impossible trobar una crítica a l’Estat d’aquestes magnituds". S'han de recollir les aportacions fetes a l'argumentari revolucionari.


http://docs.google.con/file/d/0B-ytYisS9kGgX2d5Uk55bWJlYjg
(Estudi de l'Estat.pdf)



PRÒLEG DE LA FEDERACIÓ LOCAL DE MADRID DE LA CNT-AIT

L’assaig que es presenta a continuació és un document innovador i summament interessant. Dins del que podem anomenar “opositors al sistema capitalista” és impossible trobar una crítica a l’Estat d’aquestes magnituds.

Per una banda, ens aporta una visió històrica de la construcció de l’Estat i més concretament de l’Estat modern i el sistema parlamentarista pel qual ens regim actualment. Analitza de manera audaç la relació que hi ha entre Estat i economia, entre Estat i capitalisme en les seves diferents fases, ja sigui més liberal o més intervencionista. I sobretot desmunta tòpics i mentides que, avui per avui, enmig d’aquesta gran crisi capitalista que més evidencia la misèria del sistema político-econòmic, segueixen donant-se com a veritats absolutes i ningú qüestiona, en un ampli ventall que va des de la socialdemocràcia clàssica a la denominada esquerra radical. No es desmunten tals tòpics de qualsevol manera sinó amb argumentacions raonades, fets històrics concrets i anàlisis de la realitat lúcides.

És allò estatal realment públic? Pot existir un Estat no capitalista? Quina és la funció i maquinària de l’Estat? És simplement la d’“administrar”, com innocentment es diu? Quines són les seves arrels històrico-filosòfiques? Fins quin punt és revolucionari demanar-li contínuament al “pare” Estat més lleis, més reformes, més “molles”? S’equivoquen el moviment antiglobalització i/o el 15M en presentar l’Estat com a un ens vàlid i bo que només està mal gestionat? Aquestes i altres moltes preguntes troben resposta en el text que a continuació comença.

Estudi de l’Estat en bona manera no és una anàlisi nova. En la seva essència guarda similitud amb l’anàlisi clàssic de l’Estat que poguessin fer en un altre moment autors com Bakunin, Kropotkin, Anselmo Lorenzo, Reclus, Malatesta... Però sí que aporta interessants dades i reflexions noves que analitzen el paper de l’Estat fins els nostres dies i ofereix raonaments en concretats sobre l’error que suposa creure fermament en l’estructura de l’Estat fins i tot des de postulats que es denominen “antisistema”.

En els temps que corren és quasi un “delicte”, inclús en cercles “crítics amb el sistema”, atacar l’Estat en totes les seves vessants. S’ha donat per descomptat, a través de tants canals, que l’Estat és bo i necessari, que s’és un supervivent al dir el contrari. Per això aquest assaig és també valent.


Federació Local de Madrid de la CNT-AIT
Octubre de 2012

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Estudi de l'Estat
20 ago 2013
El texto sobre el estado, es otro más. ¿Que se ha traducido al catalán?, enhorabuena, pero como aportación, no hay nada nuevo que no se haya dicho ya en otro momento. Prefiero la manera de expresarlo de Agustín García Calvo, que por lo menos te hacía reflexionar y cuestionar los discursos del poder que las masas perfectamente formadas por los medios, convertían en opinión publicada, como si fuese popular.

Estado y capital, hace tiempo que se sabe que es uno y no veintiuno. Aunque algunos en la CNT, sigan creyendo que son entidades separadas y que uno "regulariza" al otro...

Quizás si reconocieran esa unidad, deberían de cambiar sus estrategias.
Re: Estudi de l'Estat
21 ago 2013
Ojalá fueran "algunos de CNT" y no la mayoría de gentes de los movimientos sindicales y sociales.
Re: Estudi de l'Estat
21 ago 2013
Me refería a "algunos de CNT", porque es la Federación Local de Madrid de la CNT-AIT quien hace la intro. Por lo menos en Madrid, su federación local, lo tiene claro.

¿Los movimientos sociales? Ese término es tan amplio, que cabe desde el "Arcadi Forcades" hasta "el cojo mantecas", y frente a tanta ambigüedad no es aconsejable generalizar. Sin embargo en CNT, sea de donde sea, deberían de tener las cosas más claras, y no es así.

Estamos como estamos, y todo tiene su explicación lógica.
Re: Estudi de l'Estat
22 ago 2013
Yo creo que hoy sí que se puede generalizar: los movimientos sociales (incluídos Arcadi Forcades, aunque no me refería a ellos) anticapitalistas plantean un anticapitalismo antineoliberal, contra los recortes salariales y de subvenciones y migas estatales, las reformas laborales, por el "Estado de bienestar". Sólo.

No, también, contra el capitalismo como propiedad privada y trabajo asalariado y contra el Estado, sustento básico del capitalismo, como argumenta el ensayo.

Sí, creo que sí que se puede generalizar en ese sentido.

Igual que el verdadero antifascismo es anticapitalista, el verdadero anticapitalismo va contra (y no con) el Estado.

El capitalismo siempre generará fascismo. Como el Estado siempre generará y mantendrá al capitalismo (convencional o de "socialista" de Estado).

Saludos y salut

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more