Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
El col·lectiu LGTB marxa a Istanbul per fer-se visible
25 jun 2013
Milers de banderes de l'arc de sant martí van omplir avui el cèntric carrer Istiklal, artèria comercial d'Istanbul, en una marxa convocada pel col·lectiu transsexual i recolzada per més de 5.000 persones. La manifestació, que lluïa l'eloqüent lema "Pa, Justícia, Llibertat", tenia l'objectiu de denunciar la situació del col · lectiu LGTB en general i el transsexual en concret, al país otomà, on l'homofòbia està present en el dia a dia , fins i tot per part d'estaments oficials. La comunitat LGTB tot i ser legal, segueix exposada a l'arbitrarietat policial i al rebuig social que origina crims d'odi.

Des de la pròpia convocatòria, amb el logotip d'una màscara de gas, l'esdeveniment es va integrar en les protestes antigovernamentals que han agitat Turquia durant les últimes tres setmanes. Els participants, que van començar la seva marxa a l'emblemàtica plaça de Taksim, reprendre els eslògans cantats durant els dies passats, combinant-los amb balls i notes de color, així com consignes pròpies de la comunitat LGTB.

"Sóc aquí per donar suport al col·lectiu transsexual que segueix sotmès a la discriminació social i política", explicava Bahar, una arquitecta que participava en la marxa sota la bandera de l'arc iris. Bahar ha explicat que la participació destacada de grups homosexuals i transsexuals a l'acampada de protesta del parc Gezi és perquè són un dels col·lectius que més pateixen sota l'actual govern, d'orientació islamista. "El govern oprimeix a tots els que no corresponguin al seu ideari social: a les kurds, a les dones i per descomptat als homosexuals i transsexuals, i per això tots s'han units ara en les protestes", ha afirmat. "És la primera vegada a Turquia que hi ha un conjunt tan ampli que inclou tot tipus de moviments polítics i socials units en un front comú, i passa després d'una dècada en la qual la societat semblava estar despolititzada", va analitzar la arquitecta. També Gizem, una estudiant que havia participat en l'acampada del parc Gezi abans del seu desallotjament, la setmana passada, va assenyalar que l'experiència de les protestes havia unit enormement els diferents grups socials. "Hi havia una molt bona acceptació dels homosexuals al campament de Gezi", va assegurar, radiant. "Conviure allà va fer que persones molt diverses s'acostumessin al col·lectiu gai, lesbià i transsexual, i ara ho accepten molt millor que abans ", ha conclòs. Nombrosos cartells en la marxa reivindicaven els drets dels transsexuals en llengua kurda, i en la pancarta principal s'unien les llengües turca, kurda i armènia.




Fotografies de marxa:
https://twitter.con/lambda_istanbul/media/grid

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat