Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : dones
Per la retirada del decret del burka/niqab
19 jul 2010
El pasat dimecres 14 juliol es va convocar una acció-concentració a la plaça St Jaume, davant l'ajuntamente de Barcelona, per a protestar contra el decret del burka i el niqab
PER LA RETIRADA DEL DECRET DEL BURKA/NIQAB

En les darreres setmanes diversos ajuntaments catalans han aprovat mocions per a prohibir l’ús del burka i el niqab als serveis municipals. A nivell estatal, una esmena del PP instant al govern a prohibir-lo en els espais públics va ser aprovada el passat 23 de juny amb els vots a favor de CIU.

Al nostre país, la majoria de les mocions han estat aprovades per alcaldies del PSC, assumint completament l’agenda política i el discurs racista dels grups d’extrema-dreta. Per motius electoralistes, i al mateix temps que s’atribueixen la responsabilitat en el fre d’aquestes forces reaccionàries, ens plantegen una situació de greus conseqüències racistes i d’exclusió. Amb el nou decret simplement es dóna un pas més cap a la criminalització de la comunitat musulmana, sota cobert ideològic del suposat xoc de civilitzacions i seguint l’onada islamòfoba europea.

Aquestes normatives s’emmarquen en un context de crisi econòmica i de greus retallades socials, desviant l’atenció de l’opinió pública cap a problemàtiques inexistents i creant un fals debat. Denunciem la Llei d’estrangeria i les seves successives reformes, cada cop més restrictives, com a marc de tractament del fet migratori. Aquesta nova prohibició és un esglaó més dins de l’escalada de greus restriccions dels drets humans, amb l’exemple recent de la prohibició d’empadronament de les persones estrangeres en situació administrativa irregular a Vic.

Un gran espectacle de la nostra democràcia en el qual la classe política dirigent, en moments de crisi, busca bócs expiatoris, en aquest cas les dones musulmanes.

EL QUE NO ÉS EL DECRET DEL BURKA I EL NIQAB…

- NO és una mesura emancipadora de les dones i una defensa de la seva dignitat, perquè es basa en prohibir l’accés de les dones que porten niqab als serveis bàsics municipals; és una mesura d’exclusió.

- NO és una lluita honesta contra els “símbols que ataquen la dignitat de les dones”: la ciutat està plena de símbols occidentals d’aquest tipus com les publicitats sexistes que exalten la hipersexualització de les dones i nenes, el culte al cos anorèxic o a l’eterna joventut.

- NO és una resposta a un problema de seguretat ni una regulació nova a un buit legislatiu, perquè la identificació personal ja està prou regulada en l’ordenament jurídic vigent.

- NO és una mesura que fomenti la convivència, la participació de les dones en la vida pública ni el camí cap a una societat inclusiva.

- NO és una eina per a contrarestar el pes de la religió en la vida pública: sols cal veure com l’Estat continua subvencionant escoles catòliques que practiquen la segregació de nenes i nens; com la tímida reforma de la llei de l’avortament ha respòs a les pressions de la Conferencia Episcopal... o les opcions de subvenció de l’Església catòlica a la declaració de la renda!!

- NO és la resposta a un problema real. Segons el Síndic de Greuges, hi hauria 4 casos de dones amb niqab a Barcelona, sobre una població de més de 1.700.000 habitants.

- NO és una manera de donar suport a les dones a les quals s’obliga a portar qualsevol vestimenta, i de perseguir a aquells que ho imposen.

EL QUE SÍ ÉS EL DECRET DEL BURKA I EL NIQAB…

- Una mesura que sanciona, discrimina, exclou i estigmatitza les dones musulmanes.

- Una instrumentalització del feminisme per justificar una política de restricció de llibertats.

- L’ús del racisme i la xenofòbia com a eina demagògica en temps de crisi econòmica i de greus retallades socials.

- Un pas més cap al racisme i la islamofòbia creixent.

- Una criminalització de les dones que duen niqab, vinculant-les a un imaginari terrorista.

- Un reflex de que l’agenda política l’està marcant la dreta i l’extrema-dreta.

- Una mesura purament electoralista, creant alarma social allà on no hi ha cap debat de tipus social.

- Un signe més de la manca de democràcia: un decret d’alcaldia sense cap mena de debat ciutadà!

Instem l'Ajuntament a promoure el diàleg amb el col·lectiu de dones afectades així com amb la resta de la comunitat musulmana en vistes a garantir el seu accés als serveis públics i a la vida social de la ciutat, amb peu d'igualtat amb la resta de ciutadans i ciutadanes. Igualment, emplacem les autoritats i la societat civil en general treballar per una Barcelona que volem justa, inclusiva, solidària i respectuosa amb la seva diversitat.


NO SÓN LES INSTITUCIONS LES QUE HAN DE DEFINIR QUINA ÉS LA LLIBERTAT I L’AUTONOMIA DE LES DONES, SINÓ LES PRÒPIES DONES:

ESTEM FARTES QUE DECIDEIXIN PER NOSALTRES!

