Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: antifeixisme
30 anys de foscor
04 feb 2012
L'any 1969 es va començar a gestar un llibre, que no veuria la llum fins l'any 1977, "Els Talps" un treball de Jesús Trobado i de Manuel Leguineche.

Unes històries que es van conèixer en aquesta època de l'anomenada "Transacció".
sala26.jpg
L'any 1969 es va començar a gestar un llibre, que no veuria la llum fins l'any 1977, "Els Talps" un treball de Jesús Trobado i de Manuel Leguineche.

Unes històries que es van conèixer en aquesta època de l'anomenada "Transacció".

Un llibre ple de reculls i relats de supervivències de gran valor en aquesta llarga nit de la dictadura franquista, i mai més ben dit, doncs van ser talps en les foscors de l'interior més espès.

Uns textos que després de llegir, un sentia la necessitat de posar imatges a aquestes històries que a part de ser memòria històrica, tenien un aire de novel • la negra, una cosa així com si estiguessin demanant a crits ser el guió d'una pel • lícula.

Aquestes imatges han arribat ara de la mà de Manuel H. Martín, que ja té en el seu bagatge una bona experiència de direcció de documentals i curtmetratges.

"El documental navega entre vinyetes, però no és una història per als amants del còmic, és una història universal, angoixant i intrigant, que segueix una línia narrativa clàssica i té un llenguatge senzill i directe que manté l'espectador a la butaca des de l'inici fins als crèdits "

El protagonista és Manuel Cortés Quero, conegut com "El talp de Mijas". Manuel Cortés va ser l'últim alcalde republicà (PSOE) de l'Ajuntament de Mijas (Màlaga), entre el 3 de març de 1936 i el 23 de novembre d'aquest mateix any. En començar la Guerra Civil fuig de la seva ciutat, fins que torna una nit de novembre de 1939 a casa seva. Allà estarà amagat fins l'11 d'abril de 1969, quan a la ràdio anuncien que el Govern concedia el perdó per als delictes comesos des del 18 de juliol de 1936 i l'1 d'abril de 1939.

Per a la representació de Manuel Corts, el director es comptat amb la caracterització de l'actor Juan Diego en els dibuixos d'animació i en el doblatge de la veu.

L'altra protagonista és la fidel companya de Manuel Corts en tots aquests anys, la seva dona, Juliana Montero, personatge sota el qual un referent i ha posat la seva veu l'actriu Ana Fernández.

El documental combina la recreació d'animacions, amb entrevistes a familiars de "Topos", a historiadors, memorialistes i autors de llibres com "Els Talps" o "Amagat. El calvari de Manuel Corts ".

30 anys de foscor és un documental en forma de còmic, una pel • lícula d'animació o una història gràfica animada, amb qualsevol apel • latiu és sobretot una història necessària.

La pel • lícula

30 anys de foscor no és un documental sobre la Guerra Civil espanyola. Va més enllà. Parla dels anys posteriors a la guerra i en aquest sentit no es tracta d'un dels documentals que s'acosten al conflicte bèl • lic. El pitjor de les guerres no està només en les víctimes que causen, sinó en les conseqüències que provoquen. Com altres països, Espanya va viure una etapa de règim dictatorial que trepitjar els drets humans. I, mentre davant el món es mostrava un país que vivia un procés de modernització, a l'interior de les cases dels "talps" es vivia l'autèntic drama de la pèrdua de la llibertat.

Els historiadors ens han dit que la Guerra Civil espanyola va acabar el 1939. Per als "talps" la guerra va acabar molt més tard, trenta anys després, el 1969, quan un document publicat al BOE "perdonava" els suposats "crims" que havien comès.

La història dels anomenats "talps" espanyols té un paral • lelisme amb altres coneguts "encierros" provocats per la repressió. L'adolescent Anna Frank va estar amagada amb la seva família durant dos anys i mig a Amsterdam, el soldat Soichi Yokoi va romandre 28 anys en una caverna sense saber que la segona guerra mundial ja havia acabat; l'activista polític Nelson Mandela va romandre a la presó durant 27 anys , víctima de l'apartheid, la líder opositora birmana Aung San Sun Kyi va ser alliberada a finals de 2010 després de passar 15 anys d'arrest domiciliari.

La història dels "talps" segueix sent actual.
Mira també:
http://loquesomos.org/
http://loquesomos.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2167%3A30-anos-de-oscuridad&catid=111%3Agalileo&Itemid=55&la

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat