Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Els torturados de 4camins han estat CONDEMNATS!!
02 jul 2013
Condemnats sis funcionaris de presons per maltractar reclusos. Tres anys i mig de reclusió per a l'exsubdirector mèdic de Quatre Camins. Els acusats van agredir i van vexar els presos després d'un motí el 2004
4M_2_(maria zendre).jpg
L'Audiència de Barcelona ha condemnat sis funcionaris de presons per maltractar un grup de reclusos de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, després d'un motí. El tribunal ha imposat una pena de tres anys i mig de presó, multes que pugen a 1.050 euros i inhabilitació professional a l'exsubdirector mèdic del centre penitenciari Xavier Martínez Redondo per set delictes d'atemptat contra la integritat moral i set faltes de lesions. Aquesta condemna, que pot ser recorreguda, comporta l'ingrés a la presó de Martínez Redondo, encara que, segons detalla la sentència, el màxim de compliment seria de 18 mesos.

Els magistrats han condemnat la resta de funcionaris a penes d'entre quatre mesos i un any de presó, a més d'inhabilitació i, en alguns casos, multa. Això sí, el tribunal els ha rebaixat a tots les penes previstes al Codi Penal per al delicte d'atemptat contra la integritat a l'aplicar-los l'atenuant de dilacions indegudes en la tramitació del procés judicial. La sentència, a més, no accepta la tesi de la fiscalia i de les acusacions que les agressions i vexacions sofertes pels reclusos de Quatre Camins eren tortures.

El tribunal va notificar ahir a la fiscalia i als advocats la decisió, però no la resolució completa, de manera que hauran d'esperar fins avui per conèixer exactament els arguments pels quals es condemna els sis funcionari de presons. En la sentència es recull que l'exsubdirector de Quatre Camins i una funcionària acusada hauran d'indemnitzar amb quantitats simbòliques (de 250 a 750 euros) els set reclusos que van ser maltractats. La Generalitat ha estat condemnada com a responsable civil subsidiària. És a dir, que en cas que els funcionaris no paguin les indemnitzacions se n'haurà de fer càrrec l'Administració.

DES DE LES CEL·LES / El 30 d'abril del 2004, una sèrie d'altercats a la presó de Quatre Camins van desembocar en un motí. Els reclusos van agredir diversos funcionaris (un subdirector va resultar ferit greu) i durant tres hores van retenir com a ostatge un d'ells. Després de sufocar la revolta, les autoritats penitenciàries van decidir traslladar a una altra presó els presos que havien participat en els incidents. A mitjanit va començar l'operació. L'acusació sosté que durant el trasllat de les cel·les al departament d'ingressos, els funcionaris van formar un passadís perquè els reclusos passessin pel mig i així pegar-los, insultar-los i vexar-los. En aquest departament es van repetir les agressions.

En la declaració al judici, l'exsubdirector Xavier Martínez Redondo va assegurar que no havia vist cap funcionari usar la porra reglamentària, però sí que va admetre que hi va haver «certa contundència en les accions. Si un pres venia pel passadís i no volia caminar, se l'ajudava perquè caminés més ràpid». No obstant, almenys tres reclusos que van testificar en la vista van assenyalar expressament aquest cap de presons com una de les persones que els havia agredit. «Em pegava per l'esquena», va dir un.
Mira també:
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/condemnats-sis-funcionaris-presons-per-maltractar-reclusos-2453737

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els torturados de 4camins han estat CONDEMNATS!!
02 jul 2013
perdó pel titular, és l'emoció: TORTURADORS
Re: Els torturados de 4camins han estat CONDEMNATS!!
02 jul 2013
Sí, però realment les condemnes han sigut una broma, només el subdirector mèdic haurà de passar per presó (i complirà un màxim de 18 mesos, que ja veurem en què es quedaran).

El més decepcionant però, no és l'absència de condemnes dures (cosa que tampoc es demanava) sinó que s'hagi desestimat la calificació dels fets com a "TORTURES", quedant-se en "maltractaments" alhora que s'ha tapat bona part del que va succeïr abans, durant i després del motí.

En fi, ja sabem com funciona la "justícia democràtica".
Re: Els torturados de 4camins han estat CONDEMNATS!!
02 jul 2013
la inabilitació laboral del director mèdic només és per 12 anys, no?
Re: Els torturados de 4camins han estat CONDEMNATS!!
04 jul 2013
cap sentència em farà creure
Re: Els torturados de 4camins han estat CONDEMNATS!!
04 jul 2013
Se ha recurrido la sentencia?
Es firme?
Sindicat