Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
>>> Els músics de la Catalunya del Nord s'organitzen
|
|
per nordcatalà |
04 feb 2011
|
El col·lectiu Joan Pau Giné de músics de la Catalunya Nord té com a objectiu l'estimulació de la producció musical en llengua catalana. Es tracta d'una associació lliure que en pocs mesos de funcionament ja agrupa deu grups de les comarques al nord de l'Albera: Llamp te Frigui (Yep festiu, i folk), Bea (Pop rock), Lili Baba (mestissatge), 100 Grammes de Tétes (Ska i Reggae), Samir (cantautor), Blues de Picolat (Blues, gospel, jazz), Benquebufa (cantautor), AOC (rock cèltic), Cantamu 'npusia (cantautora), Àlex Andujar & les August (Revolta acústica). |
|
L'associació de músics es proposa potenciar la música en directe i donar espai a les noves bandes en català que es puguen formar. Això es tradueix en la programació de festivals (Sant Jordi Jove, Setmana per la Llengua, Diada de Catalunya Nord) i concerts arreu del territori (Salses, Ribesaltes, Perpinyà, Elna, etc.).
L'entitat nord-catalana denuncia la manca de diversitat del model francès d'integració i front això proposa la construcció d'un model català que s'enriquisca a través del mestissatge i la diversitat cultural. Així aquests músics parteixen de la realitat diversa de la població del nord -més d'un 50% ha nascut a altres països. Per això, el requisit que se'ls demana a tots els grups que s'hi vullguen integrar és, a part de compartir els principis del col·lectiu, tenir entre el seu repertori almenys dues cançons en llengua catalana. Així mateix, des de Joan Pau Giné es facilita a través de diferents mitjans, com ara els traductors, l'eixamplament d'aquesta producció.
En un comunicat emès el novembre passat el col·lectiu Joan Pau Giné explica que des dels anys 1970 i la Nova Cançó, al nord dels Països Catalans la producció musical en llengua pròpia donava la sensació d'estar estancada per la minorització que pateix. Però al mateix temps l'associació valora que en els seus pocs mesos de funcionament han aconseguit despertar un renovat interés entre la població catalana al nord i al sud de la línia estatal.
El col·lectiu Joan Pau Giné se suma així als altres col·lectius de músics en català existents arreu del territori com ara el Col·lectiu Ovidi Montllor del País Valencià o Tercera Via de les comarques de Barcelona. Els nord-catalans proposen l'organització conjunta de festivals i concerts amb aquestes entitats.
---
L'apunt: Qui era Joan Pau Giné?
Joan Pau Giné nasqué a Bages de Rosselló l'any 1947. Començà la seua carrera musical el 1976 i en poc temps esdevingué, juntament amb en Jordi Barre, el cantantautor català més popular del Rosselló. Els onze temes propis i l'adaptació de “Le Temps des cerises” del seu primer LP (“Adiu, ça va?”, 1978), ens mostren la qualitat d'un autor i intèrpret creador de temes plens de tocs surrealistes i humorístics. El 1984 pubicava el seu segon i darrer disc Bona Nit Cargol. Giné participà també en l'elaboració de materials per aprendre la llengua, com ara els 11 plecs i cassets de Els llibrets d'en Titella, una manera d'aprendre a parlar el català rossellonès publicats per Editions du Chiendent.
Morí prematurament el 1993, però les seues cançons continuen sonant arreu del país, en veus com les de Gerard Jacquet o Pere Figueres. Les seues lletres mecanografiades s'han aplegat en dos llibres i el 2003 s'edità una compilació dels seus temes, molts d'elles inèdits, en quatre CD. |
|
Mira també:
http://www.laccent.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=1488 http://www.musics-rossello.com/ |
This work is in the public domain |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more