Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: mitjans i manipulació
Amb retràs, degut a la visita a l'illa dels ministres de la Guerra, apareix Cultura Obrera nº34
25 mar 2010
Com cada dos mesos, surt Cultura Obrera, una publicació de reflexió i de lluita de l'illa de Mallorca

Llegeix Cultura Obrera en www.culturaobrera.org
Aquest és un resum dels continguts que podràs trobar a Cultura Obrera de Març/Abril 2010:

ACTUALITAT
- La conjuntura laboral empitjora a Mercadona SA
Les pràctiques abusives de Mercadona han trobat resposta a l'illa. Cada vegada són més els i les que s'organitzen sindicalment a l'empresa de la mà de la CNT i ja han hagut victòries parcials. Però la repressió també ha augmentat amb l'acomiadament d'una delegada sindical i amb les amenaces per part d'un presumpte detectiu de l'empresa.

- Souhil Kouka pres a Mallorca per un muntatge de l'Audiència Nacional
La política de dispersió aplicada per Institucions Penitenciàries va dur a Mallorca a dos presos pel muntatge conegut com a Escamot Dixan. Per aquest cas, l'Audiència Nacional espanyola va enviar a presó en 2006 a cinc algerians amb residència a Catalunya després d'un muntatge on les armes químiques d'una cèl·lula islamista van resultar sabó. Ara un dels presos va ser expulsat al seu país a finals de gener i l'altre roman sol al mòdul d'aïllament de la presó de la carretera de Sóller.

- Transgènics: La Comissió de Bioseguretat de les Illes Balears es posa en funcionament
Sembla que la bona feina feta per Mallorca Lliure de Transgènics hagi fet espavilar a l'administració competent. Així, el passat 11 de febrer, la Conselleria d'Agricultura i Pesca va convocar per primera vegada la Comissió de Bioseguretat de les les Illes Balears, just després que la campanya MLT hagués denunciat els cultius del Pla de San Jordi.

- Debat nuclear?
L'energia nuclear a l'Estat, herència dels deliris militars del dictador Franco, continua generant conflictes. Ara és per la ubicació d'un Magatzem Temporal Centralitzat imprescindible per a les elèctriques doncs les piscines de cada nuclear no basten per a més anys de treball que els establerts d'inici. Qui vol allotjar tots els residus radioactius de l'Estat?

- El ciutadanisme contra la corrupció política
El dia 4 de març, més de mil persones, convocades per la Plataforma Ciutadana Contra la Corrupció es donaren la mà per realitzar una cadena humana que voltava els edificis de Cort, el Parlament Balear i el Consell de Mallorca. Es volia simbolitzar la protecció ciutadana d'aquestes institucions davant la rampant corrupció que està assolant la vida política mallorquina. Un gest inèdit i que en la nostra opinió vol legitimar el poder de l'Estat i el Capital.

- Breus:
La lluita contra el TAV a Val di Susa continua
Dures protestes contra els Jocs Olímpics d'Hivern a Vancouver
Activitats a la SACMA
Presentació de la Xarxa d'Universitats Lliures
Ha mort Howard Zinn
Tamara llibertat!
Okupació d'un edifici als afores de Palma


ESPECIAL CIMERA MINISTRES DE LA GUERRA:
- Els i les ministres de la Guerra foren “ben” rebuts a Mallorca
Breu valoració de la campanya de “benvinguda”.

- Crònica de la campanya contra la cimera de ministres de la Guerra
Bons fruit per a una feina prou ben feta.

- El finançament encobert de la despesa militar a l'Estat espanyol
Una simple lectura dels Pressuposts Generals de l'Estat pot acabar en indignació en veure que per a defensa es destina més del doble que per a educació o més de sis vegades del que es destina a cultura. La indignació es fa major quan gratem i veiem que l'aparell militar rep moltes altres partides econòmiques i que realment és el doble del que sembla.

MÓN:
La guerra de baixa intensitat continua a Chiapas
Durant els mesos de gener i febrer hi ha hagut una escalada violenta a Chiapas. Les bases zapatistes han denunciat agressions físiques per part del Govern i els paramilitars, i els acusen de voler prendre'ls les terres per explotar-les o fer complexos turístics.

FEMINISME
Etnocentrisme i patriarcat
La subtilesa del patriarcat.

