Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Accions per a Avui
19:00

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
El SEPC consolida la seva representació al Claustre de la UPF
04 mar 2010
El passat 2 de març es van celebrar les eleccions per escolir els representants dels estudiants al Claustre de la Universitat Pompeu Fabra. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans ha obtingut 13 claustrals, quatre menys que en les eleccions de fa un parell d'anys. A més a més el SEPC també s'ha vist superat per una altra organització, l'AEP que amb 16 representants s'ha erigit com la primera força estudiantil al Claustre. Més lluny han quedat l'AJEC amb 7, la FNEC amb 5, el CUI amb 2 i la PUC amb l'únic candidat que presentava. Destaca l'increment substancial de representants independents.
Els estudiants han apostat generalment per opcions que mostren un posicionament crític amb la situació actual de la UPF, especialment amb el govern de la universitat caracteritzat per una praxi basada en l'autoritarisme i que condueix la nostra universitat cap a un horitzó de mercantilització, elitització i hispanització. De nou els estudiants han tornat a mostrar el seu rebuig a l'equip rectoral que encapçala Josep Joan Moreso, com ja va ocórrer el febrer de 2009 quan en les eleccions a rector el vot en blanc assolí gairebé el 90% entre els estudiants.

Tanmateix aquestes eleccions no han estat una excepció i una altra vegada la baixa participació, en forma de poques candidatures o abstenció, ha estat la nota general de la jornada. A les Facultats de Ciències de la Salut i la Vida, Econòmiques i Empresarials, Traducció i Interpretació, Comunicació, Escola Superior Politècnica i al col·legi electoral de màster i doctorat s'han presentat un nombre inferior o igual de candidatures que de places vacants, així que no s'han celebrat eleccions. D'aquelles circumscripcions on si que s'han fet eleccions, només la Facultat de Polítiques i Socials ha assolit xifres acceptables al voltant del 60% de participació. Humanitats amb un 20% i sobretot Dret amb un 8% han presentat uns valors que reflecteixen la passivitat dels estudiants davant d'aquests comicis.

El SEPC entén que aquesta manca d'implicació té un rerafons estructural. La Universitat Pompeu Fabra, així com la resta d'institucions educatives, efectua un considerable procés de socialització dels estudiants per tal de convertir-los en subjectes passius. Així un gruix considerable d'estudiants s'assimilen a si mateixos com a clients, comprenen el seu aprenentatge com un producte i assignen a la universitat un rol dominant d'oferent. Sota aquesta òptica és molt complicat que l'estudiant mitjà es qüestioni el funcionament de la universitat i sobretot emprengui la voluntat de participar per dir la seva. A més a més el paper que reserva l'actual legislació universitària (LOU i LUC) resta moltes possibilitats a la comunitat universitària i especialment als estudiants s'influir en la política de direcció i administració de la universitat.

Alhora el SEPC vol destacar algunes notes conjunturals que han afectat aquest procés electoral i que sobretot conflueixen en la idea de la passivitat mostrada pel govern de la universitat vers aquest. Les eleccions s'han celebrat excessivament tard, a la penúltima setmana de classes, quan ja molts grups no imparteixen docència en la majoria de dies, cosa que ha provocat que el dia dels cominicis molts estudiants no es trobéssin a la universitat. D'altra banda la Junta Electoral no ha satisfet correctament les exigències que estipula el Reglament Electoral, ja que no havia anunciat prèviament ni l'horari, ni l'ubicació de les meses on es realitzarien les votacions, causant confusió entre força estudiants que no han pogut votar al trobar-se les meses tancades. A més a més la universitat no ha publicitat suficientment les eleccions, ja que pràcticament només la propaganda de les organitzacions estudiantils eren l'única font de difusió de la jornada electoral. Àdhuc gran part de la propaganda elaborada per les organtizacions ha estat retirada de manera sistemàtica i aleatòria per auxiliars de la universitat.

Malgrat el lleuger descens en el nombre de claustrals el SEPC es mostra globalment satisfet amb els resultats de les urnes, ja que l'obtenció de 13 claustrals el consolida com a una organització important dins dels òrgans de representació de la universitat. Històricament és el segon millor resultat obtingut per una candidatura de l'esquerra independentista a la UPF i els resultats dels anteriors comicis van resultar fins a cert punt força extraordinaris. A l'encens el SEPC estima que, malgrat perdre la primera posició en nombre de representants al claustre, segueix éssent l'organització de referència tant entre els estudiants com pel govern de la universitat. Així el SEPC es compromet als propers dos cursos a treballar des dels òrgans de representació i govern i fora d'ells en la consecució d'una Universitat Pompeu Fabra catalana, popular, pública, antipatriarcal i de qualitat.

Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
Barcelona, 3 de març de 2010

http://www.sepc.cat/continguts/contingut/consolidaclaustreupf.php
Mira també:
http://www.sepc.cat/continguts/contingut/consolidaclaustreupf.php

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El SEPC consolida la seva representació al Claustre de la UPF
04 mar 2010
felicitats! però alerta...

el moviment està en mans de l'AEP... els que l'any passat no es van moure sense patir cap desgast estan aprofitant per a fer l'agost.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more