Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
[ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
04 set 2010
Glòria Casas i Sylviane Dahane intervingueren en nom de la campanya "Per la retirada del decret del burca i del niqab. Totes ciutadanes de ple dret" i donaren pas a un intercanvi d'opinions enriquidor
debat burca.jpg
Amb la intenció d'analitzar la situació creada arran de la prohibició de l'ús del burca i del niqab als espais públics de diferents municipis dels Països Catalans, i davant la polèmica que açò plantejava, l'assemblea de l'Horta d'Endavant organitzà la xerrada debat Què hi ha darrere la prohibició el burca i niqab?. L'Ateneu Popular de València fou l'escenari escollit, i les companyes Sylviane Dahane i Glòria Casas Vila de la campanya "Per la retirada del decret del burca i del niqab. Totes ciutadanes de ple dret" les encarregades d'obrir el debat amb l'explicació dels motius de la seu rebuig a la recent llei prohibicionista. 

 Les companyes explicaren el context socio-polític en el qual han començat a aflorir aquestes prohibicions. Així ens situaren en el moment de crisi capitalista per tal d'explicar el sentit d'aquestes restriccions fetes en contra de les dones en nom del seu alliberament. Casas Vila i Dahane exposaren que amb les restriccions que no permetre a les dones accedir als serveis públics s'agreuja la seua situació ja que s'accentua el seu aïllament. En aquest sentit apuntaren a l'absurd de l'excusa institucional d'alliberar les dones ja que no és possible cap avanç emancipatori castigant encara més a les pròpies dones. 

 Les membres de la campanya apuntaren que el sentit d'aquestes prohibicions és desviar l'atenció respecte als problemes socials ja que burques i niqabs són quasibé inexistents als Països Catalans. Així doncs assenyalaren la voluntat de l'establishment polític d'apuntar cap a un cap de turc, l'estranger, i en concret en els últims anys, els i les musulmanes. Casas Vila i Dahane explicaren la perversitat d'emprar arguments suposadament feministes per reforçar postures d'extrema dreta que no tenen cap altre objectiu que dividir a la classe treballadora. Això respondria al context de crisi del capitalisme que es viu als Països Catalans i a Europa i no és un fenómen nou donat que al llarg de la història hi ha tristos precedents. 

 Així mateix, les membres de la campanya explicaren que no estaven a favor de l'ús del burca i del niqab -símbols de submissió de les dones als homes- sinó que allò que denuncien és la invenció d'una falsa polèmica en temps de crisi, la irresponsabilitat de la classe política en atiar la islamofòbia, i l'augment de l'exclusió social de les dones musulmanes a través de la negació de l'accés als serveis públics més bàsics. Posaren l'exemple d'aquest estiu quan un ginecòleg, esgrimint el decret, es negà a atendre a una dona amb niqab. 

 Algunes de les intervencions del debat assenyalaren la necessitat de trencar l'aïllament d'algunes dones musulmanes que es veuen excloses socialment pel racisme i la llei d'estrangeria i que sovint veuen en el vel, en la religió, en la família i en el marit, la seua protecció front a això. Es cità el paradigmàtic cas de l'estat francés on, quan es prohibí l'ús del vel i símbols religiosos als centres educatius públics, una gran quantitat de dones musulmanes quedaren excloses de l'ensenyament i començaren a acudir a les escoles coràniques on s'augmentava el seu isolament, de manera que la resposta d'aquest col·lectiu fou contrària a allò que les institucions deien perseguir. De la mateixa manera, a l'estat francés és la tercera generació de dones musulmanes immigrades la que està recuperant el vel i ho fa com a mesura de reafirmació cultural donat que se senten discriminades socialment. 

La xerrada-debat es repetirà avui dissabte a les 19h a Carcaixent (La Ribera) amb l'Ateneu Popular La Forca (C/ Sénia Bonastre 10, baix) com a escenari.
 
 
 
Mira també:
http://www.endavant.org
http://contradecretburca.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Antifeixisme sempre
04 set 2010
Molt curiós que entre tots/es els assistents no hi haguès NI UNA sola persona que portés el burqa.

Un debat molt bònic a on les parts afectades no hi prenen part. Però és clar, el burqa no és una peça de roba dels musulmans moderats, és una peça de roba dels Islamofeixistes i aquesta gent a les "seves" dones no les deixen anar soles enlloc, no diguem ja parlar en públic o mesclarse amb homes.

