Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[Recull] Milers d'estudiants prenen els carrers dels Països Catalans per defensar la universitat pública
02 mar 2012
Hi hagué manifestacions a força ciutats de tot el país · La protesta va acabar amb incidents a Barcelona
1.jpg
2.jpg
3.jpg
(Fotos de Barcelona i València, on es van registrar les mobilitzacions més importants).

Milers d'estudiants van sortir ahir al carrer, a tot el país, per contestar les retallades i el nou model de governança. A Barcelona la manifestació va avançar pel centre, sota el lema 'No pagarem la seva estafa, Salvem la universitat pública'. El punt de tensió (http://www.vilaweb.cat/noticia/3990678/20120229/centenars-manifestants-c) va arribar davant la Borsa de Barcelona, quan alguns manifestants van tirar pedres i pintura als mossos que custodiaven l'edifici.


La manifestació de Barcelona va transcórrer amb normalitat fins al final, però llavors un grup es va separar de la manifestació i va anar a la seu de la Borsa de Barcelona. D'acord amb el relat d'alguns testimonis a Twitter, hi va haver escomeses policíaques a l'entrada de la UB pel carrer de la Diputació, hi hagué contenidors cremats al carrer d'Enric Granados i els mossos van detenir dos manifestants.

Gentada a València

El centre de València es va omplir amb una gernació presidida per una pancarta que deia: 'Un ensenyament públic i de qualitat'. I centenars d'estudiants van col·lapsar el trànsit del centre de València durant tres hores, després de la manifestació de migdia. Cap a les tres, quan la manifestació multitudinària ja s'havia acabat, un grup va tallar el trànsit al carrer de Xàtiva, davant l'IES Lluís Vives, i al cap de poc un miler de concentrats van anar a demanar la dimissió de Paula Sánchez de León davant la seu de la delegació del govern. Després de passar per la casa gran i per la ronda interior, van anar fins a la seu del PP, on van fer una plantada; finalment, van tornar a l'IES Lluís Vives.

A Palma, més d'un miler d'estudiants van anar fins al Consolat de Mar escandint 'Seva és la crisi, nostra és la lluita'.

De manifestacions, n'hi hagué a desenes de poblacions més: Alacant, Castelló, Girona, Lleida, Manresa, Sabadell, Tarragona, Vilafranca del Penedès, etc.

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP http://reconstruimlapublica.wordpress.com/) havia cridat a fer vaga a les universitats públiques catalanes contra les retallades i el nou model de governança. I dimarts al vespre ja hi hagué tancades en algunes universitats i instituts de tot el país. La vaga, acompanyada de les manifestacions, tenia el suport de sindicats d'estudiants, com el SEPC (http://www.sepc.cat/continguts/acte/29FVaga.php), i del personal d'administració i serveis i docent i investigador (PAS i PDI).

A Catalunya, segons la secretaria d'Universitats i Recerca, la vaga va tenir un efecte desigual, segons l'acció de grups dels piquets que van blocar l'entrada als campus. Tot i amb això, a la majoria de campus hi va haver normalitat. La universitat més afectada va ser la UAB, on professors, personal i estudiants que no secundaven la vaga no pogueren arribar-hi perquè van trobar-se els accessos per carretera i per FGC blocats. També els campus de la UB, de la UPF o de la UdG foren afectats pels piquets.

Tancada al rectorat de la UB

Els estudiants que ahir al matí van ocupar el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) van decidir de passar-hi la nit en una assemblea tinguda a la tarda, segons que van dir alguns manifestants. Ahir a la tarda hi havia al rectorat mig centenar d'estudiants.

La Universitat de Barcelona va presentar una denúncia per patrimoni històric malmès, segons que va manifestar en un comunicat (http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2012/02/093.html): un grup de persones 'ha trencat i fet malbé una part del patrimoni històric' de la institució i 'ha posat en perill la seguretat dels membres de la comunitat universitària' que treballaven a l'edifici històric.

Els motius

El manifest (http://reconstruimlapublica.wordpress.com/adhesions-2/novetats/) de la Plataforma explica el motiu de la vaga: contestar les retallades dels pressupostos universitaris, l'acomiadament de professors, l'augment de les taxes dels estudis i el nou model de governança.

Els estudiants ja havien fet una protesta prèvia el dia abans davant el Departament d'Economia i Coneixement (http://www.vilaweb.cat/noticia/3990111/20120228/queden-llibertat-dos-est); fins i tot havien provat d'entrar-hi per manifestar al conseller Andreu Mas-Colell l'oposició 'al nou model de governança que suspèn el dret de l'educació pública'. Però l'acció no es va poder consumar perquè els mossos antiavalots van barrar-los l'entrada i van detenir dos estudiants --que després foren deixats en llibertat.
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/noticia/3990784/20120301/milers-destudiants-surten-carrer-defensar-universitat-publica.html
http://www.llibertat.cat/2012/02/la-primavera-estudiantil-porta-la-revolta-als-carrers-dels-paisos-catalans-16857

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Recull] Milers d'estudiants prenen els carrers dels Països Catalans per defensar la universitat pública
02 mar 2012
Palma.jpg
castelló.jpg
Vilafranca.jpg
Manresa.jpg
tortosa.jpg
Fotos de: Palma, Castelló, Vilafranca, Manresa i Tortosa
Re: [Recull] Milers d'estudiants prenen els carrers dels Països Catalans per defensar la universitat pública
02 mar 2012
Girona.jpg
alacant.jpg
Igualada.jpg
Tarragona.jpg
Olot.jpg
Fotos de: Girona, Alacant, Igualada, Tarragona i Olot
Re: [Recull] Milers d'estudiants prenen els carrers dels Països Catalans per defensar la universitat pública
02 mar 2012
Lleida.jpg
Lleida
Re: [Recull] Milers d'estudiants prenen els carrers dels Països Catalans per defensar la universitat pública
02 mar 2012
Perdoneu, però aquest recull és totalment FALS almenys pel que respecte a la manifestació de Barcelona.

Hi havia 3 parades programades durant la marxa, la primera d'elles a La Borsa on mil·lers de manifestants es van quedar assenyalant els culpables (banquers, sector financer) mentre aplaudien cada pedrada que queia. Allà els mossos van carregar dispersant la multitud i impedint que les 2 parades restants es duguessin a terme, acabant llavors amb la gent que no havia rebut les càrregues ocupant el rectorat com a cloenda d'una molt breu manifestació.
Re: [Recull] Milers d'estudiants prenen els carrers dels Països Catalans per defensar la universitat pública
02 mar 2012
PFFF, que és el que és fals?

El recull és SOBRETOT d'imatges de mobilitzacions locals, ja que tant els grans mitjans com fins i tot els alternatius NOMÉS parlen de la gran (o les grans) urb: Barcelona i València.

El recull es per mostrar que també als pobles o a ciutats més petites, lluny del model centralista, hi ha gent que lluita.

En quan a la crònica és un copy-paste de vilaweb. No entenc doncs on està la falsedat del recull d'imatges...
Sindicat