OPINIÓ
L'Estat, antagonista del poble.
Consolidades la majoria de nacions modernes i la democràcia, l'Estat modern pareix que ja està totalment assumit, de manera que gran part de l'esquerra (encara que aquesta s'autodefinesqui com anticapitalista) tant política com social el reivindica com a màxim protector de la ciutadania contra el poder del capitalisme. Trescant les pàgines de la història comprovarem com l'Estat, de sempre ha estat l'enemic dels pobles i qui va impulsar el sorgiment del capitalisme.

ECOLOGIA
Jo recicl(o)
Les administracions locals segueixen apostant per la incineració dels residus. Enguany, a Son Reus s'obriran el tercer i el quart forn d'incineració. Amb aquests s'incrementaran fins a 700.000 Tm els residus cremats anualment a Mallorca, tot i que el 90% d'ells podrien ser reciclats. L'autor de l'article recorda que abans de reciclar, s'ha de passar per la reducció i la reutilització.

HISTÒRIA
L'antimilitarisme durant el Sexenni Democràtic a Mallorca
L'antimilitarisme, nascut per pragmatisme i per ideologia, té una llarga història a Mallorca.

CULTURA:
- Llibre: “Tres dones fortes” de Marie Ndiaye.
- Premsa: La Directa i Quaderns d'Illacrua.
- Cinema: “FAB: la festa prohibida”.

CONTRAPORTADA:
Cal Cases: un exemple singular de cooperativa d'habitatge
A la recerca de models col·lectius de transformació social.

I MÉS:
- Editorial
- Agenda anticapitalista i contracultural
- (Sa)tira crítica
- il corriere de s'era. Com cada dos números, el suplement d'humor sarcàustic de Cultura Obrera.


NOTA DE LA REDACCIÓ
Com haureu notat, aquest número de Cultura Obrera ha sortit amb un poc de retard. Ja vos ho vàrem avisar el darrer número: venien els i les ministres de la Guerra i volíem participar de la seva rebuda. Ens han donat molta feina i ens han desbaratat una mica a l'hora de fer el periòdic, que esperem hagi sortit igualment del vostre agrad.
D'altra banda, els i les que estau subscrites haureu rebut amb aquest número 34 un exemplar del periòdic madrileny Diagonal. Volen que el conegueu i, a mode d'intercanvi, ells faran conèixer Cultura Obrera a les seves subscriptores.


Fem que Cultura Obrera sigui una publicació de llarga vida:
Cultura Obrera és un projecte autogestionat que no rep ni vol rebre subvencions i que no ven ni vol vendre les seves pàgines per a publicitat. Això és així perquè volem dir el que pensam sense que ningú ens condicioni. Però sobretot és així per coherència amb les nostres idees. Pensam que aquest projecte s'ha de finançar amb l'esforç i aportacions de la redacció, amb les vendes i amb la col·laboració de totes les que estam interessades en que es mantingui viu i que creixi. Cosa complicada: les despeses són moltes.
Nosaltres, per la nostra banda seguirem fent tot el que podem per què Cultura Obrera continuï el seu camí. I a tu, si creus que val la pena el que feim i que és necessari que aquesta publicació existeixi, millori i s'escampi, et demanem la teva participació. Subscriu-te aportant 10 euros anuals (si en vols aportar més ningú no t'ho recriminarà).

Subscripció Cultura Obrera:
Ingressa 10€ indicant el teu nom al número de compte de “Caixa Colonya” 2056 0011 85 4218002526.
Envia'ns les teves dades: nom, llinatges, adreça, població, CP, província, correu electrònic (o telèfon) a:
“Cultura Obrera
Llista de correus núm. 30
Costitx 07144
Balears”
O envia'ns un correu electrònic a cultura_obrera (at) riseup.net

A partir d'ara pots fer una domiciliació bancària del pagament de la teva subscripció. Només cal que ens enviïs un correu electrònic a cultura_obrera (at) riseup.net, indicant el teu nom complet, DNI i número de compte. Així, et cobrarem la renovació anualment pel teu banc, amb comoditat per tu i per la nostra gestió, i sense que et suposi cap despesa extra. Si vols cancel·lar la domiciliació també pots fer-ho a la mateixa adreça.

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat