Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
Comunicat del Grup d'Acció de Democràcia Inclusiva de Catalunya sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
Davant l'agreujament accelerat de la crisi multidimensional que estem vivint, és del tot comprensible i desitjable que hi hagi un creixent nombre de persones que vulguin expressar pública i col·lectivament la seva disconformitat amb el rumb destructiu que està prenent la societat, així com el seu rebuig a la farsa política, la depauperació econòmica i la injustícia social. Pensem, doncs, que la participació en manifestacions com les de “Democràcia Real Ja” és millor que no pas romandre en l'apatia política i la passivitat davant la situació actual. Tanmateix, també pensem que destinar energies a impulsar aquest tipus de mobilitzacions és pitjor que destinar-les a construir un nou tipus de moviment, reflexionat històricament, articulat estratègicament i radicalment transformador, que permeti deixar enrere el sistema oligàrquic i eco-destructiu establert actualment i la mentalitat heterònoma i individualista prevalent avui en dia, tot creant una nova forma d'organització social genuïnament democràtica i realment ecològica i una mentalitat autònoma i cooperativa. Com argumentarem a continuació, la manifestació del 15-M no pot donar lloc a un moviment d'aquest tipus, ni tan sols pot constituir una part integral del mateix, ja que ni els seus objectius ni la seva estratègia apunten a tal fi.

Més enllà de la fraseologia del manifest que, tot sigui dit, és força ambigua, vague i ingènua, la plataforma que impulsa aquesta mobilització ha formulat una sèrie de propostes concretes que podríem considerar el nucli “programàtic” subjacent a la convocatòria. Es tracta d'un conjunt de mesures (incrementar el control sobre la classe política i els paradisos fiscals, elevar els impostos a la banca i a les grans fortunes, augmentar la contractació de personal sanitari i professorat, establir la obligació de celebrar referèndums per les decisions polítiques importants, proporcionar assistència econòmica als aturats i a totes les persones de baixos recursos, efectuar un repartiment del treball basat en la reducció de les jornades de treball, etc.) que considerem insuficients i/o utòpiques per les següents raons:

a) Són propostes insuficients pel seu caràcter reformista, ja que en cap moment impugnen ni tracten de substituir les institucions fonamentals del sistema actual, és a dir, l'estat “democràtic” representatiu i l'economia de mercat capitalista, sinó que es limiten a reivindicar-ne algunes millores. Tanmateix, la crisi generalitzada i multidimensional que estem vivint avui en dia no es deu al mal funcionament d'aquestes institucions, sinó a la seva pròpia idiosincràsia. Les dinàmiques inherents a l'economia de mercat i l'estat “representatiu” donen lloc a una immensa i creixent concentració de poder que no pot ser revertida a través de simples canvis cosmètics. Així, suposant que una tenaç i àrdua lluita popular aconseguís implementar algunes de les reformes suggerides, aquestes no podrien fer altra cosa que imprimir un ritme lleugerament més lent a l'avenç de la crisi multidimensional en curs ja que indefectiblement haurien de ser compatibles amb el funcionament i la dinàmica del sistema actual, amb la qual cosa, resultarien bastant irrisòries en comparació al fort desenvolupament de la crisi multidimensional que aquest sistema provoca. Per això, pensem que no és adequat advocar perquè la injustícia social, la immensa desigualtat econòmica i la usurpació política siguin envernissades amb una nova capa de pintura “democràtica” i/o “ètica”, sinó que és de menester apostar inequívocament per l'abolició del sistema actual, causa fonamental dels efectes adversos i els comportaments perversos que sofrim en l'actualitat, i per fer-ho, cal donar llum a un nou sistema realment democràtic en tots els àmbits.