TOTS ELS COL·LECTIUS QUE ES VULGUIN ADHERIR, ENVIAR MAIL A contradecretburka (at) gmail.com, AMB EL NOM DEL GRUP / ASSOCIACIÓ / ENTITAT i nom d’una persona de contacte.

PD,
*** Per cert, ¿burka? Els 20 vels integrals que es calcula que hi ha al territori català són niqabs.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per la retirada del decret del burka/niqab
20 jul 2010
A mi em pareix molt bé que els islamistes facin manifestacions: estan en el seu dret. El que no és admissible és l'engany i el frau de fer-se passar per progres. Ja n'hi ha prou d'emprar verborrea i simbologia progre per defensar la religió més reaccionària del planeta. Vos heu venut per dos camells, doncs bon vent i barca nova. No continueu embrutant l'esquerra.1. No hi ha cap prohibició del burka, sinó d'anar amb la cara tapada, que és molt diferent. També han prohibit el nudisme, però aqui els islamistes (ex-progres) no hi tenen res a dir
2. El burka no és cap raça, prohibir-lo no és racisme
3. Ni tots els musulmans porten burka, ni tots els símbols musulmans han estat prohibits. Es prohibeix tapar-se la cara, no el mocador ni cap altre vestimenta islàmica. No hi ha islamofòbia ninguna
4. Si diuen que aquest no és un tema important, que no façen manifestacions
5. Milions de dones al món es veuen obligades a tapar-se, per la família, per organitzacions terroristes, o fins i tot per estats. Si hi ha una vulneració dels dret a decidir de les dones, és aquesta. Si la esquerra no haguera estat segrestada per l'islam, tindria en això una prioritat. Els islamistes, però, callen i aplaudeixen.
6. El feminisme sempre ha defensat que les cultures poden i han de ser criticades. La patètica excusa del respecte a les cultures (per dissimular que molts progres s'han venut, o regalat, a l'islam), doncs, no cola
Burqa=IslamoFeixisme al carrer
20 jul 2010
No vingueu amb el rotllo de l'islamofòbia, el burqa també esta prohibit a alguns països musulmans, Siria sense anar més lluny a prohibit aquesta setmana el burqa a les universitats.

Syria bans burqas in universities:

http://news.oneindia.in/2010/07/19/syria-bans-burqas-in-universities.htm
Re: Per la retirada del decret del burka/niqab
20 jul 2010
Visca el burka i el niqabs.

Això ho hauriem d'importar, és a dir, la dona que no ho porti li fotem un jec d'osties i tot en nom de la llibertat, la llibertat de donar-les pel sac quan ens convingui.

Per favor, deixeu de fer manifestacions per merdes com aquesta i passeu-vos a fer patchwork o com collons s'escrigui.
Re: Per la retirada del decret del burka/niqab
20 jul 2010
Jo no crec que ningú defensi el que representa el burka/niqab, sinó que el que defensen és el dret als serveis públics sense discriminació. El burka en tot cas s'ha d'abolir per altres vies, però jo crec que en aquest moment, aquesta iniciativa és interessada -i més sabent d'on va sortir tot plegat (de gent d'extrema dreta, no?)-
Re: Per la retirada del decret del burka/niqab
20 jul 2010
aquí podeu veure el vídeo que es va fer de la concentració a plaça sant jaume al juliol del 2010:

http://okupemlesones.blip.tv/file/3883052/

okupemlesones.blip.tv

Segui emetent en Analgògic (sobretot a gràcia), al canal 52 del UHF (apaga el TDT i mira La Tele)
Re: Per la retirada del decret del burka/niqab
20 jul 2010
No m'hi penso manifestar pas a favor del burka. Aneu a fer la mà.
Re: Per la retirada del decret del burka/niqab
20 jul 2010
Que verguenza!! y vosotros sois de izquierda..

Por favor el niqb y burka asi como cualquier forma de este tipo es un ataque brutal a los derechos de la mujer y si vosotros estais a favor estais apoyando el islam y su opresion del genero femenino

No es ser de extrema derecha.. es ser logico y defender los derechos de los colecivos por encima de la estupidez que decis de respetar a los culturas..

A las culturas se les respeta si ellas respetan si no tiene respeto a mi entender..

En fin seguid asi apoyando el burka y el ISlam.. como oprimer a las mujeres

Y al que ha escrito el articulo le recomiendo viva con un burka puesto ya que le gusta tanto..
Re: Per la retirada del decret del burka/niqab
20 jul 2010
A mi el que més em preocupa és com funcionen aquestes coses: un il·luminat/da es fica al crani muntar una iniciativa per qualzevol bajanada i sempre pescarà un grupet disposat a fer sopa de lletres i recolçar-la. Passant olimpicament de discutir continguts i oportunitat amb la gent dels moviments. Així estem, donant pals a l'aigua i allunyant-nos cada cop més de la societat que volem reformar (i que, per sort, està plena de gent a qui se li regira l'estòmac al veure dones a qui un Dèu o un Amo obliguen a anar tapades de cap a peus)
Sindicato Sindicat