Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
arran de les assemblees per barris i pobles...
El municipalisme llibertari és una idea d'organització política basada en institucions assembleàries d'índole veïnal que, practicant la democràcia directa, es federarien en una confederació de municipis o comunes lliures, i és una alternativa a l'Estat. Formulada a partir de la tradició localista i municipalista de l'anarquisme, va ser esbossada contemporàniament per Murray Bookchin.

Principis i objectiu

Està influït per la ecologia social i no és només una estratègia alternativa al sindicalisme llibertari, sinó també una crítica a l'èmfasi en allò econòmic que fa aquest. Per al municipalisme l'important ja no és només l'esfera econòmica, sinó la convivència, en la qual veu o pretén el motor del canvi. En aquest sentit, el municipalisme lluita per l'alliberament dels municipis, convertint-los en insubmisos al poder estatal, per tal de, arribat a un punt, l'organització municipal alternativa -de tipus federalista- esdevingui un contrapoder eficaç a l'Estat centralitzat i al sistema econòmic relacionat a aquest (mercantilisme , corporativisme , etc.). En aquest procés, els municipis llibertaris, abans d'aconseguir el canvi social global, anirien definint una nova forma de vida i comunitat practicant els valors ètics i organitzatius llibertaris i redefinint, de la mateixa manera, les relacions dels humans en els ecosistemes. Formarien una confederació de municipalitats que acabarien resultant en un ruptura amb l'Estat-nació.

Mètode

El problema que es planteja és el com aconseguir un municipi anarquista dins d'un sistema estatista. Això ha portat a postures que defensen la participació en les eleccions municipals a través de partits polítics organitzats estructuralment mitjançant democràcia directa que expandeixin la seva organització al conjunt del municipi una vegada desbancats els partits burgesos. No obstant el municipalisme no s'esgota en l'estratègia electoral: al mateix temps planteja la via que seria l'organització social de baix a dalt, creant organitzacions dins del municipi (de producció, de consum, ideològiques, culturals, i de la resta dels serveis ) que es fessin prou forts com per enderrocar el poder municipal burgès i exigir una reapropiació del municipi per part de la societat, i, a través de les seves organitzacions de democràcia directa, definir la vida comunitària productiva, cultural i lúdica, entre altres aspectes .

També hi ha diferències de criteri, per exemple diversos municipalistes europeus marquen certa distància amb el que consideren de vegades el "parlamentarisme municipal" de Bookchin, però reconeixent totes les altres implicacions de la seva proposta, de manera que prefereixen anomenar a la seva línia "municipalisme de base".

Pràctica

El moviment kurd relacionat amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) està intentant de construir una societat civil sota principis del municipalisme llibertari. La seva variant ideològica anomenada confederalisme democràtic es basa en un concepte publicat per Abdullah Öcalan el 2005. Diferent a Bookchin l'organització general del moviment, la Koma Civakên Kurdistan (KCK), no busca la oposició directa amb els estats-nació, pretenen arribar a una pau estable a la regió.

Hom podria considerar que la descentralització que l'actual Moviment 15M porta a terme per barris i pobles, organitzant assemblees de democràcia directa obertes a tothom en aquests marcs, apunta al model del municipalisme llibertari.

Vegeu també

* Assemblearisme
* Anarquisme
* Cantonalisme
* CUP
* Democràcia directa
* Ecologia social
* Marxisme llibertari
* Murray Bookchin
* Protestes d'Espanya del 2011
Mira també:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Municipalisme_llibertari

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
La wikipedia, molt rigurosa sempre amb afirmacions com:

"El moviment kurd relacionat amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) està intentant de construir una societat civil sota principis del municipalisme llibertari"

En fi...

Per cert, la CUP demanda un estat propi i socialista, cosa que xoca frontalment amb la vostra proposta (encara que evidentment la CUP veu de fonts llibertaries, igual que veu d'altres fonts).
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
podria apuntar també a una altre corrent de la qual s'ha anat comentant quelcom últimament:Democràcia Inclusiva?
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
Si el PKK i les CUP son municipalisme llibertari, podiem dir que tambe ho es el kukluxklan, oi?
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
els llibertaris representen com a molt en la CUP un 5-10% (essent generosos), l'esquerra independentista classica, de caire marxista un 50-60%, i l'altre 30-35% de gent que no ve de l'esquerra independentista sino de moviments socials, moviment veinal, ecologista, altres partits,etc
Informació per a critics
12 jun 2011
la wikipedia es com una memoria usb, MODIFICABLE TU, SI SI, DE VERITAT, ES MODIFICABLE (hi ha llibertaris a les cup, aixo es un fet, s'estigui o no d'acord amb les KUP o el Curdistan, sobre els curds, esta traduit LITERALMENT de la enciclopedia EN ESPAÑOL)
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
Per a un anàlisi crític de l'estratègia del municipalisme llibertàri (tal com va ser concebuda per Bookchin) i una proposta per a la seva superació, vegeu:

Estratègies de transició i el projecte de la Democràcia Inclusiva (pag 13 a 16)
http://www.democraciainclusiva.org/txt/estrat.pdf
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
las cosas claras:
els percentatges que aportes són apreciacions teves, o és que ets un semidéu?
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
Estic d'acord en que la CUP no es pot considerar de cap manera municipalisme llibertàri...

Impugnar l'estat i apuntar explicitament a substituir-lo és una condició necessària per a que poguem parlar de que alguna cosa és llibertària (i més encara en el cas del municipalisme llibertàri) i la CUP obviament no acompleix aquesta condició.

D'altra banda, Bookchin no va donar a lloc a dubtes en el fet de que per ell el nacionalisme (el principi polític que diu que a una certa comunitat lingüística li ha de correspondre una estructura política, sigui un estat o una confederació de comunitats lliures...) no és alliberador:

Nationalism and the national question
http://www.democracynature.org/vol2/bookchin_nationalism.htm
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
12 jun 2011
És correcta l'apreciació que la nova proposta de construcció social i empoderament de la societat civil que el PKK desplega es basa en conceptes de municipalisme i comunitarisme federatiu, és a dir, libertari.
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
13 jun 2011
Pero si els del PKK, tenen una estructura de centralisme democratic, i quan els hem convidat a Bcn sempre hem acabat discutint sobre la figura de Stalin a qui tenen en molt bona consideracio i renegan del Trotsky.
El federalisme no nomes es una caracteristica dels llibertaris, molts marxistes la compartim.
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
13 jun 2011
Exactament comunista, el que és propiament llibertari és la voluntat d'abolir l'estat, una estructura separada del poble, burocràtica i oligàrquica.
Re: Que ès el Municipalisme llibertari o municipalisme de base?
14 jun 2011
tal i com planteja fotopoulos (l'ideòleg de la democràcia inclusiva) el principal problema del ML és que es basa en la premissa de a post-escassetat, qu es un concepte força utòpic.
El projecte de la democràcia inclusiva, en canvi, assumeix la escassetat com a fet inevitable, i proposa un sistema alernatiu sense acumulacio de poders en aquestes condicions (molt més realista).
Ho recomano enormement, a la pàgina web www.democraciainclusiva.org hi han penjats a saco de continguts per a baixar sobre el temilla
Sindicato Sindicat