b) Són propostes utòpiques no només perquè, com és habitual en aquest tipus de plantejaments, no es dóna cap idea clara i realista de com aquestes mesures s'arribarien a imposar a les elits dominants que tenen la paella pel mànec, sinó sobretot perquè passen completament per alt que aquestes mesures contravenen radicalment la lògica i la dinàmica del sistema actual. L'energia que alimenta el sistema actual és el creixement econòmic i la mercantilització, per la qual cosa, els estats i les empreses d'arreu del món busquen maximitzar la seva taxa de creixement del PIB i les seves xifres de beneficis respectivament. Un estat o una empresa que no segueixi aquesta lògica de perseguir el creixement econòmic a través d'augmentar la seva competitivitat/eficiència, entrarà ràpidament pel camí de la crisi i la dissolució. Sabent això, els governs d'arreu del món s'esmercen a aprovar lleis i reformes que apunten a incrementar la competitivitat del país, la qual cosa implica, òbviament, una major explotació dels seus recursos humans i naturals, i per tant, una major precarietat laboral, inseguretat social, malestar psicològic i destrucció medioambiental. Avui en dia, a més, tant els estats com les empreses d'arreu del món estan trobant creixents dificultats per continuar incrementant el seu PIB i les seves xifres de beneficis i, per això, estan intentant mantenir la competitivitat a tota costa, és a dir, retallant, empobrint i destrossant acceleradament les condicions de vida de la immensa majoria de la població. No podem tapar-nos els ulls davant d'aquesta característica medul·lar de la nostra època: existeix un conflicte cada vegada més irreconciliable entre les necessitats de les persones i del planeta, per un costat, i les necessitats del sistema econòmic vigent, per l'altre. Aquest conflicte només pot resoldre's amb un vencedor. O bé guanyen les necessitats humanes i naturals, donant lloc a un sistema orientat a la satisfacció democràtica d'aquestes, o bé guanyen les necessitats del sistema estatal i capitalista actualment establert, és a dir, les seves dinàmiques basades en la insensata persecució del creixement econòmic il·limitat i l'augment constant de la concentració de poder. Qualsevol proposta que passi per alt aquest conflicte indefugible i fonamental resulta utòpica i enganyabadocs.

D'altra banda, pel que es desprèn dels seus comunicats, la plataforma convocant d'aquesta mobilització es fa còmplice de la tergiversació i desvirtuació del terme democràcia quan suggereix que el que fa que la societat actual no sigui democràtica és solament la corrupció i el poder incontrolat que tenen les corporacions financeres i empresarials transnacionals. Tanmateix, no és només això el que fa que vivim en una societat oligàrquica, sinó que també hi juga un paper important la pròpia existència de l'estat, això és, un aparell burocràtic centralitzat i separat de la ciutadania i en posició de domini respecte aquesta. L'estat s'autodenomina “democràtic” per intentar legitimar-se, no pas, òbviament, perquè sigui una institució que realment confereixi un poder real a les persones per decidir sobre els afers de l'esfera pública. Resulta completament equivocat, així doncs, atribuir l'absència de democràcia solament a la corrupció política i la dominació dels poders econòmics sobre els poders “públics”: la pròpia essència de l'estat “democràtic” representatiu és profundament oligàrquica. Per reivindicar veritablement una democràcia real cal lluitar per l'abolició d'aquesta institució i la seva substitució per un nou sistema de comunitats dirigides democràticament a través d'assemblees populars, confederades mitjançant delegats responsables i revocables.

En conclusió, considerem que el caràcter insuficient i utòpic de les propostes de la plataforma que convoca a la manifestació de “Democràcia Real Ja”, així com la seva implícita connivència amb la desvirtuació del significat del terme “democràcia”, fa que aquesta convocatòria sigui, en el millor dels casos, un espai-temps que, com tants d'altres, serveix per visualitzar i expressar el rebuig de moltes persones envers la crisi generalitzada del món contemporani i, en el pitjor dels casos, un enganyabadocs que canalitzi la voluntat transformadora d'algunes persones cap a uns objectius casi sempre il·lusoris i sempre insuficients.

