Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral
Parecon: la vida després del capitalisme. A càrrec de Michael Albert
04 oct 2011
El proper dijous dia 13 d'octubre volem convidar-vos a una conferencia debat amb Michael Albert titulada “Parecon: la vida després del capitalisme”.
El proper dijous dia 13 d'octubre volem convidar-vos a una conferencia debat amb Michael Albert titulada “Parecon: la vida després del capitalisme”, a les 19h al Espai Obert (C/ Violant d'hongria, 71 1er pis, Barri de Sants).

L’economia participativa, participatory economics en l'original anglès –també anomenada “parecon”- és un sistema econòmic proposat com una alternativa al capitalisme (tant en la seva versió neoliberal com en la seva versió més intervinguda) i al socialisme de planificació centralitzada.

Als anys setanta i vuitanta, Michael Albert i Robin Hahnel –dos economistes llibertaris i teòrics nord americans- crítics amb les propostes existents per a reemplaçar o reformar els models capitalistes i/o de planificació centralitzada, es van proposar identificar les qüestions clau al voltant de les quals construir una alternativa viable als sistemes econòmics vigents i teòrics existents. Es pot democratitzar l’esfera econòmica? Quins valors s’han de promoure per tal de democratitzar l’economia? Quines serien les institucions de consum, producció i distribució que servirien a aquests valors?

Amb el model de Parecon, es proposa la implementació de mecanismes participatius de presa de decisions que dirigeixin la producció, el consum i la distribució dels recursos. Identifica la solidaritat, la equitat, l’autogestió, l’eficiència, la diversitat i la sostenibilitat com els principals valors que tota economia hauria de promoure.

Per a defensar aquests valors, l’economia participativa proposa les següents institucions: consells de treballadors i consumidors, la presa de decisions dels quals segueixi els principis de l’autogestió; complexes equilibrats de tasques en el lloc de treball amb la finalitat d’eliminar el classicisme creat pel model tradicional de divisió laboral, remuneració segons els esforços del treballador (temps i duresa de la tasca); i, a la fi, una planificació participativa de la producció i el consum seguint en un procés iteratiu entre els consells de treballadors i de consumidors.

Parecon fou el tema d’una tesi doctoral publicada per ambdós autors a través de la Universitat de Princeton. Han publicat diversos llibres de divulgació i Parecon fou també el tema de nombrosos articles universitaris on és presentat, analitzar i debatut. L’obra principal que el descriu es titula Life Beyond Capitalism (2002) de Michael Albert i va ser traduït a més de trenta idiomes.

Michael Albert és també el fundador de l’editorial South end Press (Boston) i creador de la revista mensual Z Magazine i de la pàgina Znet des de 1990. Robin Hahnel és professor d’economia a la Universitat de Washington. Tots dos han publicat més d’una vintena de llibres sobre temes d’economia política, parecon, economia ecològica, sociologia política, etc., i centenars d’articles en revistes especialitzades i de divulgació.

El capitalisme i el socialisme de planificació centralitzada tenen conseqüències desastroses per a la gran majoria de la població, la qüestió és: quina alternativa volem? Amb el parecon o economia participativa, michael albert i robin hahnel identifiquen i analitzen les institucions clau dels sistemes econòmics i proposen unes altes que defensin els valors que una economia pensada en clau social hauria de promoure.

Organitzen:

CNT-AIT Barcelona

ICEA – Barcelona

Col.labora:

Espai Obert

michael_albert_normal.jpg
Mira també:
http://barcelona.cnt.es/pivot/entry.php?id=825
http://iceautogestion.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Parecon: la vida després del capitalisme. A càrrec de Michael Albert
05 oct 2011
Per a un anàlisi crític del la proposta de la Parecon, contrastant-la amb la de la Democràcia Inclusiva, podeu llegir:

Democràcia Inclusiva i Economia Participativa (Takis Fotopoulos, 2003)
http://www.democraciainclusiva.org/txt/parecon.pdf

Heus aquí la introducció d'aquest artícle:

"Tot i que Michael Albert és ben conscient de l’existència del projecte de la Democràcia Inclusiva (DI), en el seu nou llibre Parecon (Par) [1] prefereix ignorar la seva existència i segueix el camí sense obstacles de comparar la Parecon amb els desastrosos sistemes de planificació central i d'estrictament ecològic Bioregionalisme, o amb l'ecologia social que, de fet, no ofereix cap mecanisme per a la distribució dels recursos, ja que està basada en una economia moral de la post-escassetat. Tanmateix, tot i que pot ser una bona tàctica demostrar la “superioritat” d’una
proposta evitant el diàleg amb altres propostes viables, [2] certament no ajuda a avançar en la
discussió, avui requerida urgentment, sobre propostes alternatives d’organització social. És per tant l’objectiu d’aquestes pàgines omplir aquest buit i comparar i contrastar el projecte de la DI amb la Parecon, les quals considero que són les principals propostes d’economia alternativa recentment presentades, per tal que els lectors puguin fer els seus propis judicis sobre els pros i els contres de cada projecte.
Començaré amb la discussió sobre la naturalesa general de les dues propostes i continuaré amb
les característiques principals de la Parecon, les quals discutiré en detall a la resta del text,
comparant-les amb les característiques corresponents del projecte de la DI.

http://www.democraciainclusiva.org/txt/parecon.pdf
Re: Parecon: la vida després del capitalisme. A càrrec de Michael Albert
05 oct 2011
L'any passat ja vam tenir l'oportunitat d'escoltar a Fotopoulos i a Robin *Hahnel.
Sobre perquè no compara la Democràcia inclusiva amb el Parecon i solament ho compara amb el model actual, imagino que serà que perquè el sistema en el qual vivim no és la Democràcia inclusiva sinó el capitalisme globalitzat no?.
Sobre la Democràcia inclusiva em sembla un gran invent, la qual cosa no em sembla gens ètic és que l'hi adjudiquis a Fotopoulos, ja que la CNT per exemple funciona exactament així des de fa 100 anys.
Re: Parecon: la vida després del capitalisme. A càrrec de Michael Albert
06 oct 2011
Bones "hola"! Certament, Albert compara la Parecon amb el sistema actual i aixó, com dius, és perfectament comprensible i normal per explicar una proposta d'organització social alternativa. Pero també és bo, quan es fa una proposta d'organització social alternativa, analitzar altres propostes, per tal de contrastar i reflexionar sobre la desitjabilitat i/o viabilitat de diverses possibilitats, etc. Com diu la introducció de l'artícle que he citat, això Michael Albert ho fa amb altres propostes que no són propiament sistemes econòmics alternatius, però intenta passar per alt l'existència del projecte de la Democràcia Inclusiva, al meu entendre, per raons obvies: per la major solidesa d'aquest projecte, front el qual la proposta Parceon pot quedar en evidencia.
Aquesta actitud d'intentar ocultar l'existència d'un projecte més sòlid i ben treballat (fent servir el poder mediàtic que ha adquirit Albert a través de Znet) no trobo que sigui una actitud gaire emancipadora...

Sobre l'altre qüestió que comentes: certament, la CNT funciona sota principis assemblearis i federatius, i aquesta és una part important del projecte de la Democràcia Inclusiva. Però si llegeixes més sobre aquest projecte, t'adonaràs que això és només una part, i que hi ha molts més elements (a nivell econòmic, social, ecològic, filosòfic, polític., etc.) que conformen un nou paradigma pel canvi social alliberador.

salut!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more