No hi ha res a debatir, a Barcelona no hi ha lloc pel feixisme, ja sigui islàmic o de qualsevol altre tipus, si volen anar pel món amb el burqa que vagin a l'Afghanistan a on els Taliban els rebran amb els braços oberts.

Esteu ben retarats a Endavant, fent debats sobre si el islamofeixisme té lloc o no, feu un altre debat per parlar de si la Falange té lloc entre nosaltres, ja posats.
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
Tambe son tradicions islamiques fundamentalistes els matrimonis de nenes orquestats per interes, la lapidacio de presumptes adúlteres, la mutilacio del clitoris, la poligamia masculina, l'execucio de homosexuals, l'esgorjament que noies que portens texans al Magreb, l'amputacio de mans als 'lladres' condemnats, la flagelacio de dones rebels, la jihad contra els infidels...
Per quan unes conferencies de recolzament a aquestes 'llibertats religioses' des de l'indepe-feminisme? Aquestes si que no ens les perdrem!
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
condemnen a rebre 99 cops de fuet a la dona que haura de esser lapidada per adulteri a l'Iran per 'conducta indecent' [el seu 'crim': apareixer a una foto sense hijab]
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
A Barcelona i a Indymedia no hi ha lloc pels "Kikos".

Si vols anar pel món amb una neurona atrofiada, et vas al país dels sense neurones.

El teu comentari, posa en evidència que ets un racista i un xenòfob quan dius que els que no són com tu i els teus, que es vagin al seu país.

El debat aborda el sentit d'un decret i no el d'una peça de vestir. Jutges les "formes" i costums dels altres, i ni una mínima crítica cap a les teves, que necessitan recolzar-se en decrets persecutoris, prohibicionistes i estigmatitzadors que aconsegueixen l'efecte contrari al que diuen perseguir.

És curiós que diguis que no hi ha cap persona afectada, com si els decrets que es fan aquí, no tinguessin res a veure amb les persones d'aquí, aspecte aquest que demostra una maduresa personal i política i una capacitat crítica de "zona zero" i que reforça la idea que el problema són les persones vingudes de fora.

També son tradicions occidentals la lobotomia y el electroshock i vosaltres sembleu fonamentalistes i fidels devots d'aquestes pràctiques. Tant que parleu, aneu al poble dels vostres avis, i els dieu a la gent gran que es treguin les mantillas i els mocadors negres del cap, que no facin les "romerías", que deixin en pau als braus i a les cabres, que deixin de resar a patètiques imatges i d'esperar miracles i d'estúpides processons, etc.

En el fons, sou més integristes que ningú, i igual que el nazisme, no voleu altre totalitarisme que no sigui el vostre.
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
Endavant-Osan:
OSAN = Organitzcio SOCIALISTA d'alliberament [?] NAZIONAL.
El nazional-socialisme ja el coneixem...
Els resultats i les sequeles socials de les 'lluites d'alliberament' de les feministes burgesas, també... [La seua 'ayatollah' es diu Magda Oranich, la seva 'vali' Pilar Rahola]
EL QUE ENCARA NO HEM ACABAT DE COMPRENDRE ES QUE C... PINTEN A UNA WEB ALTERMONDIALISTA AQUESTA PENYA FENT INTOXICACIO ETNOCENTRICA I PROPAGANDA GRATUITA PRO_TALIBANS.
Retroalimentant-se de bon mati?
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
Aa mi los nacionalismos no me van, pero pretender hacernos creer que los movimientos socialistas de liberación nacional, son igual que las organizaciones nacional-socialistas, es de estúpidos profundos, y por lo que veo por los comentarios sobre el decreto del burka, aquí los encefalogramas son extraplanos.
No soy ni nacionalista, ni integrista islámico, ni me parece que todas las feministas sean burguesas y hay otras experiencias que no tienen nada que ver con el fracaso burgués de la "discriminación positiva" con la mujer.
Lo que sí que cuesta entender, es que tengáis esa dificultad de comprensión y que no sepáis distinguir entre la legislación y las conductas que se legislan y ese ataque tan visceral, sólo es posible desde un etnocentrismo xenófobo (y posiblemente machista).
La pregunta no es tanto qué hacen aquí informaciones contra el decreto, sino que hacéis vosotros y vuestras opiniones favorables a las prohibiciones y a la persecución de un minoritario colectivo de mujeres. Está claro que los argumentos expuestos en la charla, ni tan siquiera los habéis leído y os interesan bien poco, por lo que todo comentario que hagáis es producto de vuestro prejuicio racial y religioso.
Como alguien os dice, se echa de menos el cuestionamiento suprematista racial y cultural occidental-blanco-católico-ultraconservador-reaccionario que se regodea en el histerismo de sus integrismos costumbristas-religiosos.
Bajad de una vez a ese hombre de la cruz, lo estáis matando de hambre!.
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
Los discursos racistas suelen comenzar con la coletilla 'yo no soy racista... pero...'. A continuacion vienen propositos venenosos referidos a los moros, a los gitanos, a los negros, etc... [O si prefieres, a los magrebies, a los romanis, a los africanos -no vaya a ser que se ofendan y acudan a los actos del Artur Mas a reivindicar su catalanidad-]