GADI Catalunya
Maig del 2011
Mira també:
http://www.democraciainclusiva.org
http://www.democraciainclusiva.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
La mani aquesta ha estat una merda, perdoneu però algú ho havia de dir.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
Quina farsa, quina presa de pèl descomunal, quins pebrots!!! Entrar 50 metres al parc per acabar en disco mòbil, se'ls ha vist el llautó!!!
Per cert, cartells a dues tintes i samarretes: molta, molta pasta, d'on a sortit? I a deu dies de les eleccions...
Cap crida a organitzar-se als barris ni als llocs de treball: ja sabem de què van aquests paios.
Re: Comunicat d'estalofatxes malcontents per que no els estima ni sa mare
15 mai 2011
la envidia que os corroe, 'vanguardias proletarias' de llepaculs malalts de poder... ens hem aplegat quasi tanta gent com ahir, pero sense subvencions estatalas, sense premsa oficialista, sense alliberats, sense 'vanguardies dirigents'. Fent gresca, cantant, ballant i fent rialles. Sense sigles, sense simbologia, sense capitalitzadors a sou, sense intermediaris. Aixo es el que us cou al cul!
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
Merda de mani.. algú sap com ha anat a Madrid amb el blog negre?
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
la veritat és que ha estat una mena de 'rave'. El 90% de la gent 'cool' que ha anat deixarà de fer-ho quan això passi de moda ultraactual, és a dir, la propera vegada o la següent.

Sense discurs polític és que és de vergonya aliena. 'Nosaltraes que podem ser progressistes o conservadors'...Manifest de merda reformista de centre.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
Ni vanguardies proletàries ni hòsties, els poderosos se'n riuen de les vostres manis amb musiqueta, balls i rialles. Acaben de retallar la sanitat publica, es rescata la banca amb diner public, s'aprova una nova reforma laboral que encara precaritza mes el mon laboral,etc i vosaltres sortiu amb balls i collonades.

Més gent com els del Bloc Negre fan falta i no només cal lluitar en manifestacions sino el dia a dia, colpejant a l'estat i el capital quan menys s'ho esperen i on més mal els fa.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
manifestació VERGONYOSA. El comunicat té molta raó: on estava el contingut polític? On estava la crítica al capitalisme? Sóc l'únic que no ha vist treballadors? Llegiu el seu manifest i ploreu. Per acabar-ho d'adobar, al final apareix ni més ni menys que el servei d'ordre amb uniforme groc a dir a un grup de manifestants (emprenyats amb el lamentable panorama de que tot acabés en un càmping a la gesta amb 'rave' inclosa) que no s'acostès al Parlament acusant-los de "violents" (quan no havia passat res!). És a dir, tot igual que les organitzacions que diuen criticar. DEPLORABLE. A la pròxima sens dubte tindreu menys assistents.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
Esta mani es una herramienta de ciertas agrupaciones y sindicatos de izquierdas con todo su entramado de militancia, para empezar a acaparar ciertas luchas de una manera indirecta.
Como decía algun comentario, carteles a dos tintas, camisetas, alquileres de furgonetas y equipos de sonido no son pagados por la caridad popular, y menos cuando viene dado por una supuesta organización que ni de donde sale, ni por quien está formada este en conocimiento de los manifestantes de esta tarde.
Es cierto que se han hecho asambleas para acordar este "movimiento??" las cuales dependiendo de las localidades estaban copadas y dirigidas por militantes de IU. En Barcelona concretamente, este poder no es tan evidente, pues está compartido y mas diluido entre personajes de diferentes agrupaciones como "en Lluita", "IAC", "CO.BAS" y diferentes representantes de asambleas de barrios. Si teneis alguna duda, os invito a que vallais a alguna asamblea y seais un poco críticos, no os dejeis engañar por carismáticas sonrisas ni por discursos populistas y de baja calidad.

PD: La mani mas que un acto reinvindicativo era una penosa fiesta!
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
15 mai 2011
Totalment d'acord amb les crítiques, però no seria intel·ligent donar-li la volta i seguir cada vegada amb més contundència?? vull dir, entrar a les assamblees, proposar accions, formar part d'aquest "moviment", etc. Aprofitar la quantitat de gent que han aconseguit reunir. Aconseguir que es faci alguna acció útil que no només consisteixi en fer una mani-rave. I si la policia els ensenya la vertadera violència, potser obren els ulls i avançem una mica. Salut
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Tu flipas, seran els primers en assenyalar-te a la policia, aixó si no et detenen ells...
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Brutal represió a Madrid:
http://www.youtube.com/watch?v=nrm2H8qeUhs&feature=youtu.be
QUI ES EL VIOLENT ? Democracia real ya menys criminalitzar i més actuar!
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
doncs s'entra a les seves assamblees i ja està, a barna ha estat una mica descafeïnada però a madrid sembla que ha estat bestial

