Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
>>> El SEPC davant la pèrdua de democràcia a les universitats
28 jul 2012
Ja tenim aquí el que feia temps que veníem anunciant: el desplegament de la Estratègia Universitària 2015 arriba a una nova fase, en la que la pseudodemocràcia de façana dins les universitats públiques del Principat serà suprimida, i segurament la resta d'universitats dels Països Catalans no trigaran en seguir-les.
pancartamaniestudiantil3d09marcmiras.jpg
Segons les intencions que ha mostrat el secretari d'universitats, Antoni Castellà, la Generalitat de Catalunya té la intenció de suprimir els processos electorals per escollir els rectors i degans així com pretén escollir-los sense tenir en compte la veu dels estudiants i el conjunt de la comunitat educativa, que es veuran expulsats de la majoria d'espais de presa de decisió, i tan sols estaran dins els òrgans de caràcter consultiu. D'aquesta manera, els rectors i degans, no tindran la necessitat de rendir comptes a la comunitat universitària, sinó a la Generalitat que és qui tindrà la facultat de poder posar-los o treure del càrrec, facilitant així que les mesures que puguin crear més descontent entre els diferents sectors presents a les universitats puguin ser aplicats amb més facilitat, tot i que els diferents degans i rectors que hem tingut fins ara, han acatat sense gaire oposició fins hi tot amb entusiasme, en alguns casos, l’elevada quantitat de polítiques privatitzadores dels diferents governs.
El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans sempre ha denunciat la manca de democràcia dins les universitats públiques catalanes. Sempre hem denunciat que els Consells, les Juntes i el Claustre són òrgans buits de poder, on degut a la representació de caràcter estamental, el poder de decisió dels estudiants, del professorat i del PAS, és a dir, dels treballadors i classes populars dels centres educatius, sempre ha estat en minoria; arribant a situacions esperpèntiques com la que es va veure en les últimes eleccions a rector a la Universitat Autònoma de Barcelona, on el candidat d'esquerres Pere Solà, malgrat aconseguir el 70% dels vots no va obtenir el càrrec. Però tot i així, aquesta nova mesura mostra que el Govern de la Generalitat de Catalunya ja no té intenció ni de fer veure que la legitimitat dels òrgans de decisió de les Universitats Públiques prové de la voluntat dels membres de la comunitat educativa.

El Govern de CiU, aprofundeix en el seu caràcter antipopular, mostrant obertament que la democràcia és un concepte oposat a la “Excel·lència” que defensa i evidencia que la seva intenció no és una universitat vinculada a les necessitats de les classes populars, la majoria de la societat catalana, sinó a les necessitats del Poder Financer i Empresarial.

Malgrat que des de fa temps alguns grups han intentat lligar la lluita dels estudiants a aquestes institucions buides de poder i contingut, des del SEPC sempre hem defensat activament l'organització dels estudiants al marge d'aquestes institucions, i el moviment estudiantil, i també alguns sectors de PAS i PDI, ha sabut dotar-se d'òrgans de contrapoder popular dins les universitats, com són les Assemblees de Facultat, des d'on canalitzar la nostra lluita i començar a construir la Universitat Popular. És per això que renovem el nostre compromís ara més que mai amb aquests òrgans de base, i fem una crida a tota la comunitat universitària a organitzar-se per plantar cara als atacs que precaritzen la universitat pública.

El Govern de la Generalitat de Catalunya demostra que no és que no ens escolti, sinó que no ens vol escoltar, sembla que l'època de fer-nos sentir ja s'ha acabat i que ara, més que mai, la lluita és l'únic camí.

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
25 de juliol del 2012
Mira també:
http://www.sepc.cat/continguts/contingut/democraciazero.php

This work is in the public domain
Sindicat