No hace falta excusarse por un delito que no has cometido. Como que siempre procuramos tratar a las mujeres como iguales, ni hemos juzgado a nadie por perteneces a alguna minoria etnica o el color de su piel o su aspecto, no tenemos porque justificarnos ni poner en tela de juicio un supuesto posicionamiento suprematista blanco-machista-catolico-occidental-ultraconservador reaccionario. Eso seria una trampa parecida a la engañifa del 'pecado original' que tan buen resultado les ha dado a los curas durante siglos. Aqui se nos quiere hacer comulgar con ruedas de molino machista-trasnochado. Apoyar una contraofensiva que a efectos practicos supone defender 'lo peor' para combatir 'lo malo'.
Los que llevamos años denunciando y combatiendo a peperos y convergentes cuando roban, engañan, se apropian indebidamente, se enriquecen con el esfuerzo ajeno, explotan al obrero, a la mujer, al inmigrante, etc. nos sentimos insultados ante este dilema repugnante. Tener que elegir entre la defensa de simbolos y vestimentas que significan y avalan la dominacion de la mujer musulmana por el marido fundamentalista... y leyes/ordenanzas/decretis que exigen la retirada de tales simbolos/ropajes, aunque sepamos que ocultan intenciones xenofobas-bastardas, es un insulto a la inteligencia y al sentido comun. Una muestra mas de papanatismo militante cuando no una maniobra de distraccion descaradamente perfida.
Quienes estamos contra las leyes y las ordenanzas, contra los jerifaltes y la obediencia ciega, contra los integristas y contra las religiones, contra el patriarcado y contra las patrias, solo podemos desmarcarnos de semejante guerra entre tribus de canibales... y pedir que se deje el IMC BCN al margen de semejante campo de minas; de este dilema venenoso; de este 'o conmigo o contra mi'.
Sobre todo viniendo de donde viene la movilizacion-trampa: de las feministas de 'Endavant'.
A buen entendedor, salut!
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
O sigui, els omni-potents i omnipresents no entren en dilemes, donat que estan per sobre del bé i del mal, elegeixen no elegir. Grans "popes" que viuen de velles glòries. Algunxs defenseu tant la vella acràcia, s'us veu el llautó de patriarcalistes etnocèntrics! jejeje. Bona dialèctica camarada! Ens veiem a les barricades!
Re: [ Debat sobre el decret burca "La repressió contra les dones mai pot ser un camí emancip ador"]
05 set 2010
"No hace falta excusarse por un delito que no has cometido".