pel que parla de les peles, els he estat seguint al seu blocs i tal, i sempre parlaven de com tenien una impremta gratis
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Mejor dicho serán unas 200, los carteles no solo se editaron en bcn! o los financiaban las Koplovich o todo esto me suena muy muy raroooo....
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Feliçítats pel comunicat Gedi.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Enveja os dona DemocraciaRealYa a vosaltres revolucionaris de ciutat. A veure si teniu collons d'organitzar coses com aquestes en petites capitals de provincia d'arreu de l'estat español. Jo he vist pancartes pintades a mà, ciutadans repartint octavetes imprimides a casa, ... Gent que quan surt al carrer de la seva petita ciutat, tothom els coneix y no es poden amagar en l'anonimat de una gran ciutat. A veure valents! A moure el cul!
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Felicitats doncs per manipular aquests ciutadans (quin fàstic de paraula), en un moviment buit que realitza manifestacions ludico-festives amb musica i balls. I que a mes no es digne ni a criticar les misèries del sistema capitalista, en crisi permanent, sino nomes als politics corruptes, banquers i bipartidisme, demanant mes democracia. Pot ser un tercer partit com IU? I que la gent continui delegant les seves decisions en profesionals de la politica cada 4 anys.

Els banquers i politics s'enriuen dels vostres passejos amb musiqueta i balls. En comptes d'atacar de realitzar una critica el sistema, realitza una manifestacio combativa cap a les institucions politiques i capitalistes (no necessàriament violenta, o si) us dediqueu a ballar per barcelona (1 dia a l'any, 2 o 3, es igual). La lluita es el dia a dia, al treball, al barri i desde organitzacions de base on transformar la societat.

Apaga focs, això es el que sou.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Gent! Que el projecte de la DI no aposta per vanguardes, ni per estatismes, ni per doctrines científiques/inqüestionables/tancades...

Informeu-vos abans de dir :)

Subversió festiva I LLIBERTARIA ahir a la mani... OJALA!!

http://estenfuertes.blogspot.com/2011/05/de-donde-parte-el-punto-de-part

Salut, reflexió, i menys acusacions d'enveja, que l'aposta ha de ser per la discussió de les idees. Sinó ja em direu quina societat alliberadora voleu.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
"Els banquers i politics s'enriuen dels vostres passejos amb musiqueta i balls", segurament, però també es riuen de quatre containers cremats o deu vidreres trencades. També es riuen de 50 tios (quasi majoritariament tios i no ties) enmascarats i vestits de negre.
Es pot criticar molt la movilització o com es vulgui dir del diumenge, pero fins ara no he vist cap crítica que sigui aixo i no una rabieta.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
La musica y el baile es malo y blablabla será mejor que en la próxima pongamos cara de palo y sea un puto funeral, como en muchas de las que yo he estado. Me importa poco la forma y más el fondo, me importan muy poco los puristas virtuales

y no tengo más ganas de escribir que siempre es el mismo rollo...mismo debate....
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
No veo que haya ninguna razón por la que sea malo pasarselo bien en una mani (al contrario). Creo que hay razones por lo que atentar contra los bienes puede ser negativo (el uso de los media luego). No veo que haya razones para decir que esta crítica es una rabieta, ¿no lo será considerarla así?
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Una manifestación, se hace por querjarse por algo, y no veo porque tenga que ser una fiesta, por eso hay raves, discotecas, botellones,etc. Pues a los poderosos les jode mucho mas que 50 les quemen sus coches de lujo, que vayas a su casass y a sus barrios a molestarles, etc que 10000 personas bailando por la calle y pidiendo una democracia más participativa o menos corrupción.

