Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Gener»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Manifest PUDUP Vaga 28-F
22 feb 2013
Manifest de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) convocant a la vaga general d'ensenyament del 28 de febrer
Estudiants, professorat i PAS som plenament conscients de l’emergència social que viuen els nostres centres educatius. I d’aquí sorgeix la necessitat de donar una resposta contundent capaç de provocar un viratge de les actuals polítiques neoliberals que ens regeixen, a través de les quals precaritzen les nostres vides i les de les generacions que vindran –retallant conquestes laborals i salarials, desnonant-nos, privatitzant serveis públics, reprimint-nos…–, disfressant-ho de normalitat i intentant generar por. Es tracta de polítiques han estat imposades públicament pels governs espanyol i català, però la comunitat universitària sap que no són més que els titelles de les altes esferes financeres. Aquests mateixos que ens faran pagar un deute aliè mentre transformen l’educació en una eina de reproducció social del capitalisme, d’adoctrinament ideològic i de creació de mà d’obra.

En aquest sentit, l’alienació i el control social esdevenen els principals objectius de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) impulsada pel ministre José Ignacio Wert. Aquesta reforma potencia la segregació sexista tot legalitzant el finançament dels centres que segreguen per criteris biològics l’alumnat, i serveix per eliminar la immersió lingüística en català a la nostra societat. Però no només això, sinó que la LOMQE segrega l’estudiantat d’acord amb la seva classe social, tot equiparant la condició de classe amb la capacitat per estudiar, alhora que implanta un sistema de jerarquització dels centres educatius –tal com ho fa la Llei d’Educació de Catalunya (LEC)–. Així mateix, s’assegura un sistema educatiu mercantilista en què la competitivitat entre centres –i entre estudiants– n’esdevé un dels pilars bàsics. S’incrementen desorbitadament els preus públics i es redueixen els ajuts i les beques dràsticament, de manera que s’impossibilita l’accés general de les classes populars a l’educació superior. Així s’avança en la privatització de l’educació, ja que es fomenta el negoci educatiu, excloent explícitament de l’educació bàsica tota l’etapa d’educació infantil, els batxillerats, els graus mitjans i superiors i el règim especial.

Pel que fa a la universitat, l’estratègia és idèntica. Com ja fa temps que denunciem, el Procés de Bolonya continua amb l’Estratègia Universitat 2015. La finalitat bàsica rau a inserir la universitat dins dels circuits empresarials i, per fer-ho, se’n redefineixen els sistemes de governança i de finançament. Per una banda, els representants de les elits econòmiques estan duent a terme, en silenci, una reforma del sistema de governança universitari. Pretenen restar encara més competències als òrgans de govern més representatius mentre, sense vergonya, obren les portes als representants del món empresarial, als quals atorguen un gran poder de decisió sobre el nostre coneixement. D’aquesta manera, deixen que siguin les empreses les que decideixin d’una manera determinant l’oferta docent de les nostres carreres, basant els objectes del nostre coneixement en termes d’“eficiència”. Tot això ho fan amb la clara voluntat d’establir la verticalitat en la presa de decisions i eliminar els magres rastres de democràcia que podia conservar la universitat, que volen transformar a semblança d’una empresa.

Per l’altra banda, si bé històricament l’Estat espanyol ja ha destacat per la manca d’inversió pública en l’educació, la situació s’agreuja en temps de reconcentració del capital. S’han dut a terme retallades dràstiques dels pressupostos en educació (reduïts un 46’2% en els darrers dos anys) i R+D+I (reduïts un 40% en els darrers quatre anys), que han comportat la supressió quasi total del sistema d’ajuts i beques i l’eliminació de les beques de mobilitat Sèneca i Erasmus, entre d’altres. I encara més: han creat l’escenari perfecte per justificar la necessitat de recórrer al finançament privat que tant predicaven. D’aquesta manera, al darrer any hem vist un augment descarat de taxes universitàries, la qual cosa ha dut moltes estudiants a no poder accedir o continuar amb els estudis, d’altres a matricular-se en menys crèdits, i d’altres a sol•licitar crèdits bancaris per accedir a l’ensenyament superior. Però les que ja no poden estudiar no són les úniques que ja no hi són: no podem ometre-hi els acomiadaments massius de professorat i PAS que s’han produït (més d’un miler en dos anys), alhora que aquelles que encara no han estat expulsades dels seus llocs de treball han quedat relegades a la precarietat laboral.