Si eres uno de los que "defienden" o se callan frente a la promulgación del decreto, porque eso "no te afecta", delito no se, pero complicidad sí y yo no se de que "pecado original" se habla, pero sí se sobre que decreto se mantiene silencio.
Nadie plantea el dilema de posicionarse a favor o en contra o la defensa de una vestimenta concreta, sino de un decreto que afecta a un grupo de mujeres por llevar una vestimenta, que es muy diferente. Ignoras a la mujer para preocuparte de los "signos de dominación", pero la dominada te importa muy poco. Sí, esa es una característica muy propia de la burguesía bienintencionada y como ya decía Vinie De Loria, en cuanto se crea una asociación en defensa de un grupo social concreto, sólo se habla de los símbolos y esas personas desaparecen pero la dominación persiste. Se habla del síntoma y no de la enfermedad.
Aquí, él único que pretende distraer y confundir, es quien mantiene la mentira de que eso proviene de "las feministas de Endavant". Es lo mismo que si pretendiese hacernos creer que la huelga general es algo de "Endavant", porque esta organización la convoca. Eso sí que es un insulto a la inteligencia o lo que es lo mismo, ser poco inteligente.
Quienes se manifiestan o expresan contra el decreto, que es a lo que se hace referencia en la noticia, no somos partidarios o partidarias del burka o de los integrismos, más bien al contrario, incluso algunos somos contrarios a los integrismos para legislarlo todo y de utilizar este tipo de medidas de "discriminación positiva" para llegar a "nuestros objetivos". Cuando en la información se habla de la oposición a ese tipo de legislaciones y todos los comentarios en vez de expresarse sobre el decreto, se manifiestan en contra del burka o el niqab, a mi me hace pensar que se elude lo principal, que es una ley más contra las mujeres y que se suma a la imposición religiosa fundamentalista y a otras situaciones discriminatorias de la sociedad capitalista occidental que son igual o más fundamentalistas que su religión.
Señalar sólo los agravios que no son de nuestra cultura y extender un tupido "velo" sobre los nuestros, me hace sospechar de las "benefactoras" intenciones de sus promotores. Nadie aquí defiende el burka o el niqab, sino que se critican y cuestionan las medidas prohibicionistas y el pasar, una vez más, por encima de la mujer, situando a este grupo de mujeres en una posición mucho más delicada y en riesgo de una exclusión mucho mayor. Y con esto se reconoce el sometimiento en el que se encuentran a causa de una interpretación integrista de su religión y por ende de su cultura.
Hay campañas institucionales contra el racismo, que han generado y promovido situaciones de un mayor racismo. Lo peor en estos casos, son los estúpidos "bien intencionados", o los fanáticos inquisidores que piden la lapidación o la hoguera para quienes plantean otra manera de afrontar los problemas y dirigirse a las causas y no a los síntomas.
En mi opinión, ni todo vale, ni el fin justifica los medios.
Si tienes dudas al respecto, en eso que llamas "campo de minas", ese es tu problema, no el del burka o el del decreto o el de Indymedia, que por cierto, también está para informar y para debatir sobre las dudas, y me parece de una gravedad extrema, que se pida que en este tipo de cuestiones, IMC BCN se quede al margen, que no se opine. Ya sabemos quienes tradicionalmente reclaman silencio. Una cosa muy distinta es hacer apología o verter cierto tipo de opiniones de odio racial, y otra muy diferente abrir debate para valorar el rechazo a la constitución de un estado penal y a reclamar que sean las personas afectadas más directamente quienes TAMBIÉN puedan aportar su opinión si así lo desean.
Por cierto, en la foto no se ven mujeres con burka o niqab, lo que no significa que no las hubiera. En la concentración que se hizo contra el decreto en Barcelona, sí que asistieron mujeres con niqab, y ahí la excusa fue que se apoyaba esa prenda. O sea, que haya o no haya niqab, siempre se cuestiona y critica, pero no se habla del hecho en sí de la protesta (que no es otro que el decreto), sino todo otro tipo de cuestiones que no tienen nada que ver con la protesta. A las concentraciones no se promueve la asistencia con burka o niqab y supongo que a la charla tampoco, pero eso es algo que se utiliza como argumento falso. No soy de Endavant, ni tampoco de ningún partido político y con esta situación había unas cuantas personas más en esa concentración. Lo que quiero decir, es que a veces se ven fantasmas donde, de momento, no los hay y se emplea un esfuerzo demasiado grande en aclarar lo que a la gente le da por interpretar como le viene en gana y no por hechos contrastados, evidencias o certezas.
Y por cierto, con vuestros dilemas (pues también planteáis dilemas), no me siento insultado, porque lo tengo demasiado claro como para tener vuestras dudas, sino cabreado por la manera tan retorcida y confusa como lo planteáis (consciente o inconscientemente, eso es algo que sólo vosotros sabréis).
Osasuna ta Askatasuna.
Sindicat