Y lo de los medios que critican, una manifestación no tiene porque ser violenta pero si combativa y tener un enfoque anticapitalista, tambien se puede hacer daño al estado y el capital cuando menos se lo esperen y no necesariamente en una manifestación. Los medios siempre criticaran, de lo que se trata es de fortalecer nuestros propios medios y que la gente entienda el porque de las acciones. Si estubiesemos siempre pendientes de los media no hariamos nada, o dejariamos que nos pegaran los mossos para demostrar lo pacificos y buenos que somos (bien eso ya se hace, ver algunas manis contra boloña).
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
16 mai 2011
Tito, et sorprendries del permeable que és molta gent despolititzada a plantejaments de confrontació directa quan surten de l'apatia habitual (veritable problema) per la causa que sigui. Si et barrejessis més amb gent "normal" als seus conflictes (per exemple, les retallades a la salut pública a certs hospitals) ho sabries. No infravalorem a la gent abans d'hora, que ni és tonta ni tan moixa com ens pugui semblar. Sempre que l'assemblea no estigui hegemonitzada pels troskos plataformistes de sempre i realment sigui gent "normal", és clar.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
18 mai 2011
<H2> Agoreros :] IROS A TOMAR UNAS CANYAS AL BAR TOLO, QUE ES LO UNICO QUE SABEIS HACER </H2>

y luego intentar CAPITALIZAR en beneficio propio una revuelta fresca, espontanea, sin lideres, sin consignas, sin banderas, sin etiquetas
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
25 mai 2011
Y vosotros que haceís? DOnde está vuestra capacidad de movilización? Donde se encuentra vuestra conexión con la gente de a pié que no ha "despertado" a vuestra revolución? Reformas? PUes claro, en que mundo vivís? Solo habrá revolución si se pasa hambre y muere tu familia, lo que queda es un movimiento que puede generar ilusiones en el futuro para que se haga algo, esto no va a cambiar nada máñana, pero si algunas leyes que hagan a la gente reaccionar de su capacidad para cambiar las cosas. No todo el mundo puede vivir en una casa okupa. Ni quiere.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
25 mai 2011
Se me olvidaba, no os suena raro el black block?, tiene toda la pinta se ser un grupo de eso infiltrado hasta la medula de secretas y manipulado cuando conviene.
Re: Comunicat sobre la manifestació "Democràcia Real Ja"
26 mai 2011
yo personalmente no soy nada reformista pero como por el momento no he tenido cullons de irme a robar un banco me abstengo de fardar de revolucionario purista. respecto al articulo... la utopia es que en el mundo globalizado y manipulado que vemos exista un cambio social generalizado con una bandera anarquista (por poner un ejemplo claro y pertinenye) y ahora en general me gustaria dejar una pequeña valoracion aqui. ha habido una reaccion al poder generalizada, en toda la peninsula y con soporte de mucha gente en otros paises. ademas abierto a todo el mundo y sin banderas! con caracter asambleario y rechazo de lideres destacados! sin botellon ni drogas (al menos evidenciadas) seria y mirando de cara a el conjunto de una sociedad consecuentemente y con gente. quitando todos los que no se implicarian mas que pasar unos dias a ver que hay por hay por curiosidad que son muchos aun quedan muchos que estan dando la cara y moviendose y creando este ambiente. aun los que no se implican, esto puede ser y es en muchoas casos una chispa que enciende un fuego. que pase esto es cojonudo y lo apoyo al 100%. pero OJO! un reformismo de este tipo no tiene sentido si cambia le direccionalidad del poder interno ni si se estacca en algun punto y no deja de ir mas alla comprendiendo situaciones politicas y cambiandolas. todo es cuestion de conceptos, reformismo indefinido, revolucion, revolucion permanente... a mi esto, si dejo volar solo un poco la esperanza me parece mucho mas una revolucion (si pasa algo claro) que un reformismo como lo vengo llamando yo desde que aprendi esta palabra. OJO con las manipulaciones y presencia de topos, saboteadores y artimañas, aunque aqui ya lo debeis saber espero que alguien lo comente en esas macroasambleas que me pierdo por estar viviendo en zona rural. OJO con discursos partidistas tontos y habituales en una situacion social tan emergente, un poco de prespectiva. OJO con un monton de cosas pero yo no encuentro escusa para no movilizarme. si con las asamblesas no estoy a gusto a otra pero sin rebentar lo poco que hay respetable hoy en dia. por cierto creo claro que los poderosos temen mucho mas esto y que las masas (sus esclavos) se politicen e intercambien efectivamente fuera de su control que perder un coche del que cobran el seguro pudiendose comprar, ademas, uno cada mes sin hacer peligras sus cuentas. salud y accion!
Sindicat