Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : educació i societat : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
Alternatives al capitalisme: inauguració de les jornades de CNT a Barcelona sobre l'autogestió
08 abr 2010
Avui divendres 9 d'Abril a les 16 hores, s'inauguraran al saló d'actes del Pati Manning (Barcelona), les jornades organitzades per la Confederació Nacional del Treball (CNT) en el marc del seu Centenari (1910-2010) i titulades "Alternatives al capitalisme: l'autogestió a debat". L'acte de presentació pretén sintetitzar les motivacions de la CNT per abordar aquesta perspectiva crucial d'anàlisi i proposta social, en un moment de crisi on el capitalisme presenta seriosos dubtes de la seva viabilitat com a sistema econòmic i social.
En el marc del Centenari de la CNT, una organització obrera que suposa una peça fonamental de la història revolucionària, hem considerat imprescindible debatre sobre el tipus de societat a què aspirem aquells que no estem d'acord amb el sistema econòmic i social que patim: el capitalisme.

Les jornades es centraran en les alternatives al capitalisme des d'una perspectiva teòrica, històrica i actual. La idea de partida a l'hora de plantejar-les és fer un repàs de les alternatives tant en termes de sistemes socioeconòmics com també de les alternatives parcials al sistema capitalista que puguin representar vies d'acció o praxi per substituir-lo.

Des de l'època en què Margaret Thatcher va pronunciar seu famós TINA (There Is No Alternative) o Francis Fukuyama va anunciar el “fi de la història", els aparells de propaganda del poder i els seus intel·lectuals orgànics no han deixat de fer publicitat de la impossibilitat d'aconseguir instaurar un sistema econòmic i social alternatiu al capitalisme. És evident que en un context de crisi econòmica com l'actual moltes veus han qüestionat la viabilitat i el futur del capitalisme, tant en la seva faceta productiva i de creixement, com a distributiva o respecte als límits ecològics amb què es troba. Tanmateix, molt pocs qüestionen aquest sistema econòmic en la seva totalitat. El capitalisme no només és inviable en un futur no gaire llunyà, sinó que a més avui és un sistema ineficient, injust i antidemocràtic. En vista de l'escassetat de propostes i debats que, per organitzar la societat de forma diferent, es posen en l'actualitat sobre la taula, aquestes jornades pretenen contribuir a cobrir aquest buit.

Si prenem el contingut d'aquests debats des d'una perspectiva analítica i pràctica, podem distingir almenys quatre aspectes.

En primer lloc creiem necessari analitzar de forma solvent i profunda el sistema capitalista actual a tots els seus vessants. És precís, per tant, realitzar una anàlisi tant de l'estructura econòmica i social com de les seves possibles tendències i evolucions. En segon lloc, és precís analitzar i debatre sobre quines organitzacions o moviments poden resultar interessants recolzar-se per avançar cap a una societat diferent. És evident que no serveix qualsevol tipus d'organització o estratègia per aconseguir unes finalitats concretes d'àmbit llibertari com les establertes a l'inici. En tercer lloc, es torna imprescindible veure quin tipus d'actuacions i de propostes poden plantejar-se per ser aplicades per les esmentades organitzacions i moviments, que no resultin contradictòries amb els objectius establerts. Això inclou programes d'actuació des d'estratègies generals i particulars, propostes concretes respecte a les polítiques econòmiques, laborals, socials, o també formes d'experimentar avui aspectes si més no parcials d'una societat llibertària. És necessari, finalment, estudiar quina economia i societat final es volen aconseguir, i també com afrontar l'eventual període de transició.

És objectiu de les jornades oferir un espai on germini un pensament propici per a la transformació social, incitar a la generació d'idees que serveixin per qüestionar la realitat que ens envolta, i les conseqüències de la qual lamentem amb freqüència.

Animem doncs a tots els treballadors/es a aprofitar aquesta trobada per desenvolupar riques reflexions i pràctiques.

Els actes previstos aquest primera setmana de les jornades són els següents:

DIVENDRES 9 D’ABRIL. Sistema capitalista: explotació, conflicte i destrucció.
- 16:00. Presentació de les jornades. CNT Barcelona.
- 16:15. On estem en la crisi?. Miren Etxezarreta. Economista, professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant 35 anys i membre del Seminari d’economia crítica TAIFA.
- 17:30. El capitalisme avui: crisi o enfonsament? Algunes consideracions. Toni Castells. Economista.
- 18:45. Propostes anarcosindicalistes davant la crisi econòmica. Gaspar Fuster. Professor d’Economia a Secundària i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió – ICEA.
- 20:00. Debat general i conclusions.
Lloc: Pati Manning – Auditori. C/ Montalegre, 7 (<M> L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

DISSABTE 10 D’ABRIL MATÍ.
Estudis sobre autogestió i models de socialisme i comunisme llibertari (I).
- 10:00. Socialisme i comunisme llibertari en el pensament econòmic fins a 1939. Lluís Rodríguez Algans. Economista i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió ICEA.
- 11:15. Autogestió, un debat actual: planificació participativa o reconceptualització del mercat. Endika Alabort Amundarain. Professor d’Economia a la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea i membre d’ Ekonomia Zientzia eta Autogestioaren Institutua – ICEA.
- 12:30. Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió: estudi i suport tècnic per a l’autogestió generalitzada. Membres d’ICEA.
- 13:45. Debat general i conclusions.

DISSABTE 10 D’ABRIL TARDA.
Estudis sobre autogestió i models de socialisme i comunisme llibertari (II).
- 16:00. Economia de la llibertat: creació d’una vida plena per tots (es comptarà amb traducció simultània). Jon Bekken. Membre del col·lectiu editorial d’Anarcho-Syndicalist Review, Ex Secretari General-Tresorer d’Industrial Workers of the World.
- 17:15. La Democràcia Inclusiva com a projecte polític per a una nova síntesis llibertària: fonaments i proposta de estructura social i transició (es comptarà amb traducció simultània). Takis Fotopoulos. Filòsof polític i ex catedràtic d’Economía de la Universitat North London (Regne Unit) on va ensenyar Economía Política durant 20 anys. Ha estat editor de la revista teòrica Democracy & Nature, The International Journal of Inclusive Democracy des de 1992 i fundador del moviment de Democràcia Inclusiva.
- 18:30. Planificació anarquista per a les economies del segle XXI: una proposta (es comptarà amb traducció simultània). Robin Hahnel. Professor Emèrit de l’American University, on va ensenyar Economia Política durant 33 anys. Actualment és Professor Visitant a la Portland State University. Creador amb Michael Albert del model econòmic denominat Participatory Economics, PARECON (Economia Participativa).
- 19:45. Debat general i conclusions.
Lloc: CCCB – Aula 1. C/ Montalegre, 5 (<M> L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

Més informació:
http://www.autogestion2010.info
http://www.cnt.es/centenario

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more