Totes les dades anteriors evidencien que el sistema educatiu públic està sota el control del sistema financer i que deixa de donar resposta a les necessitats socials per situar-se sota els designis del mercat i resoldre les necessitats del sistema capitalista neoliberal. Des de la PUDUP ens oposem radicalment a aquest model, i advoquem per una transformació del sistema educatiu com a espai de creació conjunta del coneixement i de desenvolupament humà i social. Volem un sistema educatiu al servei de les classes populars, al qual puguin accedir totes les persones, un sistema educatiu amb l’objectiu de combatre la inferiorització de la majoria popular i de construir una societat basada en la igualtat, la llibertat, la democràcia i la justícia social.

No volem pagar el seu deute amb la nostra educació. Per tant, anunciem un cicle de lluita que s’iniciarà amb la vaga del dia 28F i amb un seguit d’accions prèvies, i que s’estendrà fins a aconseguir la derogació de la LOMQE, la destitució del ministre Wert, la retirada de les taxes imposades i la construcció d’un sistema educatiu públic i gratuït que respongui a les veritables necessitats de la majoria social.

SORTIM ALS CARRERS PER RETORNAR L’EDUCACIÓ A LA SOCIETAT I LA SOCIETAT A L’EDUCACIÓ!

NINGÚ A LES AULES, TOTES AL CARRER!

12.30h MANIFESTACIÓ A PLAÇA UNIVERSITAT.

17.30h CONCENTRACIÓ a la UPF-Ciutadella en suport a la MARXA CONTRA L’ATUR que acabarà al Parlament.

Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP)

9 de febrer del 2013
Mira també:
http://reconstruimlapublica.wordpress.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest PUDUP Vaga 28-F
23 feb 2013
Volem un Estat i un Capitalisme super-guais que ens paguin quasi tota la carrera universitària, beques, i que ens garanteixin una bona feina de classe mitja del Primer Món!! Que si em trec una carrera i acabo a l'atur... Diré que han segrestat la democràcia!!

El moviment estudiantil avui en dia és bàsicament reaccionari, ja que no té res de revolucionari.
Re: Manifest PUDUP Vaga 28-F
23 feb 2013
Vull manifestar que està ocorrent un petit gir en el sí de la PUDUP cap a la radicalització de les idees, (anar a l'arrel d'aquestes) Encara crec que estem lluny d'on penso que hauríem d'arribar si volem fer una canvi real i profund però veig els passos que s'estàn donant, parlant ja d'èlits econòmiques.
quan diu un estat al "servei de les classes populars" No penso que hagi d'estar-ne al servi, han de ser exactament les classes populars i això només pot ser per un sistema de presa de decisions horitzontal!
Re: Manifest PUDUP Vaga 28-F
23 feb 2013
obviament la pudup no es perfecte, es la coordinació de totes les assemblees que tenen moltes sensibilitats diferents. Ara bé, a pesar de les diferents sensibilitats, totes les assemblees son anticapitalistes. I sobre el que diu confidents de la policia: es un insult repugnant
Re: Manifest PUDUP Vaga 28-F
23 feb 2013
i per cert, en cap moment diu un estat en servei de les classes populars
Re: Manifest PUDUP Vaga 28-F
23 feb 2013
La PUDUP apesta, es inegable, pero no por eso todos somos refors. Si fueran todos refors te aseguro que haun seria peor. Algo se esta moviendo en el seno de algunas asambleas y en poco tiempo se vera y se superara la estupidez de luchar por la publica dentro de un estado y sistema capitalista. No todos buscamos el fortalicimiento de las clases medias. Hay algunos que aun queremos acavar con las clases.
Re: Manifest PUDUP Vaga 28-F
26 feb 2013
hay que estructurar desde abajo un movimiento estudiantil capaz de plantarle cara a los gobiernos y al capitalismo, como en Chile, como en Quebec. capaz de organizar huelgas indefinidas de meses sin decaer y capaz de cambiar la agenda de un gobierno. Eso es lo que nos debe preocupar y no las peleas internas entre sectores de las asambleas

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more